Newsflash
Știri

De ce dă greș medicația hipolipemiantă

de Monica GEORGESCU - feb. 22 2017
De ce dă greș medicația hipolipemiantă
     Ghidurile europene recomandă un nivel al LDL-colesterolului (LDL-c) sub 1,8 mmol/l, dar cei mai mulți pacienți care iau medicație hipolipemiantă nu reușesc să atingă această valoare-țintă. Un studiu recent publicat în European Journal of Preventive Cardiology de o echipă de cercetători din Norvegia a arătat că efectele secundare ale statinelor sunt principalul indicator pentru eșecul de atingere a valorii-țintă de LDL-c.
     Conform studiului norvegian, condus de dr. John Munkhaugen, pacienții care experimentează efectele secundare specifice statinelor (în special dureri și atrofie musculară) sunt mai predispuși să reducă sau să oprească tratamentul. Prin corelație, aceștia au șanse de trei ori mai mari să nu atingă nivelul-ținta de LDL-c față de cei care nu suferă efecte secundare. Aderența slabă la tratamentul cu statine este un alt indicator al eșecului de a atinge valoarea-țintă a colesterolului. În fine, un al treilea indicator pentru eșecul controlului lipidic s-a dovedit a fi legat de situația în care medicul prescrie pacientului o doză prea slabă de statine sau o statină cu efect hipolipemiant scăzut.



 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe