Newsflash
Știri

De la Ministerul Sănătăţii

de - mai 22 2013
De la Ministerul Sănătăţii

Concluzii oficiale

 

   Concluziile Programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei (PNESSP) au fost prezentate în urmă cu o săptămână de Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, din al cărui discurs reproducem în continuare mai multe pasaje.
   „Programul nu este o anchetă statistică a stării de sănătate, ci un proiect pe termen lung care să evalueze riscuri, să prevină îmbolnăvirea şi să conştientizeze cetăţenii că sunt responsabili pentru sănătatea lor. El s-a bazat pe principiul «mergi la medic cât eşti sănătos».
   De ce a fost nevoie de el? Un prim aspect ar fi poziţionarea în centrul său a individului şi preocuparea pentru îmbunătăţirea stării lui de sănătate. Un alt aspect, imaginea asupra stării de sănătate a populaţiei, asupra riscurilor şi patologiilor, la ce categorii de vârstă sunt mai frecvente anumite boli. O a treia motivaţie a venit din dorinţa de a eficientiza cheltuirea banului public pe termen lung. Dacă nu investim acum în sănătate şi în prevenţie, va trebui să investim mai târziu în boli şi costuri de spitalizare.
   Practic, în urma acestui program, la 20% din persoanele examinate a fost descoperită cel puţin o afecţiune nouă de care acestea nu ştiau. Circa 10% din cei depistaţi cu risc de îmbolnăvire au necesitat internare în ultimii trei ani.
   Participanţi validaţi la acest program au fost aproape 10.740.000 de persoane, din care cca 9.000.000 au fost adulţi, iar restul copii. Din totalul acestora, 14% erau persoane neasigurate.
   Principalele categorii de afecţiuni descoperite au fost: hipertensiunea arterială, tulburări ale metabolismului, obezitate, hepatite cronice, anemii, diabet zaharat tip II. De asemenea, au fost descoperite cancere cu diferite localizări, precum şi TBC. Risc de boli cardiovasculare prezintă 40% din persoanele evaluate, în timp ce la diabet zaharat sunt expuşi riscului cca 12% din subiecţi.
   PNESSP va ajuta ca, pornind de la cele mai frecvente riscuri şi afecţiuni, să se poată stabili conţinutul pachetului minim de servicii. Prin valorificarea datelor din acest program se pot dezvolta anumite programe de prevenţie pentru populaţie. Prevenţia însă nu înseamnă doar politici ale MS, ci şi parteneriate cu alte ministere şi autorităţi – cu Ministerul Educaţiei pe zona de informare, educare începând din şcoală; cu Ministerul Agriculturii pe zona de alimentaţie; cu Ministerul Muncii pe cazurile sociale, grupuri defavorizate, vulnerabile. Sănătatea are nevoie de o schimbare de paradigmă şi aceasta nu se poate produce decât pornind de la prevenţie“.

Finanţarea serviciilor de ambulanţă

   Ministrul Eugen Nicolăescu a dispus repartizarea către serviciile de ambulanţă şi direcţiile judeţene de sănătate publică a sumei reţinute (15% din cheltuielile de personal şi cele cu bunuri şi servicii), după decizia ca fondurile MS să nu fie micşorate, iar orice sumă care ar putea fi disponibilizată să rămână la dispoziţia ministerului.

Intenţii de dezvoltare

   Marţi, 14 mai, s-a celebrat Ziua naţională a transplantului. Prin Programul naţional de transplant, coordonat de Agenţia Naţională de Transplant, s-au realizat, până în prezent, peste 3.500 de proceduri, numărul donatorilor crescând de la un an la altul. MS anunţă că intenţionează dezvoltarea acestui domeniu şi îmbunătăţirea activităţii agenţiei.

Comenzi antitetanos

   Ministerul Sănătăţii anunţă că nu există premisele unei crize de vaccin antitetanos în România. Unifarm ar avea în depozite 30.000 de doze din acest vaccin, urmând să fie achiziţionate alte 60.000. Unităţile sanitare pot transmite comenzi către Unifarm, pentru a evita disfuncţionalităţile în tratamentul pacienţilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe