Newsflash
Știri

De la Ministerul Sănătăţii

de - apr. 12 2012
De la Ministerul Sănătăţii

Primul capitol

   Primul capitol, în formă scrisă, a noii legi privind reforma sistemului sanitar va intra în dezbatere publică la sfârşitul acestei săptămâni. MS va posta pe site la secţiunea Forum Reforma în Sănătate, capitolul care se referă la organizarea şi funcţionarea spitalelor publice. Conform documentului, spitalele se vor putea reorganiza ca instituţii nebugetare, de exemplu fundaţii având un singur membru fondator – actualul administrator. Această formă de organizare ar putea permite descentralizarea reală şi introducerea conceptului de autonomie instituţională în administrarea spitalelor.
   „În noua formă legislativă vor exista reglementări menite să prevină riscul politizării şi să asigure accesul neîngrădit al populaţiei la îngrijiri medicale indiferent de condiţia materială sau socială, precum creşterea rolului consiliului de administraţie, creşterea responsabilităţii managementului spitalului şi cea a responsabilităţii individuale a fiecărui angajat, ca urmare a unor clauze contractuale negociate pe baza cărora se vor stabili indicatori de performanţă“, a declarat dl dr. Ritli Ladislau, ministrul sănătăţii.
   MS va susţine, în continuare, investiţiile de înaltă performanţă, precum şi pe cele pentru reabilitarea fizică şi pentru dezvoltarea capacităţii de îngrijiri spitaliceşti, în conformitate cu politica de sănătate a guvernului. Înfiinţarea sau desfiinţarea unor structuri în spitalele publice, care să acorde servicii medicale din pachetul de bază, se va face numai cu aprobarea ministerului.

Control la UPU

   MS a demarat o amplă acţiune de auditare şi control, la nivel naţional, în toate cele 67 de unităţi de primiri urgenţe (UPU) finanţate din bugetul de stat. Verificarea urmăreşte modul de funcţionare şi organizare a acestor unităţi în conformitate cu prevederile legislative în vigoare, precum şi modul de utilizare a fondurilor alocate în 2011 de la bugetul de stat. Verificările sunt realizate de reprezentanţi ai DSP şi durează o săptămână, cu posibilitatea de prelungire a duratei, dacă este necesar. Aceste acţiuni fac parte din strategia MS de monitorizare şi îmbunătăţire a activităţii UPU, unităţi care răspund şi de activitatea medicală a echipajelor SMURD. Concluziile rapoartelor de control vor fi analizate şi vor sta la baza măsurilor şi deciziilor care se vor lua pentru dezvoltarea acestui sector în următorii doi ani. De asemenea, în baza datelor obţinute, a nivelului de activitate şi a categoriei din care fac parte, se vor stabili şi criteriile standardizate de alocare a fondurilor pentru astfel de unităţi.

Strategie pentru dezvoltarea MF

   MS a elaborat strategia de dezvoltare a asistenţei medicale primare pentru perioada 2012–2020 şi planul de acţiune ce vizează implementarea acesteia, beneficiind de expertiza specialiştilor europeni de la Oxford Policy Management, printr-un proiect finanţat de Banca Mondială. Strategia urmăreşte asigurarea planificării în următorii opt ani, a resurselor umane prin crearea unui flux de medici de familie rezidenţi, dar şi de posibilităţi pentru medicii tineri de a intra în sistem şi a deschide un cabinet de practică în medicina de familie. Documentul mai urmăreşte asigurarea unor metode de plată sustenabile şi promotoare de performanţă pentru cabinetele medicilor de familie, îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale din acest domeniu, precum şi a capacităţii organizaţionale în MF. Cele mai importante puncte ale strategiei sunt reprezentate de măsurile care se vor implementa pentru îmbunătăţirea accesibilităţii medicinii de familie în zonele rurale şi izolate.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe