Newsflash
Știri

De la Ministerul Sănătăţii

de - oct. 28 2011
De la Ministerul Sănătăţii

Concursul de rezidenţiat, în linie dreaptă

   La concursul de rezidenţiat pe care Ministerul Sănătăţii îl organizează la 20 noiembrie a.c, 5.030 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie vor concura pentru 3.810 locuri şi posturi. În acest an, concursul se va desfăşura descentralizat în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Cei mai mulţi candidaţi au optat pentru susţinerea concursului în Bucureşti (1.775), Cluj-Napoca (820) şi Iaşi (774).
   Anul acesta, MS va pune accent pe pregătirea medicilor în specialităţile deficitare. Astfel, posturile scoase la concurs sunt, în principal, pentru Medicină de urgenţă, ATI, Neonatologie, Oncologie medicală şi Farmacie clinică, specialităţi în care nu există momentan o acoperire suficientă cu personal calificat. Examenul se va desfăşura sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe durata a patru ore. În premieră, subiectele de examen vor fi proprii pentru fiecare universitate, dar bazate pe o tematică comună şi respectând o metodologie unică, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
  Ocuparea locurilor în specialitate se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul respectiv, iar pentru rezidenţiatul pe post, clasificarea se va face pentru fiecare post. Posturile scoase la concurs pentru care nu s-au înscris candidaţi sau pentru care aceştia nu au obţinut punctajul minim de promovare nu vor putea fi alese de alţi candidaţi.
   Amănuntele privitoare la tematica de examen, bibliografie, numărul locurilor şi posturilor, precum şi publicaţia de concurs au fost deja publicate de MS în „Viaţa medicală“ şi pe site-urile www.rezidenţiat.info şi www.ms.ro.

Sancţiuni pentru agresori

   La propunerea MS, Guvernul României a aprobat la 19 octombrie a.c. Legea de modificare a Legii nr. 95/ 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Conform actului normativ, ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii, va fi pedepsită cu închisoarea de la şase luni la doi ani sau cu amendă. De asemenea, orice acte de violenţă, de exemplu lovirea, săvârşite împotriva cadrelor medicale, vor fi sancţionate cu închisoarea de la şase luni la trei ani, vătămarea corporală poate fi pedepsită cu închisoare de la şase luni la şase ani, iar vătămarea corporală gravă se va pedepsi cu închisoare de la trei la 12 ani. „Prin noile măsuri, urmărim descurajarea celor care nu respectă corpul medical aflat în exerciţiul funcţiunii şi munca depusă de angajaţii din sistem. Şi, din nefericire, au existat în ultima perioadă unele cazuri îngrijorătoare“, a declarat dl conf. dr. Ritli Ladislau, ministrul sănătăţii.

 

Pregătirea campaniei antigripale

   În perioada următoare, MS va achiziţiona un milion de doze de vaccin antigripal pentru campania de vaccinare gratuită din sezonul 2011–2012. Potrivit dlui conf. dr. Ritli Ladislau, ministrul sănătăţii, pentru campania de imunizare a fost alocat un buget de 11 milioane de lei, iar vaccinul antigripal va fi achiziţionat în două etape, astfel: 270.000 de către direcţiile de sănătate publică şi restul de 730.000 de către minister, prin licitaţie publică. În cadrul campaniei, care se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi, vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special respiratorii, cardiovasculare şi metabolice, copiii şi vârstnicii instituţionalizaţi şi personalul medical, conform recomandărilor OMS şi ECDC. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe