Newsflash
Știri

De la Ministerul Sănătăţii

de - iul. 13 2012
De la Ministerul Sănătăţii

Liber la dezbatere

 

   De marţi, 3 iulie a.c., pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost publicat proiectul legii privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România, dându-se astfel startul dezbaterii publice. Principalele modificări vizează reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate, organizarea şi funcţionarea spitalelor, creşterea rolului Ministerului Sănătăţii în monitorizarea şi controlul politicilor de sănătate.
   Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate urmăreşte desfiinţarea monopolului CNAS şi autonomie în conducerea şi administrarea Fondului naţional de asigurări obligatorii de sănătate (independenţa FNUASS prin scoaterea fondului de la bugetul consolidat).
   Asigurările obligatorii de sănătate vor reprezenta sistemul principal de finanţare a serviciilor. Ca şi până în prezent, pentru asigurările obligatorii, asiguraţii vor plăti aceeaşi contribuţie la FNUASS. Aceasta va asigura accesul la pachetul de servicii de sănătate de bază (PSSB). Persoanele neasigurate vor avea acces la pachetul minimal de servicii de sănătate (PMSS), care cuprinde servicii de sănătate finanţate de la bugetul de stat (prin MS), inclusiv pentru urgenţele medico-chirurgicale. Pachetul social de servicii de sănătate (PSSS) va fi acordat asiguraţilor cu venituri mici şi persoanelor asistate social, pentru servicii de sănătate cu risc funcţional/vital altele decât cele din pachetul de bază, decontate de la bugetul de stat.
   Asigurările facultative de sănătate se adresează asiguraţilor cu PSSB, care pot opta pentru un pachet de asigurări facultative de sănătate (sistem prin care un asigurator constituie un fond de asigurare, prin contribuţia unui număr de asiguraţi expuşi la producerea riscului de îmbolnăvire, care nu este acoperit de asigurările obligatorii). Pentru serviciile de sănătate de tip complementar se suportă total sau parţial contribuţia personală a asiguraţilor pentru unele servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale din pachetul de servicii de sănătate de bază. Pentru serviciile de sănătate de tip suplimentar se suportă total sau parţial plata pentru orice tip de servicii necuprinse în pachetul de servicii de sănătate de bază, opţiunea pentru un anumit personal medical, solicitarea unei a doua opinii medicale, condiţii hoteliere superioare, alte servicii de sănătate specificate în contractul de asigurare facultativă.
   Printre principiile noului proiect este inclusă şi alegerea liberă (şi informată) de către asiguraţi atât a asiguratorului, cât şi a furnizorilor de servicii (de pe lista asiguratorului).
   Casele de asigurări de sănătate ar urma, conform proiectului MS, să se transforme în societăţi mutuale de asigurări de sănătate. Fiecare asigurat s-ar înscrie într-o astfel de asociaţie, la alegere, sau la un asigurator privat. Cele 42 de case judeţene existente ar urma să fie transferate către societăţile mutuale de asigurări. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar trebui să devină autoritate naţională cu atribuţii de reglementare a asigurărilor obligatorii de sănătate (ANRAOS).
   Colectarea contribuţiilor asiguraţilor se va face, conform proiectului, tot de către Ministerul Finanţelor Publice (prin intermediul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, într-un cont distinct), urmând ca MFP să actualizeze lunar informaţiile despre contul curent şi despre soldul final al fiecărei luni, despre toate rulajele si tranzacţiile desfăşurate în luna respectivă. FNUASS va fi gestionat de ANRAOS.
   Câteva categorii sociale vor fi scutite de coplată (suma fixă care reprezintă plata contribuţiei băneşti a asiguratului pentru a putea beneficia de serviciile de sănătate din pachetul de servicii de sănătate de bază din cadrul sistemului de asigurări obligatorii de sănătate, încasată suplimentar de furnizor).
   Spitalele ar urma, conform noului proiect, să fie organizate în unităţi nebugetare şi să aibă libertatea de a face angajări şi de a stabili salariile în funcţie de competenţă. Spitalele publice se vor putea organiza ca instituţii de sănătate autonome financiar, care nu se încadrează în categoria instituţiilor publice bugetare. Se vor păstra formele de organizare de tipul institut, spital universitar, spital clinic.
   Spitalele vor fi acreditate de Agenţia Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), care ar urma să includă şi actuala Comisie Naţională de Acreditare a Spitalelor. ANMCS ar trebui să coordoneze asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, în baza strategiei naţionale pentru asigurarea calităţii serviciilor de sănătate şi a strategiei naţionale informatice în sănătate.
   Sistemul de asigurare a calităţii ar trebui să menţină şi să contribuie la creşterea calităţii serviciilor de sănătate şi a satisfacţiei pacientului, dar şi să eficientizeze cheltuirea fondurilor în sistemul de sănătate.

N. red.: Numărând aproape 300 de pagini, noul proiect vine cu propuneri de modificări substanţiale în majoritatea aspectelor de organizare şi funcţionare a sistemului românesc de sănătate. Vom reveni pe larg, în numărul viitor, cu prezentarea schimbărilor importante propuse de Ministerul Sănătăţii. Riscul major, în livrarea „la pachet“ a unei legislaţii stufoase, constă tocmai în concentrarea atenţiei generale către câteva aspecte, mai vizibile şi mai uşor de dezbătut, în vreme ce altele rămân neobservate şi pentru că „nu fac rating/audienţă“.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe