Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat, joi, 20 ianuarie, definiţiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19).
Criteriile clinice care se au în vedere într-un caz COVID sunt: tuse, febră, scurtarea respiraţiei, debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei, precizează Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Pentru copiii cu vârsta pana la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2.
Este considerat caz COVID o persoană care se încadrează în cel puţin unul dintre următoarele criterii epidemiologice:
Clasificarea cazurilor
Testarea pentru SARS-CoV-2 este obligatorie pentru toate cazurile posibile.
Caz probabil de infecție cu VOC Omicron
Persoana cu rezultat pozitiv la NAAT sau test rapid antigenic pentru SARS-CoV-2 SI una dintre urmatoarele: esec la detectia genei S sau rezultat pozitiv la screening de varianta pentru mutatiile caracteristice VOC Omicron sau este contact al unui caz probabil sau confirmat cu VOC Omicron
Caz confirmat de infecție cu VOC Omicron
Persoana cu rezultat confirmat prin secventiere pentru VOC Omicron.
Contactul direct este definit ca:
Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 10 zile anterioare datei debutului.
Orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protectie corespunzator și a respectat distantarea fizică nu este considerată contact direct.
Sursa SARS-CoV-2: asociată asistenței medicale versus transmisă comunitar
„Clasificarea cazurilor de COVID-19 ca infecții asociate asistenței medicale trebuie să țină cont de perioadele de incubație cunoscute la acest moment, respectiv numărul de zile până la debutul simptomelor, sau până la testul de laborator pozitiv (indiferent care este primul), după admiterea într-o unitate sanitară (în ziua 1), evaluarea sursei, prevalența COVID-19 în instituție/secție, contactul cu cazuri cunoscute din comunitate sau din unitatea medicală, precum și orice alte date care indică în mod plauzibil sursa infecției”, transmite INSP.
În acest sens putem avea următoarele situații:
Caz COVID-19 internat, cu sursă în comunitate:
X. Simptomele prezente la internare sau cu debut în ziua 1 sau 2 după admitere;
Y. Debutul simptomelor în zilele 3-7 și o suspiciune puternică de transmitere în comunitate
Caz COVID-19 internat, cu sursă nedeterminată:
Z. Debutul simptomelor în ziua 3-7 după admitere, cu informații insuficiente cu privire la sursa de virus pentru a-l aloca la o altă categorie Caz COVID-19 internat, cu sursă probabilă în spital:
Caz COVID-19 internat în spital, cu sursă în spital
AA. Debutul simptomelor în ziua ≥10 după internare.
Există și situația în care apar simptome caracteristice COVID-19 care debutează într-un interval de 10 zile de la externarea dintr-o unitate sanitară (de exemplu, reinternare), situație în care sursa de virus poate fi comunitară sau nedeterminată.
În acestă situație evaluarea finală trebuie să țină cont de paticularitățile cazului. Aceste definiții nu se pot aplica în situația COVID-19 la personalul medico-sanitar.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe