Înfiinţată în 1996, revista Philobiblon redactor şef: conf. univ. István Király – se doreşte un forum al „sondării sensurilor lumilor şi a vieţilor noastre, problematizate prin cercetări multidisciplinare de istorie, filosofie, antropologie, etică, comunicare umană, lingvistice, de teorie şi critică literară, de teoria şi critica artelor“. În aria de interes a publicaţiei, domeniul medical se regăseşte constant şi consistent, prin conexiunile sale intricate cu ştiinţele umaniste. Despre cel mai recent număr al publicaţiei, în recenzia semnată de dna dr. Maria Dragotă.

 "> Delicatese… multidisciplinare - Viața Medicală
Știri

Delicatese… multidisciplinare

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iul. 20 2012
Delicatese… multidisciplinare

Înfiinţată în 1996, revista Philobiblon redactor şef: conf. univ. István Király – se doreşte un forum al „sondării sensurilor lumilor şi a vieţilor noastre, problematizate prin cercetări multidisciplinare de istorie, filosofie, antropologie, etică, comunicare umană, lingvistice, de teorie şi critică literară, de teoria şi critica artelor“. În aria de interes a publicaţiei, domeniul medical se regăseşte constant şi consistent, prin conexiunile sale intricate cu ştiinţele umaniste. Despre cel mai recent număr al publicaţiei, în recenzia semnată de dna dr. Maria Dragotă.

 

    Pentru cei interesaţi de conexiuni multidisciplinare în ştiinţele umaniste, avem o veste bună: a apărut nr. 1/2012 (vol. XVII) al revistei PHILOBIBLONTransylvanianJournal of Multidisciplinary Research in Humanities (Subtitlul este „Trecut pentru viitor. Provocarea culturii“), editată de Departamentul de cercetare al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca. Înfiinţată în 1996, publicaţia se doreşte „un forum particular al sondării sensurilor lumilor şi a vieţilor noastre umane, problematizate prin cercetări multidisciplinare de istorie, filosofie, antropologie, etică, comunicare umană, lingvistică, de teorie şi critică literară, de teoria şi critica artelor, dar şi prin investigaţii aparţinând acelor aspecte ale ştiinţelor care implică perspective deopo­trivă filosofice, istorice, antropologice şi culturale, inclusiv (…) medical huma­nities. Şi care sunt asumate de revistă împreună cu investigaţii purtate asupra înregistrărilor, documentelor etc. din colecţiile unor biblioteci şi arhive. Studiile promovate în revistă au, de aceea, chemarea de a cerceta multidisciplinar nu doar colecţii istorico-documentare, ci să problematizeze, să reformuleze sensurile şi misiunile – istorice şi actuale! – ale instituţiilor şi profesiilor bibliotecare. Revista are însă şi scopul de a oferi un cadru multidisciplinar de manifestare şi comunicare internaţională pentru cer­cetători din universităţile clujene, dar şi din Transilvania, din România şi din ţările limitrofe, în domeniul multidisciplinar al ştiinţelor umane, afirmând şi dezvoltând astfel caracterul multietnic şi multicultural al universităţii şi al regiunii aflate în plin proces de aliniere internaţională“. Aşadar, scopuri ambiţioase, mărturisite, împlinite în cele 316 pagini ale acestui număr.
          Editorialul, semnat de redactorul şef, conf. univ. István Király, anunţă că articolele publicate în secţiunea principală a revistei („Om – carte – cunoaştere – societate“) pot avea subtitlul „Delicatese ale istoriei, memoriei şi criticismului textual“. Subtitlul este inspirat, în principal, de studiul Luminiţei Florea (Eastern Illinois University, Charleston), dedicat conexiunii dintre muzică, farmacie şi mirodenii în Evul Mediu: „O sărbătoare a simţurilor – măcinarea condimentelor şi amestecarea consonanţelor în lucrările teoretice ale lui Jacques de Liège“. Experienţele senzoriale din tratatele de teorie medievale şi renascentiste implică auzul, văzul şi, deseori, mirosul. În lucrarea analizată, au fost amestecate teoria muzicală, gătitul şi farmacia. Conform teoreticianului muzicii din secolul 14, Jacques de Liège, senzaţiile gustative ce se acumulează după mai multe mese duc la o satisfacţie gastronomică mai mare; frecarea repetată şi mărunţirea amplifică mirosul eliberat de speciile aromatice. Intelectul ar trebui să lucreze similar: repetarea şi acumularea concordanţelor analizate anterior şi învăţate trebuie aplicate mai departe pentru mai buna învăţare a celor ce urmează. Bucuria derivată din ascultarea amestecurilor de sunete este similară satisfacţiei unei experienţe culinare epicuriene, a reţinerii unor amestecuri aromate delicate în cerul gurii. 
     Arhitectul Gheorghe Vais (Facultatea de Arhitectură şi Planificare Urbanistică, Universitatea Tehnică Cluj) ne vorbeşte despre „Casa cărţilor – metamorfoza spaţiului bibliotecilor medievale“. Apariţia de noi biblioteci europene şi configurarea lor spaţială, la începutul Evului Mediu, a fost datorată creştinilor din Occident, mai exact primelor mănăstiri ridicate în Italia, în secolul 6. La început, au fost adăpostite de spaţiul mic al armarium, apoi s-au mărit ca urmare a creşterii cantităţii de cărţi, ocupând o cameră întreagă, situată în galeriile de la mănăstire, în imediata apropiere a bisericii. Apariţia unei structuri special concepute pentru bibliotecile medievale a avut loc la începutul secolului 15, cu ridicarea de noi clădiri, cum ar fi bibliotecile monastice şi cele ale colegiilor. Acestea au fost separate de restul complexului şi cuprindeau un spaţiu alungit pe etajul superior, desemnat pentru stocarea şi lectura cărţilor. Această activitate necesita mobilier specializat, care, prin scop şi aspect, a generat proiectarea pupitrelor (stranelor), probabil cea mai importantă inovaţie a Evului Mediu cu privire la configurarea tipului de construcţie arhitecturală pentru biblioteci.
      Zsuzsanna Tóth, cercetător-restau­rator la Biblioteca Naţională „Széchényi“ din Budapesta, prezintă stadiile restaurării codexului medieval Apor (una din cele mai timpurii înregistrări în limba maghiară), finalizată ca un proiect comun aparţinând Bibliotecii Naţionale „Széchényi“, Muzeului Naţional Secuiesc Sfântu Gheorghe şi Bibliotecii Naţionale a României.
       Elena Chiaburu (Universitatea „Al. I. Cuza“ Iaşi) a studiat modul în care erau oglindite viaţa şi moartea în inscripţiile funerare în Moldova înainte de 1859. Majoritatea acestor inscripţii aveau caracter religios, erau scrise în limbajul cultural al timpului, în proză sau versuri, reflectau anumite mentalităţi şi dovedeau educaţia celor care le comandaseră. Ele nu oferă date comparabile cu cele din documentele narative şi diplomatice ale timpului, dar precizia detaliilor biografice şi genealogice este mai mare. Autoarea a ajuns la concluzia că mortalitatea infantilă şi juvenilă era mare, dar a găsit şi exemple de vitalitate neobişnuită, persoane care au trăit 100 de ani. Mai mult, textele funerare ilustrează circumstanţele în care protagoniştii au primit consideraţia comunităţii. 
       „Viaţa cotidiană şi calitatea vieţii în boala Parkinson“ este subiectul abordat de Anamaria Susin (UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca). Obiectivul studiului a fost descrierea vieţii acestor pacienţi prin prisma activităţilor zilnice, a nivelului general de coabitare şi a stării de bine, în corelaţie cu stadiul şi durata bolii, dar şi cu statusul cognitiv. Au fost selectaţi 16 pacienţi, reprezentativi, cărora le-au fost administrate chestionarele PDQ-39 şi IADL. Afectarea cognitivă a fost determinată prin MMSE. Studiul evidenţiază stadiul precoce de reducere a calităţii vieţii prin afectarea activităţilor zilnice prin tulburările motorii, reactivitatea emoţională cauzată de boală şi prognostic, şi stigmatizarea pacienţilor. Femeile par a fi mai afectate decât bărbaţii în ceea ce priveşte activităţile cotidiene şi calitatea vieţii, poate din cauză că demoralizarea la dizabilitate, pierderea autonomiei sau abandonul scopurilor vieţii sunt mai puternic simţite de acestea. Pacienţii sunt afectaţi emoţional în toate stadiile, deseori doar pe o perioadă limitată şi secundar unor circumstanţe psihosociale adverse, precum stresul şi pierderea, sau dezamăgirea la eşecul traiului după propriile aşteptări. Calitatea vieţii este afectată de la început, iniţial prin perturbările motorii ce cauzează deteriorarea activităţilor zilnice sau sentimente negative. Mai târziu în cursul bolii, instrumentele de comunicare scăzute, deteriorarea progresivă a cogniţiei, disconfortul fizic şi dependenţa crescândă dau o proastă calitate a vieţii pacienţilor cu boală Parkinson. Cei cu boală în stadiile de început au o mai bună calitate a vieţii, o mai bună capacitate de a desfăşura activităţile zilnice, comparativ cu cei în stadiul final. Dar, în orice stadiu, rapida deteriorare de la orice nivel sau complicaţiile tratamentului ori înrăutăţirea simptomelor determină scăderea calităţii vieţii.
     Roxana Bălăucă (cercetătoare la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga“ Cluj-Napoca) aduce în atenţia cititorilor două manuscrise necunoscute până acum, din colecţiile bibliotecii unde lucrează, ce fac parte din jurnalul reginei Maria a României, publicat sub titlul „Însemnări zilnice“.      Un interesant studiu, semnat de Eleonora Sava (Facultatea de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca) prezintă modul în care comunităţile tradiţionale româneşti au tendinţa de a percepe situaţii de criză generate de furt sau de crimă şi modul în care indivizii răspund la aceste situaţii prin acte simbolice şi reprezentări ale ajustării echilibrului social intracomunitar. Materialul explorează unul dintre cele mai răspândite ritualuri populare, care a fost actualizat şi adaptat la contextul penal: căutarea vinovaţilor pe calea „ghicirii în găleată“ (umplută cu apă) – lecanomanţie. Mecanismele de reglare a crizelor intracomunitare analizate au fost identificate în timpul unei cercetări de teren efectuate în Transilvania, în special în zonele rurale.
     La acest număr, invitata specială a redactorului şef este poeta de origine sârbă, trăitoare în Franţa, Zorica Sentic´, cea care ne dă „Veşti despre timp“. Ingenioasă punerea în pagină a acestei poezii, sub forma unui ceas, ale cărui limbi ne anunţă „Mi-am pierdut ceasul“, iar fiecare oră e marcată printr-un vers: „Secundele mele sunt minute“, „Ceasul meu s-a oprit acolo unde este permis totul“. Poeta îşi doreşte „să fie un cuvânt“: „Aş vrea să fiu un verb/pe care tu să-l conjugi doar la prezent şi viitor“. Şi ne îndeamnă: „Ascultă tăcerea!“.
    Ilustraţiile îi aparţin Teodorei Cosman, artistă româncă ce trăieşte în Belgia. Ea semnează şi articolul „Metaforele fotografiei şi metaforele memoriei – reflecţii artistice asupra unui album de fotografii de familie“.
       Vă invităm, aşadar, la lectură, pentru a descoperi şi alte titluri incitante din cel mai recent număr al revistei Philobiblon.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe