Newsflash
Știri

Curățenia din spitale și ministerul controalelor

de Alexandra NISTOROIU - aug. 1 2016
Curățenia din spitale și ministerul controalelor
     Unde ne tratăm? E o întrebare pe care e firesc să ne-o punem cu toții atunci când ne aflăm față în față cu boala, dar după moștenirea de revelații negative scoase la iveală de momentul Colectiv, după scandalul Hexi Pharma și șirul de abateri numărate de presă și minister laolaltă în ultima vreme, variind de la grave la macabre, întrebarea, firească până și în cele mai civilizate sisteme de sănătate, devine la noi refrenul unei panici colective aproape inevitabile. Unde ne tratăm – nu știm încă. Momentan, cu fiecare secție închisă, aflăm unde nu ne mai tratăm.
     Joia trecută, echipa tolo.ro publica un filmuleț făcut la terapie intensivă în Spitalul de Arși, chiar de un medic ATI, care inițial a decis să rămână sub protecția anonimatului. „Filmuleț“ nu e un termen adecvat. Scurtmetraj horror s-ar potrivi mai bine. Înfățișa un bolnav cu larve de muște pe rănile de pe ceafă și din ureche. „Mai e un caz identic, dar nu am putut să îl filmăm decât pe acesta“, spunea medicul citat de echipa lui Cătălin Tolontan, care între timp și-a făcut publică identitatea: dr. Camelia Roiu. Câteva ore mai târziu, inspectorii DSP decideau închiderea secției ATI, până la remedierea deficiențelor. Spitalul primea o amendă de doar 6.000 de lei.
     Cu o zi înainte, cotidianul „Puterea“ scria despre cum, în același spital, o femeie a murit în urma unei reacții severe posttransfuzionale. Fusese internată la 13 iunie, cu traumatisme complexe, în urma unor mușcături de câine. Medici i-au administrat o transfuzie cu sânge de altă grupă decât a sa: A2 în loc de B3. După câteva zile de chin, femeia a murit. Coordonatorul secției ATI și al unității de transfuzii sanguine (UTS), dr. Adrian Stănculea, a întârziat două săptămâni raportarea incidentului la DSP București.
     Așa se face că, pentru această situație punctuală, inspectorii DSP au făcut un prim control la spital abia la 1 iulie. Au constatat că UTS funcționa încă fără autorizație și într-un spațiu impropriu, în ATI, unde se desfășurau și alte activități. Cu câteva luni înainte, inspectorii somaseră spitalul să rezolve această problemă, numai că nu au mai verificat dacă se soluționase. De-a lungul timpului, personalul responsabil întocmise mai multe referate prin care cerea alocarea unui spațiu adecvat, dotarea cu echipamente și trimiterea angajaților la cursuri de instruire în domeniu. Managementul spitalului însă a decis să le ignore pe toate. Spitalul a primit, în urma controlului din 1 iulie, o amendă de 20.000 de lei pentru lipsa autorizației sanitare a unității de transfuzii sanguine, iar medicul de gardă și asistenta, considerați responsabili pentru transfuzia greșită, au de plătit o amendă totală de 1.600 de lei. La 8 iulie s-a suspendat activitatea transfuzională în cadrul unității medicale, iar spitalul a primit un termen de două săptămâni să intre în normalitate cu tot ceea ce implică funcționarea și autorizarea unității de transfuzii sanguine.
     „Suntem în fața unui flagrant malpraxis managerial“, comenta ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, pentru cotidianul „Puterea“. Spitalul se află însă în directa subordine a ministerului și a tot fost implicat în scandaluri. Presa a scris, pe rând, despre dosarul operațiilor estetice din primăvara lui 2014 (implicând numeroși specialiști și pe fostul manager), deficiențele grave la capitolul infecții nosocomiale și neregulile scoase la iveală de managementul cazurilor de la Colectiv. În plus, ministerul efectuase o serie de controale în perioada 1 ianuarie–25 martie 2016, în mai multe spitale, iar rezultatele pentru Spitalul de Arși anunțau situația actuală. Cităm din deficiențele radiografiate de inspectori, care au dus doar la amenzi și alocarea de termene de remediere: „starea igienico-sanitară necorespunzătoare în laboratorul de analize medicale, spații în care s-au constatat infiltrații, fisuri, vopsea exfoliată; farmacia este amplasată la mansardă, iar depozitul de medicamente și receptura nu dispun de instalație de climatizare pentru asigurarea unui climat corespunzător păstrării produselor medicamentoase pe toată durata anului; nu există amenajat un spațiu corespunzător pentru păstrarea materialelor și ustensilelor de curățenie pentru CPU; nu se asigură un circuit funcțional la stația centrală de sterilizare; s-au constatat deficiențe privind gestionarea deșeurilor medicale periculoase“. În trei cuvinte, ar fi putut concluziona sec: „un spital insalubru“.
     Ca să poată redeschide secția ATI, zilele trecute, ministrul sănătății a aprobat planul de investiții de urgență la Spitalul de Arși, alocând un buget de 449.310 lei pentru activități precum: igienizarea secției de terapie intensivă, înlocuirea ușilor de acces în ATI și în saloanele pentru pacienți cu uși glisante cu senzori, igienizarea blocurilor operatorii și a spațiilor de cazare, dotarea unității de transfuzie, ATI și sălile de operație, organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de epidemiolog. Deși ministrul a criticat dur managementul spitalului pentru toate abaterile constatate în ultimul timp, a decis să aloce fonduri în regim de urgență care vor fi gestionate tot de oameni care se aflau și înainte în conducerea spitalului. La două zile după moartea tragică a femeii care a intrat în șoc posttransfuzional, managerul Mihai Marinescu demisiona, cu doar o săptămână înainte de încheierea mandatului său, iar atribuțiile sale erau preluate de directorul medical, dr. Cristian Nițescu.
     Vlad Voiculescu a explicat, într-un interviu acordat postului Digi 24, că s-a gândit de mai multe ori să închidă spitalul, dar s-a răzgândit de tot atâtea ori, fiindcă personalul medical de aici are o expertiză unică în această țară.
     Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Poliția Capitalei fac investigații în două dosare: unul de moarte suspectă, în cazul pacientului filmat cu larve pe răni, cu puțin înainte să moară, și un altul de ucidere din culpă, vizând moartea femeii care a primit o transfuzie greșită. În ambele dosare au fost audiați șeful secției ATI și asistenta șefă a aceleiași secții.
     Între timp, veștile primite zilnic de la minister despre alte spitale din țară nu sunt cu mult mai încurajatoare. Marți, ministerul a anunțat că este suspendată activitatea secției exterioare de dermatologie a Spitalului Județean de Urgență Alexandria (dar pacienții pot fi în continuare tratați în clădirea principală a unității medicale). La același spital, inspectorii au consemnat și alte nereguli. Pe secția de oncologie nu se respectă numărul de paturi în saloane. „La secția ATI, s-a constatat că depozitarea materialelor și ustensilelor pentru curățenie se face în grupurile sanitare, nu în spații separate, ploștile se spală în grupul sanitar pentru pacienții din salonul septic, pentru că încăperea unde ar trebui să se întâmple nu are chiuvetă, plafonul din salonul septic și din blocul operator este deteriorat, finisajele pereților din dreptul celor două saloane sunt deteriorate, vopseaua este exfoliată, iar această stare nu permite curățarea și dezinfectarea adecvată“, arată un comunicat al ministerului. Spitalul a fost „mângâiat“ cu o amendă de 5.000 de lei și are o perioadă de grație de 15 zile în care să rezolve aceste anomalii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe