Newsflash
Știri

Decizii cu implicații etice și schimbări de percepție

de Monica GEORGESCU - mar. 2 2018
Decizii cu implicații etice  și schimbări de percepție
Integritatea științifică nu pare să mai reprezinte o condiție obligatorie pentru premii și recunoașterea realizărilor din cercetare. Americanul Carlo Croce, președintele departamentului de biologie oncologică și genetică din cadrul Universității Ohio, este unul dintre cei trei laureați ai premiului Dan David din acest an. Cu această ocazie, Croce a primit 300.000 de dolari din partea unei organizații caritabile din cadrul Universității din Tel Aviv. Carlo Croce este cunoscut în lumea științifică pentru numeroasele lucrări retractate sau corectate deoarece prezentau o serie de nereguli, inclusiv manipularea imaginilor prezentate, menționează Retraction Watch.

Or Cheshnovsky, consultant științific în cadrul comisiei care a ales destinatarii premiului Dan Davis, a declarat că toți cei implicați în luarea acestei decizii „erau informați despre retractările și acuzațiile făcute la adresa medicului”. Pe de altă parte însă, comisia care l-a recomandat pe Croce pentru premiu a fost prezidată de Peter Vogt, un vechi colaborator al acestuia. Printre altele, Vogt și Croce au fost coautori ai unei lucrări publicate în 2017 în PNAS. De asemenea, Croce semnase lucrări științifice împreună cu alți doi membri ai comisiei care l-a recomandat pentru premiu – Webster K. Cavenee și Nancy Jenkins, scrie Retraction Watch.

Deși munca sa este pusă permanent sub semnul întrebării de numeroasele suspiciuni de abatere de la conduita științifică, Croce a reușit să evite până în prezent acuzații serioase de malpraxis. În tot acest timp, însă, a reușit să acumuleze o serie de premii și distincții, inclusiv prestigiosul premiu „Margaret Foti” pentru leadership și realizări extraordinare în cercetarea oncologică, acordat anul trecut de către American Association for Cancer Research.


Cele mai multe femei din lume nasc în centre de îngrijire primară, nu în spitale. În majoritatea cazurilor, acestea nu au dotările medicale și nici personalul necesare pentru a face față cazurilor dificile sau posibilelor complicații care ar putea surveni. Într-un interviu publicat de Project Syndicate, Atul Gawande, chirurg și profesor de politici de sănătate la Universitatea Harvard, vorbește cu dr. Katherine Semrau (foto), epidemiolog, coordonatoarea programului BetterBirth, care încearcă să îmbunătățească speranța de viață a mamelor și nou-născuților din întreaga lume prin educație și acces la servicii sanitare mai bune. Aceasta atrage atenția că principalele cauze ale mortalității mamelor la naștere sunt – în întreaga lume – hemoragia, hipertensiunea (eclampsia) și sepsisul. Pentru nou-născuți, principalele pericole sunt asfixia sau problemele respiratorii după naștere, prematuritatea și sepsisul.

Având în vedere aceste date, dr. Katherine Semrau a încercat să pună bazele unui program care să sistematizeze îngrijirea mamelor și copiilor în centrele de îngrijire primară din întreaga lume în primele 48 de ore după naștere – perioadă considerată critică. Rezultatele acestui efort s-au concretizat într-un amplu studiu publicat la sfârșitul anului 2017 în New England Journal of Medicine. Rezultatele au demonstrat că, în ciuda îngrijirilor mult îmbunătățite în perioada critică de 48 de ore după naștere, mortalitatea maternă și perinatală nu a scăzut în mod dramatic în centrele observate. Studiul a fost desfășurat pe o perioadă de trei ani, în 120 de centre de îngrijire primară din Uttar Pradesh (India) și a înrolat 160.000 de cupluri mamă–copil. Deși calitatea îngrijirilor oferite a crescut semnificativ în respectivele centre, rata mortalității nu a înregistrat diferențe semnificative față de lotul control, ceea ce sugerează că problemele fundamentale care duc la mortalitatea mamelor și a nou-născuților nu au putut fi rezolvate doar prin creșterea calității îngrijirilor oferite. Ceea ce contează este gradul de funcționalitate a sistemului medical per ansamblu și modul în care aceste unități medicale – primare, secundare, terțiare – reușesc să comunice rapid, în beneficiul pacienților. „Desigur, în mod ideal, ar fi bine să putem oferi tuturor femeilor acces la o unitate spitalicească bine dotată și echipată, în care medici instruiți pot efectua operații cezariene și transfuzii de sânge. Însă este nevoie să punem bazele unui proces prin care nașterea să fie mai sigură oriunde în lume – acum, nu în 10, 15 sau 20 de ani. Și trebuie să funcționeze peste tot, chiar și în locuri care nu au resursele necesare să construiască spitale”, a explicat dr. Katherine Semrau. Asta înseamnă că trebuie să ne asigurăm că asistentele și moașele sunt instruite corespunzător și că medicamentele și echipamentele necesare sunt disponibile în orice moment.


Guvernul britanic a publicat primul ghid de recomandări pentru întemeierea unei familii cu ajutorul unei mame surogat, relatează BBC. Numărul familiilor care apelează la surogat a crescut în ultimii ani în Marea Britanie, pe măsură ce tot mai multe cupluri infertile sau de același sex apelează la această metodă pentru a avea un copil. „Suntem conștienți că surogatul poate fi o călătorie complexă, de aceea am creat un ghid gândit pentru societatea modernă, în care nevoia de susținere emoțională este echilibrată de explicații clare din domeniul juridic. Ghidul se adresează părinților surogat și viitorilor părinți deopotrivă”, a declarat ministrul sănătății, Jackie Doyle-Price.

În cadrul ghidului, se subliniază importanța folosirii unei organizații oficiale, care să medieze contractul de surogat, în detrimentul aranjamentelor informale. Se recomandă alegerea unei clinici autorizate din Marea Britanie, în care să fie realizată procedura de implant și unde apoi să poată fi urmărită evoluția sarcinii până la final. De asemenea, se recomandă redactarea unei înțelegeri oficiale în care să se stipuleze toate detaliile, de la metoda aleasă pentru concepere până la acordul privind cheltuielile și chiar gestionarea eventualelor relații sau legături între mama-surogat și copil.

Legislația se aplică pe întreg teritoriul Regatului Unit, însă ghidul este destinat viitorilor părinți din Anglia și Țara Galilor, deoarece sistemele juridice din Scoția și Irlanda de Nord impun prevederi diferite. Înțelegerile scrise între viitorii părinți și mama-surogat nu au valoare contractuală în Marea Britanie. Viitorii părinți sunt obligați să apeleze la tribunalul pentru minori și familie pentru obținerea unui ordin prin care drepturile parentale sunt transferate de la părintele-surogat către aceștia.

Trei din patru americani consideră că fumatul constituie un pericol pentru sănătate, însă percepția publică asupra riscului asociat fumatului a scăzut în ultimii ani, conform unui studiu realizat la Universitatea Duke și publicat în revista Drug and Alcohol Dependence. Conform rezultatelor, în ultimii zece ani, numărul americanilor care consideră că fumatul constituie un pericol grav la adresa sănătății a scăzut cu 1%. Asta înseamnă că trei milioane de americani și-au schimbat percepția privind riscul asociat acestui obicei. „Vorbim despre trei milioane de persoane care ar putea fi mai dispuse să înceapă să fumeze, să se reapuce de fumat sau, din contră, să fie mai puțin dispuse să facă eforturi pentru a renunța la fumat”, a explicat dr. Lauren Pacek, prim autor al studiului și profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Duke.

Rezultatele se bazează pe răspunsurile primite de la aproape 560.000 de persoane, care au completat chestionarul național privind relația dintre consumul de droguri și sănătate. În cadrul acestui chestionar, exista întrebarea: „Cât de mare credeți că este riscul – fizic sau de orice alt tip – asociat fumatului unui pachet de țigări sau mai multe pe zi?”. Răspunsurile propuse au fost: „niciun risc”, „risc scăzut”, „risc moderat” sau „risc foarte mare”. Numărul respondenților care au considerat că fumatul constituie un risc foarte mare pentru sănătate a scăzut în ultimii zece ani, în timp ce numărul celor care au considerat că fumatul nu prezintă riscuri a crescut de la 1,45 la 2,63%. Deocamdată, modificările privind percepția asupra riscului nu au dus la creșterea numărului de fumători. În același interval de timp, numărul fumătorilor din Statele Unite a scăzut de la 20,8 la 15,1%, conform datelor statistice furnizate de Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor. Ar putea fi astfel semnalat un declin al impactului mesajelor și campaniilor antifumat. „Americanii au auzit prea des că fumatul afectează sănătatea, iar mesajul ar putea să-și piardă impactul”, arată Joe McClernon, coautor al studiului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe