Newsflash
Internaționale

Date incerte despre incidenţa TB în România

Date incerte despre incidenţa TB în România

Anul trecut, în România s-au diagnosticat cu 35% mai puţine cazuri de tuberculoză comparativ cu 2019, potrivit datelor Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

Faţă de anul 2019, când s-au înregistrat 11.083 de cazuri noi și recidive de tuberculoză (TB), anul trecut numărul acestora a scăzut la 7.221. Rata incidenţei a scăzut și ea de la 57,4 la 100.000 de locuitori, la 37,3 la 100.000 de locuitori.

plamani

Specialiștii avertizează însă că scăderea a apărut ca urmare a deficitului de diagnostic determinat de accesul îngreunat al pacienţilor cu boli cronice în sistemul medical, în contextul pandemiei de COVID-19.

Potrivit acestora, dovada stă în incidenţa foarte mare a TB în rândul populaţiei la risc, identificată prin screening activ, în cadrul proiectului derulat sub coordonarea Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Potrivit datelor rezultate, în mediul rural, incidenţa a fost de 359,9 la 100.000 de locuitori (27 de persoane diagnosticate din 7.502 persoane testate), în rândul persoanelor fără adăpost de 1.408,45 la 100.000 de locuitori (3 persoane diagnosticate din 213 testate), iar în rândul consumatorilor de droguri injectabile incidenţa a fost de 597,01 la 100.000 de locuitori (2 persoane diagnosticate din 335 testate).

Strategie naţională, revizuită și extinsă

Lupta împotriva TB reprezintă o prioritate de sănătate publică pentru Ministerul Sănătăţii și Guvernul României, se arată într-un comunicat de presă emis de MS, în contextul Zilei Mondiale a Tuberculozei.

Instituţia derulează, în prezent, un proiect amplu – „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România” finanţat prin Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei din Grantul ROU-T-MOH.

În cadrul acestuia, MS desfășoară activităţi în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și Fundaţia Romanian Angel Appeal, prin care beneficiază de un pachet de măsuri de asistenţă tehnică internaţională și naţională.

În ceea ce privește Strategia Naţională de Control al Tuberculozei 2015-2020, aceasta va fi evaluată, revizuită, dar și extinsă până în 2030. În cadrul ei se propune, printre altele, reducerea mortalităţii prin TB cu 60% până în 2025 și cu 80% până în 2030 faţă de anul 2018. De asemenea, va fi revizuită legislaţia naţională pentru achiziţia de medicamente și teste de diagnostic în vederea simplificării și debirocratizării procedurilor.

Anul acesta, în contextul Zilei Mondiale a Tuberculozei, OMS și Societatea Internaţională de Radiologie organizează un simpozion știinţific despre screeningul sistematic al TB și rolul radiografiei toracice, menit să îmbunătăţească progresul medical în lupta împotriva acesteia.

Tema, „Clock is Ticking”, încurajează populaţia să acţioneze în conformitate cu măsurile propuse de liderii globali, pentru a eradica TB, în pofida provocărilor suplimentare aduse de pandemia de COVID-19.

Potrivit OMS, în fiecare zi, aproape 28.000 de persoane se îmbolnăvesc de TB și aproape 4.000 mor din cauza acestei patologii. Eforturile globale depuse au avut însă ca efect salvarea a peste 60 de milioane de vieţi în ultimii 20 de ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe