Newsflash
Știri

De la CNAS la DNA

de Mirabela VIAŞU - nov. 14 2012
De la CNAS la DNA
   Printr-un comunicat de presă, dr. Doru Bădescu, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a anunţat că a făcut cinci sesizări la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) privind raportarea şi decontarea serviciilor de sănătate, precum şi modul în care au fost cheltuiţi banii alocaţi de la FNUASS. Prima sesizare a fost înaintată la 18 iulie şi a vizat activitatea CAS Iaşi, unde, la 26 de furnizori de servicii medicale clinice, ponderea pacienţilor în urgenţă a depăşit media pe ţară de 33%, ajungând până la 95,65%. O altă neregulă a vizat raportarea de investigaţii multiple pe acelaşi pacient, dar şi servicii medicale raportate, dar neefectuate. Tot în luna iulie, a fost depusă o sesizare cu privire la activităţi ale CASMB, referitoare la decontarea unor servicii neefectuate de furnizori şi nerespectarea procedurilor de achiziţie publică privind închirierea sediului în perioada 2010–2012. În luna septembrie, a fost depusă o nouă sesizare care a vizat activitatea CASMB, de data aceasta fiind urmărit modul de exercitare a atribuţiilor de către persoanele responsabile cu organizarea şi desfăşurarea activităţii financiar-contabile a CASMB. Ultimele două sesizări au fost făcute la DNA în luna octombrie şi au vizat procesul de implementare a cardului electronic al asiguratului şi modul în care s-au efectuat investiţiile în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI). Potrivit şefului CNAS, sumele cheltuite pentru realizarea celor două servicii sunt mult prea mari, comparativ cu realitatea. Se pare că, pe durata derulării investiţiei în SIUI, contractul iniţial a fost modificat prin 18 acte adiţionale, în perioada 2002–2011.
   Având în vedere neregulile descoperite, conducerea CNAS a lansat o serie de mecanisme de monitorizare şi control în scopul depistării rapide a oricărei posibilităţi de fraudă, printre care se numără şi un ordin privind verificarea operativă a realităţii serviciilor raportate spre decontare a tuturor furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, înaintea efectuării plăţii acestora. De asemenea, asiguratul, în calitate de contribuabil şi de beneficiar, are posibilitatea de a verifica serviciile medicale raportate pe numele său. Totodată, va fi verificat la nivel naţional modul de derulare a programului naţional de diabet zaharat, pornind de la respectarea protocoalelor, prescrierea corectă a medicamentelor şi verificarea competenţelor în diabet şi boli de nutriţie a medicilor prescriptori.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe