Newsflash
Știri

De dor…

de Elena SOLUNCA - dec. 6 2012
De dor…
   Trebuie să fii un călător neobosit, să vezi şi să auzi multe, să contempli, să compari şi, în cele din urmă, să constaţi că, dincolo de toate câte pot fi admirate, de iubit, iubeşti pământul pe care te-ai născut, de unde ţi-ai îndreptat întâia oară privirile spre cer ca să-i descoperi nemărginirea. Ajunsă la al 29-lea număr, revista Plai străbun, subintitulată „Magazin pentru românii din lumea întreagă“, începe cu o invitaţie din partea acestui „călător neobosit“ să vizităm Bucureştiul şi mai aflăm că, dincolo de anonimat, îl putem găsi la redacţia revistei, care poate fi şi o bine primitoare gazdă. Astfel se arată şi ca revistă, numărul acesta fiind, în mare parte, dedicat medicilor, cei care, trebuie să recunoaştem, semnează o deosebit de onorantă carte de vizită oriunde se duc şi, din păcate pentru noi, mulţi sunt cei care aleg să-şi facă meseria prin alte părţi ale lumii. E bine, e rău? Cine să ştie, într-o lume în care hotarele tind să dispară în cele mai diferite feluri… Un lucru este parcă mai presus de orice certitudine: dincolo de toate locurile pe care le poţi străbate, unde poţi locui pentru o vreme, de neşters rămâne amintirea „plaiului străbun“, şi anume scriu aceste cuvinte încărcate de istorie şi legendă, transfigurate în frumu­seţe ca leagăn al firii celei dintâi.
   Cum deschidem revista, ne întâmpină emblematic, cu profe­sio­nalism şi eleganţă, dr. Mihail Mihailide, directorul fondator al săptămânalului „Viaţa medicală“, într-un interviu realizat de Ortansa Sturza, intitulat „Despre excelenţă în medicina românească“. Spun emblematic, câtă vreme abordarea revistei este unică pentru felul în care este concepută medicina, într-un fel care, trimiţând la trecut, prefigurează un viitor în care graniţele dintre specialităţi nu vor fi tot atâtea modalităţi de a concepe omul ca un tot unitar în alcătuirea sa şi unic în felul de a fi Homo sapiens. Suverană rămâne excelenţa şi ei îi sunt subordo­nate toate cele ce, fiind ale oamenilor, nu rămân străine celor care veghează la sănătatea lor. Aici se includ, fireşte, excepţie în publicistica îndatorată specia­lităţii, cultura şi spiritualitatea. Excelenţă deci!
   La cote înalte de excelenţă este dr. Alina Stanciu, plecată în America de nişte ani, în care a reuşit performanţa de a se afirma în chirurgia oftalmologică, o disciplină în care au excelat cu deosebire bărbaţii. Poartă în suflet patria, o vizitează adesea, vorbeşte româneşte, cum şi-a învăţat şi copiii. Parcă amintind de un basm, privind mai departe, dr. Alina Stanciu îşi doreşte, ca încununare a activităţii ei, prin contribuţiile aduse în chirurgia plastică, să rămână în memoria posterităţii ca „unul dintre cei care au pus pietre de temelie la fântâna tinereţii“.
   Ortansa Sturza semnează şi interviul cu dr. Honorina Ina Chitic – „De ce «Fără tihn㻓 –, medic şi poet de o necuprinsă sensibilitate şi putere de a o comunica celorlalţi, înmlădiind duritatea vieţii cotidiene, nu odată potrivnică. Am reţinut titlul volumului „Citeşte printre rânduri“, ce aminteşte de felul în care se scria pe vremea totalitarismului, un exerciţiu intelectual în sine dătător de satisfacţii ce se sustrăgeau cenzurii. Medicul scriitor şi-a lansat volumul „Fără tihnă“ la Muzeul Literaturii Române, lăsând a înţelege că toate le poţi avea departe de locul natal, mai puţin tihna… Acum, e drept că spre tihnă tânjim şi noi, cei rămaşi, şi tocmai aici e locul de întâlnire între poeta, ale cărei scrieri au fost traduse şi în Suedia şi noi, cei care „locului ne ţinem“. Într-un ziar suedez, se consemna că „Honorina ne garantează o lectură pură, curgătoare, un limbaj deschis cu elegante metafore“ şi, am adăuga, de o profunzime ce ne face să credem că nu zadarnic spusu-s-a că românul s-a născut poet.
   Medic şi scriitor este şi Francisca Stoleru, care îi povesteşte Ortansei Sturza peripeţiile anilor care trecut-au de când a plecat în Israel şi spune că „România rămâne ţara mea natală“, că „dragostea pentru Israel şi pentru Haifa, în care locuiesc, nu au ştirbit cu nimic dorul de ţară“. Scriind şi publicând literatură în limba română, medicul scriitor vorbeşte despre compatibilitatea dintre medicină şi literatură, una de referinţă dacă ne gândim la istoria medicinii şi literaturii. Sigur că vorbeşte româneşte, ca şi copiii şi nepoţii, împlineşte ritualul întoarcerii la „rădăcini“, de unde la plecare nu uită să ia „leuşteanul, loboda şi brânza de burduf, pentru a sărbători întoarcerea acasă“. Împreună cu profesiunea, cu scrisul în româneşte, aceste gesturi sunt ridicate deasupra cotidianului, iar simplitatea lor devine neasemuit de grăitoare pentru ceea ce a spus Horaţiu: „Cerul deasupra îl schimbi, nu sufletul, marea trecând-o“.
   După căsătorie, urmându-şi soţul, dr. Marilena Olăroiu van den Heuvel a ales să practice medicina în Olanda, specia­lizându-se în geriatrie, domeniu în care are certe contribuţii şi, lucru mai rar, pe care îl extinde şi în România. Împreună cu soţul său, prof. univ. Wim van den Heuvel, a înfiinţat o fundaţie de cercetare şi consiliere, care are ca obiectiv principal „să dezvolte şi să implementeze inovaţii în îngrijirea medicală prin cercetare, con­siliere şi training“.
   De reţinut continuarea inter­viului cu Oana Maria Cajal, nepoata neuitatului academician Nicolae Cajal, care ne şi întâmpină cu un zâmbet irezistibil, pe prima copertă, exersând cu excelenţă mai multe arte într-o manieră care aminteşte de dadaism doar atât cât să-i permită afirmarea propriei personalităţi, căutătoare neliniştită a frumuseţii în cele mai nebănuite locuri. Interviul, realizat de aceeaşi Ortansa Sturza, ne descoperă un om plin de farmec, al cărui talent năvalnic îşi face aproape din orice un prilej de manifestare şi ilustrează mărturisirea că dintre toate artele care o preocupă, o preferă pe aceea de „a trăi frumos“. Da, cu sigu­ranţă, tare mândru ar fi fost bunicul de nepoata sa.
   Multe şi interesante lucruri sunt de reţinut din acest număr al revistei, atât de dens în idei şi informaţii, structurate armonios, cu rigoare am spune ştiinţifică şi aplecare sufletească, încât nimic nu ar trebui omis. Vom mai aminti doar câteva titluri, cerându-ne cuvenitele scuze. Marilena Călăraşu seamănă nostalgii în suflete cu articolul despre Festivalul de pian din bazinul Ruhr, unde a concertat pianistul Radu Lupu, alături de artiştii ruşi Grigory Sokolov şi Arkadi Volodos. Într-o bună tradiţie a genului „magazin“, menţionăm şi articolele „«Don Quijote» în premieră constăn­ţeană“, „«Bal mascat» la Opera din Bucureşti“, „Iconografie bizantină“, „Arnold L. Montandon şi patria sa adoptivă“, „Un profesor de excepţie: Constantin Rabega, 1912–1986“. Pentru restul şi pentru toate, oferim cititorilor bucuria de a le descoperi şi reflecta asupra lor. Gazdă primitoare, revista are şi un colţ al gurmandului, cu reţete de toamnă, pe care le pot încerca şi cei ce nu sunt neapărat gurmanzi, dar pot deveni…
   Încheiem cu reportajul „Toamna în pădurile Neamţului“ de Silvia Gujiu, care, inspirată de versurile lui Nichita Stănescu – „A venit iar toamna, acoperă-mi inima cu ceva,/cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta“ – poartă sufletele pe cărările încărcate de culoare şi înmiresmate de poveşti ce duc spre mănăstirile din acest „colţ de rai“. Ne-a venit în minte versul arghezian: „Niciodată toamna nu fu mai frumoasă“. Închidem revista întârziind o clipă, aşa, ca din întâmplare, şi ne dăm seama, noi, cei mai sensibili la cele „rele“ ale zilelor, cum, ca într-un miracol, ni se face dor de plaiurile noastre, de tihna pe care, dacă o căutăm stăruitor, o vom afla incredibil de aproape.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe