Newsflash
Știri

De la Ministerul Sănătăţii

de - ian. 17 2012
De la Ministerul Sănătăţii

Au început consultările

   Ministerul Sănătăţii a început seria de consultări şi discuţii pe tema proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar.
   Primele discuţii au fost realizate cu reprezentanţii Academiei de Ştiinţe Medicale din România. La întâlnire, conf. dr. Ritli Ladislau, ministrul sănătăţii, dr. Lucian Duţă, preşedintele CNAS şi prof. dr. Cristian Vlădescu, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice din România şi directorul Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, au expus modificările esenţiale pe care proiectul de act normativ le va aduce în sistemul sanitar. Membrii AŞM au prezentat propunerile şi observaţiile asupra proiectului şi au arătat disponibilitatea de a lucra împreună cu iniţiatorii noii legi la elaborarea legislaţiei secundare şi a normelor de aplicare.

Lista e lungă

   Pe site-ul MS a fost afişat calendarul de consultări al proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar din România.
  Lista invitaţiilor cuprinde: Academia de Ştiinţe Medicale din România, CMR, CMDR, Colegiul Farmaciştilor din România, OAMGMAMR, Asociaţia spitalelor, confederaţii sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, asociaţii reprezentative ale pacienţilor, organizaţii ale societăţii civile, asociaţii ale producătorilor şi distribuitorilor de medicamente, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, grupurile de specialitate ale Parlamentului României etc.

Dezbateri la DSP

   Săptămâna viitoare, direcţiile de sănătate publică vor organiza dezbateri şi vor transmite Ministerului Sănătăţii propuneri cu privire la proiectul legii de organizare şi funcţionare a sistemului sanitar.
   În cadrul unei videoconferinţe, desfăşurate la 10 ianuarie a.c., conf. dr. Ritli Ladislau, ministrul sănătăţii, prof. dr. Cristian Vlădescu, directorul Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi cei ai MS au prezentat modificările esenţiale pe care proiectul de act normativ le va aduce în sistemul sanitar, precum şi priorităţile MS în acest an.

Vaccinare sistată

   La 9 ianuarie a.c, dl conf. dr. Ritli Ladislau, ministrul sănătăţii, a cerut de urgenţă o informare scrisă Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie – Cantacuzino cu privire la conformitatea din punct de vedere al imunogenităţii a vaccinului gripal sezonier produs de căte INCDMI. Având în vedere evoluţia favorabilă din ultimele săptămâni în România şi în regiune a virozelor respiratorii şi gripei, s-a convenit sistarea vaccinării antigripale sezoniere pe o perioadă de 7–10 zile, până la finalizarea tuturor analizelor. Potrivit ministrului, cele mai recente controale lunare au descoperit titruri scăzute de antigen din tulpina B de virus gripal, iar din totalul dozelor necorespunzătoare distribuite în teritoriu ar mai exista între 300.000 şi 350.000. 

Programul FIV/ET continuă

   În cadrul programului FIV/ET, în perioada iulie–decembrie 2011 au fost depuse 866 de dosare, din care au fost aprobate 579, iar 296 de proceduri au şi fost realizate.
   Începând din acest an, MS a aprobat includerea pe lista unităţilor prin care se derulează programul FIV/ET a încă două noi clinici, SC Med Life SA Bucureşti şi SC Hit Med SRL Craiova. Astfel, numărul clinicilor admise în program se ridică la zece, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov, Sibiu şi Craiova. Lista rămâne deschisă.

Pacienţii libieni

   Conform acordului de ajutor umanitar dintre România şi Libia, 37 de pacienţi libieni, însoţitorii acestora şi medici libieni au sosit în ţara noastră. În funcţie de evaluarea şi triajul pacienţilor, care s-a efectuat la Tripoli, aceştia au fost îndrumaţi pentru tratament în mai multe unităţi sanitare din Bucureşti. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe