Newsflash
Știri

Deficitul de atenţie al unor alegeri regale

de M. V. A. - mar. 21 2014
Deficitul de atenţie al unor alegeri regale
 Jumătate din oamenii diagnosticaţi cu cancer în întreaga lume provin din ţările sărace sau în curs de dezvoltare, iar 65% din totalul deceselor cauzate de cancer se întâmplă în aceste regiuni. Este nevoie de o refocalizare a atenţiei de pe problemele de sănătate precum SIDA sau mortalitatea infantilă, scrie „The Economist“, pe zona oncologică care face cele mai multe victime în lumea a treia. Iar lumea a treia nu este deloc pregătită să facă faţă confruntării cu această patologie. În Ruanda, de pildă, nu există un oncolog în toată ţara. Dacă pacienţii europeni cu cancer terminal se plâng în primul rând de anxietatea pe care o resimt, cei kenieni sunt apăsaţi de durerea fizică şi de grijile financiare. Analiza foarte pertinentă publicată de revista britanică subliniază că deşi cancerul face mai multe victime, oncologia primeşte doar o măruntă parte din ajutoarele medicale care sunt destinate luptei împotriva HIV, tuberculozei şi malariei. Decanul „Harvard School of Public Health“, Julio Frenk, susţine că această atitudine este similară celei cu care era abordată problema SIDA în anii ’80: tratamentul pentru săraci e prea scump. Dacă cele 320 de miliarde de dolari cheltuite anual pentru medicamentele oncologice ar fi folosite mai înţelept, atunci până la jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi evitate. Peste 70% din cancerele hepatice şi cervicale pot fi evitate prin vaccinarea împotriva hepatitei B şi HPV, la costuri mult mai mici decât tratamentul acestor boli. Diagnosticarea precoce a cancerului în ţările lumii a treia este rară: 90% din pacienţii din Uganda ajung la medic cu boala aflată deja într-un stadiu avansat.
 

 S-a dublat în ultimii cinci ani numărul adulţilor americani care iau medicamente pentru tratarea ADHD. Această medicaţie este prescrisă şi unuia din zece adolescenţi americani. Datele nasc suspiciuni în privinţa supradiagnosticării bolii şi trag un semnal de alarmă referitor la înmulţirea pacienţilor care acuză efectele adverse ale tratamentului precum insomnii, lipsa apetitului sau chiar dependenţă. Cu toate acestea, experţii citaţi de „Washington Post“ susţin că încă o mare parte dintre adulţii cu ADHD rămân netrataţi. Rezultatele au fost furnizate de unul dintre cei mai mari prescriptori din SUA, pe baza unui eşantion reprezentativ de 400.000 de oameni. Conform datelor din 2012, 2,6 milioane de americani sunt trataţi pentru ADHD.

 Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie urmează să-şi aleagă preşedintele la mijlocul lunii aprilie. Există zece candidaţi, patru femei şi şase bărbaţi. La alegerile precedente au votat doar 3.700 din cei 14.000 de membri cu drept de vot. Într-un editorial „Lancet“ sunt stabilite cinci criterii pentru judecarea capabilităţii candidaţilor de a conduce cea mai puternică instituţie profesională din medicina britanică: angajamentul faţă de valorile NHS, interesul în noile modele de îngrijire medicală centrate în jurul nevoilor pacienţilor, politici de întărire a cercetării medicale, o viziune internaţională clară şi dovezi că vor promova întărirea calităţii serviciilor medicale. Niciunul dintre cei zece candidaţi nu au îndeplinit toate cele cinci criterii Lancet. Cei mai mulţi menţionează calitatea serviciilor medicale, iar cei mai puţini întărirea cercetării. Alegerile pentru şefia unui Colegiu al Medicilor sunt întotdeauna o întreprindere complicată. Mai ales atunci când este vorba de un Colegiul regal. 

 Cursa administraţiei Barack Obama pentru a convinge un număr suficient de americani să se înscrie în noul sistem al asigurărilor de sănătate propus în cadrul Obamacare se află într-un punct dificil. A rămas mai puţin de o lună la dispoziţie pentru aceste înscrieri şi au fost încheiate doar 4,2 milioane de asigurări, mult sub pragul necesar de şapte milioane necesar pentru a garanta funcţionalitatea sistemului. Pentru a fi financiar viabil, Obamacare are nevoie de un număr considerabil de pacienţi tineri şi sănătoşi care să încheie asigurări de sănătate, ceea ce ar oferi spaţiul financiar necesar tratării celor bolnavi. Casa Albă este optimistă sperând că în ultima săptămână înainte de termenul limită din 31 martie 2014 numărul asigurărilor va creşte considerabil. Numărul noilor asigurări a scăzut lunar de la 1,8 milioane în decembrie, la 1,1 milioane în ianuarie şi 943.000 în februarie. Un sfert dintre cei înscrişi au vârste între 18 şi 34 de ani. Deocamdată, numărul asiguraţilor cu vârste între 55 şi 64 de ani îl depăşeşte pe cel al tinerilor. Administraţia de la Washington nu are date referitoare la numărul celor care au plătit deja prima rată, cea care activează asigurarea medicală, dar companiile de asigurări estimează că o cincime nu au făcut-o încă. Cei care nu vor încheia o asigurare până la sfârşitul lui martie vor fi pasibili de o amendă, deocamdată mai mică decât suma totală cheltuită anual pentru cel mai mic plan de asigurare. În plus, presa americană scrie că există multă confuzie în privinţa identificării celor care vor trebui să plătească această amendă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe