Newsflash
Știri

De la Ministerul Sănătăţii

de - iul. 27 2012
De la Ministerul Sănătăţii

Deblocarea posturilor

     Pe site-ul MS, la secţiunea „Transparenţă decizională“, este postat proiectul de hotărâre de guvern privind ocuparea posturilor vacantate după data de 1 ianuarie – 2012 –  de personal de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar şi personal de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare din unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi unităţile sanitare al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale. Din cele 2.766 de posturi propuse pentru deblocare la nivel naţional, 507 sunt pentru medici, 1.218 pentru asistenţii medicali şi 928 pentru personalul auxiliar (infirmieri, ambulanţieri, brancardieri etc.). Măsura ar putea fi aplicată în a doua jumătate a lunii august, dacă proiectul de act normativ va fi aprobat de Guvernul României.

Import de medici?

     Conform noului proiect de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar, medici din ţări din afara Uniunii Europene, beneficiari ai statutului de rezident permanent în România sau  de rezident pe termen lung acordat de unul din statele UE, vor avea dreptul de a profesa în România. „Am avut solicitări ale medicilor din SUA, Israel, Canada de a profesa în sistemul sanitar românesc, dar legislaţia actuală nu ne permite angajarea acestora. Suntem conştienţi că nu putem stopa libera circulaţie a personalului medical, fenomen care se înregistrează la nivel global şi degeaba deblocăm posturi în sistem dacă nu are cine să le ocupe. Din această cauză încercăm flexibilizarea legislaţiei şi căutăm soluţii pentru diminuarea deficitului de personal. Considerăm că această măsură, împreună cu cea în care lăsăm spitalelor posibilitatea de autoguvernare şi retribuire a cadrelor medicale în funcţie de competenţă pot duce la diminuarea acestui fenomen“, a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii.

Propuneri

     Viitoarea lege a sănătăţii propune reglementări noi la capitolul malpraxis, care prevăd reducerea timpului în care pacientul poate fi despăgubit pentru o eroare medicală, dar şi scutirea personalului medical asigurat de a mai gestiona, direct, cazurile de malpraxis în care a fost implicat. „Conform propunerilor noului proiect de lege, asiguratorul va prelua diferendul dintre pacient şi unitatea medicală. De asemenea, tot asiguratorul va fi obligat să acorde sume şi pentru despăgubirile morale, nu numai pentru cele materiale, aşa cum este situaţia în prezent. Am mai stabilit şi o serie de termene clare în care pacientul va fi despăgubit. O altă noutate este aceea că, asiguratorul va avea obligaţia să propună rezolvarea neînţelegerilor mai întâi pe cale amiabilă“, a declarat  dr. Vasile Cepoi.

Întâlniri

     Dr. Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii, a participat în perioada 10–11 iulie a.c., la reuniunea Consiliului Informal de Mediu al Uniunii Europene, organizat sub egida preşedinţiei Republicii Cipru, unde a reluat discuţiile cu miniştrii europeni ai sănătăţii privind aprovizionarea unităţilor sanitare cu medicamente oncologice. În întâlnirile bilaterale cu miniştrii Poloniei, Belgiei, Finlandei, Bulgariei şi Ciprului, dar şi cu directorul regional al OMS şi cu Comisarul european, ministrul sănătăţii a accentuat nevoia unui schimb de experienţă privind reforma sistemului medical european, a sistemului de asigurări, dar şi problema lipsei de medicamente vitale pentru anumite tratamente. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe