Substantivul de gen feminin – onomatopée – a fost împrumutat în franceză (1585, Thevenet) din latina populară – onomatopoeia –, provenit la rândul său din greaca târzie onomatpoiia, cu sensul „crearea de cuvinte“, în particular „crearea de cuvinte prin imitarea sunetelor“. Un cuvânt format având ca un prim element onomato, derivat din onoma, -atos – nume. După Alain Rey, onoma conţine rădăcina indoeuropeană a numelui, cel mai apropiat corespondent al său fiind armenianul amen. Latinescul nomen – nume este înrudit, dar relaţia pare obscură. Elementul secund al onomatopoiia este grec. poiia – creaţie, derivat din verbul poiein – a face, a fabrica, a crea.   În engleză, Douglas Harper, în dicţionarul său, confirmă aceeaşi etimologie, cu atestarea cuvântului onomatopoeia în 1577. (...) "> DE LA ONOMATOPEE LA CUVINTE (1) - Viața Medicală
Newsflash
Știri

DE LA ONOMATOPEE LA CUVINTE (1)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - iul. 9 2010
DE LA ONOMATOPEE LA CUVINTE (1)

   Substantivul de gen feminin – onomatopée – a fost împrumutat în franceză (1585, Thevenet) din latina populară – onomatopoeia –, provenit la rândul său din greaca târzie onomatpoiia, cu sensul „crearea de cuvinte“, în particular „crearea de cuvinte prin imitarea sunetelor“. Un cuvânt format având ca un prim element onomato, derivat din onoma, -atos – nume. După Alain Rey, onoma conţine rădăcina indoeuropeană a numelui, cel mai apropiat corespondent al său fiind armenianul amen. Latinescul nomen – nume este înrudit, dar relaţia pare obscură. Elementul secund al onomatopoiia este grec. poiia – creaţie, derivat din verbul poiein – a face, a fabrica, a crea.   În engleză, Douglas Harper, în dicţionarul său, confirmă aceeaşi etimologie, cu atestarea cuvântului onomatopoeia în 1577. (...)
 

   Treptat, s-a conturat o definiţie a onomatopeei: Crearea unui cuvânt al cărui sunet imită fiinţa sau lucrul denumite; cuvântul astfel format. Să adaug şi adj. onomatopeic (fr. onomatopéique, despre cuvinte, fraze, versuri cu caracter de onomatopee, formate din onomatopee). Cu sin. onomatopoetic, din germ. onomatopoetisch.
   Onomatopeele au rămas mereu un subiect interesant, deşi, îndeosebi după consacrarea unor curente noi în lingvistica modernă, ele au fost supuse controverselor.
   Cu siguranţă, un moment onomatopeic fast a fost generat de Charles Nodier (1780–1844), un scriitor francez extrem de prolific, căruia i se atribuie un rol de seamă în naşterea mişcării romantice. În 1808, el a publicat un „Dictionnaire raisonné des onomatopées franςaises“, după ce semnase mai multe scrieri literare şi probase că era fundamental opus oricărei puteri despotice. Ceea ce l-a şi costat, deoarece după apariţia discretă (nesemnată) la Paris şi la Londra a odei critice „La Napoléone“, probabil pentru a-şi duce curajul până la capăt, trimite o scrisoare lui Napoleon, în care se autodenunţă. Rezultatul: o încarcerare de 36 de zile. Aducătoare de complicaţii a fost şi colaborarea sa la mai multe publicaţii, chiar dacă linia acestora era împotriva convingerilor sale. Remarcabile sunt povestirile sale fantastice, iar conducerea salonului literar „Le Cénacle“, întru promovarea romantismului a atras tot Parisul, ca şi un loc luminos în memoriile lui Alexandre Dumas – tatăl. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe