Newsflash
Știri

De la evaluarea riscului la recuperare

de Dr. M. D. - nov. 10 2014
De la evaluarea riscului la recuperare

Pacienţii care au suferit un infarct miocardic sau afecţiuni rezolvate prin chirurgie cardiacă necesită recuperare cardiovasculară. În ce constă aceasta? După evaluare (examen clinic, bilanţ biologic, ecografie cardiacă, testare la efort cu determinarea consumului maxim de oxigen), pacientului i se stabileşte un program personalizat de recuperare cardiovasculară, în regim de spitali­zare sau ambulatoriu: şedinţe de antrenament fizic pe cicloergometru, sub monitorizare ECG perma­nentă, plimbări în aer liber, pe distanţe stabilite, kinetoterapie. De asemenea, participă la cursuri de prevenţie cardiovasculară secundară, ateliere practice pe teme precum alimentaţia sănătoasă, automăsurarea TA, monitorizarea INR, interferenţe medicamentoase. Cei cu patologii asociate beneficiază de consultaţii interdisciplinare. Despre reabilitarea cardiovasculară, dar şi despre evaluarea riscului cardiovascular, metode şi programe de prevenţie în practica medicului de familie, a discutat dr. Clara Alexandrescu, de la Centre cardio-thoracique de Monaco, în cadrul unui simpozion susţinut de Centrul de prevenţie şi recuperare cardiovasculară CardioRec Corbeanca, în parteneriat cu CAS, DSP, Colegiul Medicilor şi DGASPC Ilfov. Cu acelaşi prilej, dr. Mihaela Constantin a descris etapele bilanţului cardiac precoce la bolnavul diabetic şi măsurile terapeutice complexe în DZ, iar dr. Oana Deleanu a subliniat necesitatea evaluării sindromului de apnee în somn la pacientul cu boli cardiovasculare, aducând date privind prevalenţa bolilor cardiovasculare în SASO, relaţia dintre SASO şi HTA, arit­mii, insuficienţa cardiacă şi hipertensiunea pulmonară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe