Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

De la Ministerul Sănătăţii

Revizuirea listei de medicamente compensate şi gratuite

     MS revizuieşte pachetul bazal de servicii, în conformitate cu recomandările experţilor Institutului NICE din Marea Britanie, care au realizat un raport de evaluare a sistemului sanitar. Printre măsuri se numără cele referitoare la limitarea prescrierii în sistemul de asigurări a unor medicamente aflate în listele de medicamente compensate şi gratuite, precum şi re­vizuirea duratelor de spitalizare pentru diferitele grupe de diag­nostic. MS a publicat, în dezbatere publică, proiectul de Ho­tărâre de Guvern pentru modificarea Anexei la HG nr. 720/2008 pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Proiectul normativ prevede modificarea listei de medicamente cu sau fără contribuţie personală pentru trei denumiri comune internaţionale, încât acestea să fie prescrise numai pentru indicaţiile prevăzute în autorizaţia de punere pe piaţă. Astfel, ginko biloba se va utiliza numai în faza predemenţială a bolii Alzheimer, eritropoietina – numai în insuficienţa renală cronică, erdosteina – în afecţiunile pulmonare obstructive cronice. Agenţia Naţională a Medicamentului şi comisiile de specialitate ale MS verifică şi identifică şi celelalte produse care sunt prescrise în afara autorizaţiei de punere pe piaţă.

Schimbări în aplicarea Contractului-cadru

     Ordinul privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011–2012 se află în dezbatere publică, pe site-ul CNAS. Actul normativ prevede ca bolnavii cronici să beneficieze de reţete compensate în cabinetele medicilor de familie, chiar dacă solicită documentele medicale în afara orelor de programare. „Până în prezent, pacienţii cronici care nu reuşeau să se prezinte în cabinetul medicului de familie la data programată şi care refuzau reprogramarea din diverse raţiuni, erau nevoiţi să plătească contravaloarea serviciilor medicale şi nu puteau beneficia de prescripţii medicale în regim compensat. Am solicitat reprezentanţilor CNAS să modifice această prevedere (…). De asemenea, purtăm discuţii pentru creşterea valorii punctului per capita la medicii de familie, în limitele bugetare“, a declarat dl conf. dr. Ritli Ladislau, ministrul sănătăţii, ulterior anunţându-se că majorarea respectivă ar fi de la 3 la 3,5 lei.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC