Newsflash
Știri

De la Ministerul Sănătăţii

de - ian. 23 2013
De la Ministerul Sănătăţii

FNUASS – propuneri de reîmpărţire

   MS a prezentat Guvernului României o notă privind finanţarea din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat. Documentul prezintă detalii privind situaţia actuală a finanţării furnizorilor medicali, dar şi informaţii referitoare la noi măsuri şi principii care vor fi promovate de Ministerul Sănătăţii pentru aplicarea politicilor de sănătate publică.
   MS propune „remodelarea“ mecanismelor de finanţare şi distribuire a FNUASS, pe baza redefinirii priorităţilor strategice de sănătate publică, atât între diferitele paliere ale asistenţei de sănătate (primară, secundară şi terţiară), cât şi între cele două tipuri de furnizori: publici şi privaţi. MS susţine creşterea sumelor alocate pentru asistenţa primară (asigurată integral de furnizori privaţi) şi pentru cea ambulatorie (asigurată majoritar de furnizori privaţi), care pot asigura rezolvarea unei părţi importante din cazurile tratate azi în spitale, cu costuri mult mai reduse şi, în consecinţă, cu o creştere a eficienţei de utilizare a fondurilor publice. Stimularea activităţii de asistenţă medicală primară şi ambulatorie, inclusiv prin introducerea de noi mecanisme suplimentare de finanţare (plata per rezultat) ar putea conduce la o dezvoltare a intervenţiilor preventive şi la o reducere a spitalizărilor nejustificate.
   În paralel, se doreşte o reechilibrare a decontării serviciilor din asistenţa spitalicească între furnizorii publici şi cei privaţi, în sensul în care sistemul spitalicesc privat trebuie să beneficieze de finanţare din fonduri publice doar în domeniile în care asistenţa spitalicească publică este deficitară sau nereprezentată pe plan judeţean ori regional. De asemenea, este avută în vedere diferenţierea tarifului pe caz ponderat decontat de casele de asigurări de sănătate pentru servicii spitaliceşti, în funcţie de categoria în care se clasifică fiecare unitate. Această abordare ar permite consolidarea reţelei regionale de spitale de urgenţă (53 de unităţi). Pentru asigurarea echilibrului financiar între veniturile şi costurile intervenţiilor medicale pentru aceste unităţi strategice spitaliceşti, MS va concentra resurse suplimentare prin programe de urgenţă pentru activităţi prioritare în domeniile terapiei intensive, intervenţiilor terapeutice pentru cazurile de infarct miocardic acut, traumă sau AVC ischemic acut, care vor asigura o creştere semnificativă a calităţii acestor servicii medicale şi a eficacităţii intervenţiilor.
   Mai este avută în vedere şi implementarea unor măsuri de audit clinic pentru cazurile rezolvate în spitale şi creşterea cazurilor rezolvate în spitalizarea de zi, cu scăderea concomitentă a numărului de cazuri rezolvate prin spitalizarea continuă.
   Implementarea acestor măsuri ar asigura, conform MS, punerea în practică a principiilor aflate la baza sistemului de asigurări de sănătate: egalitatea şi solidaritatea socială; alocarea resurselor în funcţie de priorităţi; echitatea; evitarea scenariului protestului şi abandonului. În concepţia Ministerului Sănătăţii, aceste măsuri ar fi un prim pas, esenţial în revitalizarea sistemului public spitalicesc şi, consecutiv, a întregului sistem public de sănătate din România.

Program de vizite în spitale

   Într-o întâlnire cu reprezentanţii pacienţilor cu afecţiuni cronice, Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, a atras atenţia managerilor de spitale că trebuie să respecte actul normativ care transpune în fapt legislaţia europeană, privind programul de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice. Conform documentului, acesta se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15–20, iar în zilele de sâmbătă şi duminică, între orele 10 şi 20. Numărul de vizitatori pentru un pacient internat într-un salon cu mai mult de trei paturi nu poate fi mai mare de trei persoane şi pot fi vizitaţi maximum doi pacienţi în acelaşi timp. Vizitarea pacienţilor în secţiile/compartimentele de terapie intensivă este permisă zilnic doar membrilor familiei (părinţi, copii, surori/fraţi), cu condiţia să se facă individual sau de cel mult două persoane, cu respectarea procedurilor interne. Ordinul mai prevede ca secţiile/compartimentele de terapie intensivă să aibă un număr de telefon prin care se asigură informarea familiei, de către medicul curant sau medicul de gardă, despre starea şi evoluţia pacientului. De asemenea, pentru pacienţii internaţi pe oricare din secţiile/compartimentele unităţii sanitare, la cerere, membrii familiei pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment, aprobat de directorul medical şi afişat la loc vizibil la intrarea în unitatea sanitară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe