Newsflash
Știri

De ce sunt supăraţi medicii de familie?

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 3 2015
De ce sunt supăraţi medicii de familie?
Pentru că încă nu au convins decidenţii din sănătate – Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) – să retragă de pe site-urile proprii proiectul de modificare şi completare a HG nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale şi a Contractului-cadru pe anii 2014–2015.
Îi deranjează faptul că, deşi au convins decidenţii să menţină raportul între PC (plata per capita) şi PS (plata per serviciu) şi să păstreze comisiile mixte, nu au găsit un punct de vedere comun privind păstrarea limitei minime de 800 de pacienţi pentru un cabinet medical şi a numărului optim de 1.800 de pacienţi pentru un medic. Prin eliminarea acestor indicatori, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) consideră (conform unei scrisori transmise preşedinţiei, guvernului, Camerei Deputaţilor, Senatului şi MS) că CNAS îşi dezvăluie preocupările cu privire la costuri în dauna calităţii actului medical. Conceptul de concurenţă la care face referire actul normativ propus, legat strict de creşterea numărului de medici, va conduce la alterarea relaţiei medic–pacient, pentru că „primii vor fi obligaţi să facă imposibilul pentru a avea pacienţi la cabinet prin practica medicală defensivă“.
Îi supără şi afirmaţia oficialilor guvernamentali care spun că „medicii tineri nu pot intra în sistem“. Reprezentanţii medicilor de familie afirmă că au identificat 429 de localităţi în care se pot deschide cabinete de medicina familiei (572 de locuri de muncă), care rămân neocupate pentru că sunt în oraşe mici şi medii sau în rural. Doar în marile oraşe universitare există surplus de medici. În plus, SNMF atrage atenţia că anul trecut au intrat în rezidenţiat doar 95 de medici pe această specialitate – numărul aproximativ de locuri fiind de 150 pe an –, în condiţiile în care vârsta medie în medicina de familie din România este de peste 50 de ani (conform statisticii OMS din raportul PCET, publicat în 2011), iar anual pleacă tot mai mulţi medici de familie în Franţa.
Medicii de familie nu sunt de acord, de asemenea, cu afirmaţia că modificările introduse în acest proiect vor aduce mai multe servicii în beneficiul pacientului. Cum bugetul alocat medicinii de familie este unul fix, SNMF consideră că o creştere a numărului de servicii raportate va duce la devalorizarea lor şi la costuri inutile pentru pacient şi medic. În condiţiile în care opţiunea pacientului pentru un anumit medic nu este îngrădită, iar medicul este limitat la maximum patru consultaţii pe oră şi 5–7 ore pe zi, aceasta este „o insultă adusă actului medical“. Iar lista de restricţii pentru medicina de familie este mai mare decât cea a lucrurilor permise: „CNAS are ipocrizia de a cere mai multe servicii, ştiind bine că ele nu pot fi făcute“.
Mai sunt supăraţi medicii de familie şi pentru că, potrivit proiectului încă aflat în dezbatere publică, li se va interzice orice formă de colaborare cu alţi furnizori aflaţi în contract cu CNAS. Practic, acest articol îi interzice unui medic de familie să pună la dispoziţie spaţiul cabinetului său pentru recoltarea de analize sau prestaţia – „în afara programului de lucru al medicului“ – a unui medic de altă specialitate, „lucru de dorit în special în mediul rural”.
Şi, nu în ultimul rând, medicii de familie sunt deranjaţi de afirmaţia potrivit căreia nu ar exista dovezi privind falimentarea cabinetelor în absenţa unui număr minim de pacienţi. Ei spun că nu există cabinete cu unică sursă de venituri activitatea de medicina familiei care să poată supravieţui cu mai puţin de 800 de pacienţi înscrişi. O atare supravieţuire este posibilă doar dacă sunt susţinuţi de unul din marile lanţuri de clinici medicale.
Prin urmare, SNMF solicită retragerea proiectului de pe site-urile CNAS şi MS, şi păstrarea prevederilor actualului contract care se derulează legal până la sfârşitul anului 2015, urmând ca, după introducerea cardului electronic de sănătate şi urmărirea efectelor acestuia, să se poată efectua un studiu de impact, să se fundamenteze eventuale modificări şi să se aşeze la masa dialogului toţi reprezentanţii decidenţilor şi ai furnizorilor de servicii medicale, pentru a construi împreună un contract viabil.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe