Newsflash
Cultură

De ce 9 mai e o sărbătoare strălucită

de Prof. dr. Dan V. POENARU - mai 10 2013
De ce 9 mai e o sărbătoare strălucită

Istoria alege în calendarul omenirii zile de care îi pare rău să se despartă. Ziua de 9 mai este, fără îndoială, una dintre aceste zile.

   În urmă cu mai bine de Istoria alege în calendarul omenirii zile de care îi pare rău să se despartă. Ziua de 9 mai este, fără îndoială, una dintre aceste zile.  100 de ani, pe 9 mai 1877, Parlamentul Român, con­statând că prin actele de ostilitate începute de turci legăturile cu Imperiul Otoman au fost rupte, proclamă independenţa României.

   În secolul XX, pe 9 mai 1945, cel mai cumplit război pe care l-a cunoscut omenirea a luat sfârşit prin capitularea Germaniei naziste în faţa aliaţilor. Cum să nu crezi în ciclicitatea istoriei când, şi într-un caz şi în celălalt, obolul greu de sânge românesc, dat pe teatrul de luptă, a grăbit victoria, cruţându-i pe marii beligeranţi de eforturi supli­mentare?

  flori de primavara public domain Îndrăznesc să merg mai departe cu această compa­raţie, căci şi în urma primului război menţionat, ruso-turc, şi în urma celui de-al Doilea Război Mondial trupele ruseşti au rămas o vreme pe aceste meleaguri, iar la tratatele de pace care s-au încheiat – indiferent că oraşul în care s-au semnat documentele s-a numit San Stefano sau Paris, dele­gaţiile româneşti n-au fost invitate, iar graniţele s-au trasat arbitrar, neglijându-se conturul firesc al României. Şi parcă nu pot să nu adaug că în ambele situaţii am pierdut Basarabia şi ni s-a impus istoria, deşi am dovedit că suntem în stare să o făurim şi singuri.

   Deşi merită toată atenţia, aş dori să nu insist pe admirabilul discurs al lui Kogălniceanu de la 1877 şi nici pe urmările celui de-al Doilea Război Mondial. Însă doresc să atrag atenţia asupra unei a treia semnificaţii a zilei de 9 mai, despre care la noi mult timp s-a vorbit mai puţin: aceea de Zi a Europei. La numai cinci ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, exact pe 9 mai, ministrul francez de externe Robert Schumann a anunţat planul pentru Comuni­tatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, care a constituit nucleul Uniunii Europene de astăzi.

   Planul omului de stat francez propunea celor doi inamici tradiţionali, Franţa şi Germania, un exerciţiu de încredere reciprocă absolută: punerea sub control interna­ţional a industriilor de arma­ment.

   La ora actuală, Uniunea Europeană a crescut la 27 de membri, dovedind că experi­mentul creării unei Europe Unite a fost unul reuşit.

   În efortul de a constitui o Europă Unită, în care ne vom afla alături de cei cu care ne-am întâlnit, de-a lungul istoriei, pe câmpurile de luptă, pe mete­reze, venind dinspre diferite părţi ale baricadei, a trebuit să adoptăm această Zi a Europei în calendarul nostru de sărbă­tori. Sărbătorim aşa­dar, în ace­eaşi zi proclamarea indepen­denţei României, înfrân­gerea unui duşman al omenirii – fascismul – şi iniţierea unuia dintre cele mai generoase planuri pentru crearea unui continent al armoniei.

   Consider că acestea sunt suficiente motive ca ziua de 9 mai să se afle între cele mai preţioase zile pentru noi, cu toate motivaţiile pe care le putem aduce în sprijinul acestui sentiment.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe