Newsflash
Știri

Cura scârbei

de Dr. Gabriel DIACONU - aug. 24 2015
Cura scârbei
     Înalta Curte de Casație și Justiție a încheiat, recent, bucla lăsată deschisă de faimoasa lege Hrebenciuc (46/2003) care, mai pidosnic, mai cucernic, lăsa loc de recompensă și gratificare în relația medic–pacient, cât timp era la latitudinea clientului. Deși orice minim cunoscător al legii îți va spune că „penalul bate civilul“ și infracțiunea de dare/luare de mită n-ar fi putut niciodată fi circumstanțiată de prevederile legii 46, a fost nevoie de o hotărâre a ICCJ care să corecteze mențiunile făcute de altă instituție suverană a statului, CSM (Curtea Supremă de Magistratură), ale cărei aprecieri de la sfârșitul anului trecut făceau totuși o „osebire“ între funcționarii „funcționari“ ai statului, așa cum sunt definiți de legea 95 și acele profesii liberale cu caracter „special“ (y compris doctorii) din regim privat. În fapt, toate piruetele prin jargonul juridic nu fac decât să adâncească și mai mult falia între medicul angajat cu contract individual de muncă la instituția de stat, și medicul care este persoană fizică independentă (PFI) și care își poate fiscaliza venitul, atâta timp cât îl declară. Pune la socoteală intenția onor’ Ministerului Sănătății de-a permite practica privată în instituțiile de stat, și pricepi în cele din urmă că toate hotărârile sunt menite, conjugat, să împingă corpul medical în zona de promiscuitate fiscală, acolo unde „cinstea obrazului“ va aparține numai, și exclusiv, profesionistului care are de-ales, de-acum înainte, dacă va mai trata în regim de „stat“ pacientul, și atunci nu mai pupă vreodată plic, sau dacă nu cumva ar face mai bine să-l împingă înspre privat, unde plicul nu e o problemă.
     Segregarea profesiei a fost, în ultimul sfert de secol, strategia de manipulare și control a fiecărui guvern care s-a succedat vreodată la putere. Există interesul strategic, și desfid pe oricine să-mi demonstreze contrariul, ca România să aibă o stare de sănătate precară, o sănătate mizeră și doctori puțini, în presiune emoțională dar mai ales fiscală. Acolo unde premierul Boc a închis spitale populate, epigonii dânsului vor începe să închidă spitale goale în timp ce zonele de deforestare medicală cresc, nestăpânit, cât timp salariul medicului nu va fi corectat și corect bugetat. Și iată cum, prin forța trunchiului și a retoricii de stat, o dezbatere care n-a fost niciodată despre banul doctorului cât despre banul din sistemul medical e învârtită în ax și, dintr-o dată (ca dintotdeauna), marea problemă a bolnavului român e de fapt că doctorul lui ia/cere/așteaptă/pretinde să fie plătit informal. Nimic mai fals, domnilor guvernanți!
     Marea problemă a doctorului român e că în organizația lui profesională stau, în pozițiile tip „carrefour“ (intersecția, nu lanțul de magazine), lichelele tingirite ale aparatului, al căror unic scop e filtrul minim inteligent de „cadre“, pe criterii oricare altele decât meritorii. De obicei sunt zonale (PCR – pile, cunoștințe, relații). Alteori sunt de-a dreptul satrapofore (cutărică e „omul“ marelui boss de la Județean). Astfel că medicul din aparatul de stat neafiliat vreunei „cosa nostra“ e obligatoriu persecutat. Prin recenta decizie a ICCJ, de fapt, statul dă un bobârnac entuziaștilor din teritoriu că nu sunt în afara impunității și, cât timp fură chibzuit și dau și mai departe gologani, statul se va uita în altă parte, dar oricând, sub oblăduirea legii, „cutărică mai cu moț“ poate fi săltat de procurori. Și altul îi va lua locul.
     Aceasta nu e democrație. Acesta este statul polițienesc care mai întâi te încurajează să furi și-apoi te încurajează să taci, și prin asta acreditează filosofia că cine tace obligatoriu fură. Căci altfel de ce n-ar fi vorbit dacă nu i-a convenit ceva? Suficient să conchizi că gura dizidentului e firav oblică, scârba dizidentului e firav cronică, și să te ferească sfântul să te trateze un medic în scârbă. Cura scârbei din sistemul de sănătate nu se face nici cu salarii bune, nici cu legi inchizitoriale. Cura scârbei se face, ca și toaleta plăgii, cu doze bune de antiseptic și cât de cât cunoașterea mecanismului cauzal și etiopatogenic al plăgii. Iar plaga nu e generată de sărăcie. Cum să vorbești de sărăcie în primul paragraf, și-apoi să admiți în paragraful doi că se vântură un miliard (!!!) de euro anual în plăți informale? Cum să vorbești de sărăcie în paragraful trei, și apoi să îndrăznești măcar să judeci timpul în care un medic își amortizează investiția din cumpărarea postului de specialist (care costă în medie, prin zonele mai riverane capitalei, oriunde între 20 și 50 de mii de euro)?
     Prietenii mei procurori care se ocupă de evaziune fiscală sunt de opinie că înăsprirea pedepselor privind plățile informale vor asana sistemul. Nu zic nu, e posibil. Doar că „asanarea“ va presupune scăderea entuziasmului și așa catatonic al doctorului tânăr de-a rămâne în România, și n-aș vrea să trăiesc într-o țară în care avem mai puțin de doi medici la mia de locuitori. Cât de mult o să pompeze pepiniera de cadre specialiști de pe băncile facultății, tot n-o să acopere necesarul de medici pentru tratamentul bolnavilor la minime standarde. Deci unde-o să ajungem? Unde am ajuns deja în județe de graniță ale patriei: anesteziști din Bulgaria, reumatologi din Moldova, interniști de prin Pakistan, pe scurt o nouă generație de „bone filipineze“ în timp ce profesioniștii autohtoni se duc să umple clinicile nevoiașe ale Occidentului. Până se va trezi din stupor Colegiul Medicilor din România, o să fim un club de doctori tomnatici, suferind ca Marcel Proust în căutarea timpului pierdut. Și-o să tot funcționăm. Public.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe