Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

De la evaluarea riscului la recuperare

Viața Medicală
Dr. M. D. luni, 10 noiembrie 2014

Pacienţii care au suferit un infarct miocardic sau afecţiuni rezolvate prin chirurgie cardiacă necesită recuperare cardiovasculară. În ce constă aceasta? După evaluare (examen clinic, bilanţ biologic, ecografie cardiacă, testare la efort cu determinarea consumului maxim de oxigen), pacientului i se stabileşte un program personalizat de recuperare cardiovasculară, în regim de spitali­zare sau ambulatoriu: şedinţe de antrenament fizic pe cicloergometru, sub monitorizare ECG perma­nentă, plimbări în aer liber, pe distanţe stabilite, kinetoterapie. De asemenea, participă la cursuri de prevenţie cardiovasculară secundară, ateliere practice pe teme precum alimentaţia sănătoasă, automăsurarea TA, monitorizarea INR, interferenţe medicamentoase. Cei cu patologii asociate beneficiază de consultaţii interdisciplinare. Despre reabilitarea cardiovasculară, dar şi despre evaluarea riscului cardiovascular, metode şi programe de prevenţie în practica medicului de familie, a discutat dr. Clara Alexandrescu, de la Centre cardio-thoracique de Monaco, în cadrul unui simpozion susţinut de Centrul de prevenţie şi recuperare cardiovasculară CardioRec Corbeanca, în parteneriat cu CAS, DSP, Colegiul Medicilor şi DGASPC Ilfov. Cu acelaşi prilej, dr. Mihaela Constantin a descris etapele bilanţului cardiac precoce la bolnavul diabetic şi măsurile terapeutice complexe în DZ, iar dr. Oana Deleanu a subliniat necesitatea evaluării sindromului de apnee în somn la pacientul cu boli cardiovasculare, aducând date privind prevalenţa bolilor cardiovasculare în SASO, relaţia dintre SASO şi HTA, arit­mii, insuficienţa cardiacă şi hipertensiunea pulmonară.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC