Newsflash
Știri

De câţi ani e nevoie pentru a moderniza maternităţile din nordul Moldovei?

de V. M. - aug. 19 2013
De câţi ani e nevoie pentru a moderniza maternităţile din nordul Moldovei?
Patru secţii de obstetrică şi neonatologie din zona Moldovei urmează să primească ultima tranşă din fondurile oferite de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi de Banca Europeană de Investiţii (BEI). Vor primi banii necesari maternităţile din Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava, Spitalul Municipal Rădăuţi, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Botoşani şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.
Cele patru unităţi medicale se numără printre cei 19 beneficiari ai Proiectului de Reformă a sectorului sanitar faza a II-a. Studiile de fezabilitate pentru acestea s-au efectuat încă din martie 2008, iar proiectele vizau, în principal, modernizarea şi completarea circuitelor, reparaţii la instalaţiile interioare, introducerea asepsiei progresive şi modernizarea instalaţiilor de fluide medicale. Lansarea licitaţiilor, programată în martie 2009, a trebuit amânată, pentru că BEI a descoperit o serie de nereguli. Astfel, revizuirea proiectelor s-a realizat în 2011, însă modificările necesare şi întârzierea proiectelor au dus la costuri suplimentare. Acum, Guvernul României aprobă continuarea lucrărilor şi alocă în acest sens, prin Ministerul Sănătăţii, sumele necesare. „Este vorba de un proiect mai vechi, derulat prin Banca Mondială. Acum a fost acordată partea de cofinanţare. Nu s-a putut până acum pentru că nu au existat bani“, susţine dr. Vasile Cepoi, fost ministru al Sănătăţii şi consilier guvernamental pe probleme de sănătate.
Problemele financiare sunt motivul pentru care cele patru maternităţi nu au fost date în folosinţă anul trecut, aşa cum era prevăzut în proiect, deşi în această primăvară, în toate unităţile, lucrările de modernizare şi reabilitare au fost finalizate aproape în întregime. O situaţie absurdă dar nu excepţională pentru România.
În cazul maternităţii din Rădăuţi, lucrările de modernizare au fost aproape gata la începutul lunii aprilie. Mobilierul şi aparatura fuseseră montate, însă unitatea mai avea nevoie de 600.000 de lei pentru racordarea la curentul electric.
Şi în cazul maternităţii din Botoşani situaţia a fost asemănătoare. Şi aici, în luna aprilie procesul de reabilitare fusese finalizat în procent de aproape 100%. Pe atunci încă nu se găsiseră fondurile necesare pentru reabilitarea grupurilor sanitare de pe secţia ATI, care nu au fost trecute în proiect. Luna aceasta, reprezentanţii unităţii au anunţat că lucrările au fost finalizate, iar investiţia totală s-a ridicat la suma de 13 milioane de lei.
Tot în această lună, au fost gata şi lucrările la maternitatea din Piatra Neamţ. Aici, la mijlocul lunii iulie, o echipă de control a Ministerului Sănătăţii a verificat cele două etaje modernizate (etajul patru şi parterul) şi au semnat protocoalele de predare-primire, iar în toamnă va avea loc recepţia de inaugurare a noii maternităţi. Unitatea se poate mândri cu saloane moderne, dotate cu paturi speciale de gravide (45), lăuze (35) şi copii prematuri (6) şi grupuri sanitare nou create. Bineînţeles, suma investită s-a dublat, ajungând la 20,1 milioane de lei.
   În cazul secţiilor de obstetrică şi neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou“ Suceava, proiectul de reabilitare prevede, printre altele, realizarea a trei saloane de nou-născuţi prematuri, modernizarea sălilor de operaţie, anexe pentru biberonerie şi sterilizare, dar şi înfiinţarea de grupuri sanitare proprii în saloane. Şi aici, stadiul lucrărilor era aproape de final, la începutul lunii aprilie 2013.
   Anul acesta se împlinesc şapte ani de când au fost realizate studiile de fezabilitate şi proiectele de finanţare a celor patru maternităţi din nordul Moldovei. Se pare că, în România, drumul de la buna intenţie la realitate este mai lung ca în alte părţi. Dar ce-i drept, se putea şi mai rău.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe