Newsflash
Știri

Cum se fac detașările și delegările de personal medical, între județe, în perioada stării de urgență

de Florentina Ionescu - apr. 10 2020
Cum se fac detașările și delegările de personal medical, între județe, în perioada stării de urgență

Pe site-ul Ministerului Sănătății au fost publicate mai multe documente oficiale cu precizări pentru DSP în situația detașării sau delegării de personal medical între județe, pe perioada stării de urgență.

personal medical medici rezidenti

Potrivit sursei citate, unitățile sanitare stabilesc necesarul de personal, temeinic motivat, și îl comunică Direcției de Sănătate Publică (DSP) din județul respectiv. Totodată, DSP centralizează toate solicitările și identifică personalul solicitat în cadrul județului. În situația în care nu se identifică personal suficient, DSP solicită altor direcții de sănătate publică nominalizarea personalului necesar.

„După emiterea ordinului pentru delegare / detașare, Ministerul Sănătății comunică aprobarea:a) direcției de sănătate publică din centrul universitar de pregătire - în cazul rezidenților - în vederea întocmirii dispoziției de detașare; b) direcției de sănătate publică pe raza căreia se află unitatea angajatoare - pentru celelalte categorii de personal”, se arată pe site-ul https://rezidentiat.ms.ro/.

În plus, ezidenții nu pot fi detașați / delegați în unități sanitare în nu există cel puțin un medic specialist în specialitatea în care a fost confirmat rezidentul, întrucât rezidenții pot desfășura activitatea medicală doar sub supraveghere, conform OG 18/2009.

ordinul 591 prima parte
Ordinul 591 din 07.04.2020
ordinul 591 a doua parte
Ordinul 591 din 07.04.2020

Potrivit documentelor cu privire la detașări publicate pe site-ul de rezidențiat al MS, unitățile sanitare publice din rețeaua MS pot angaja, fără concurs, la nevoie, pe perioadă determinată de 6 luni, personalul prevăzut la articolul 1 din Ordinul 571 / 06.04.2020, adică pentru posturile de: medic, medic dentist, farmacist, biolog, biochimist și chimist, precum și pentru funcțiile de șef de secție, șef de laborator și șef de compartiment, farmacist șef.

ordinul 571 prima parte
Ordinul 571 din 06.04.2020
ordinul 571 a doua parte
Ordinul 571 din 06.04.2020

Potrivit aceluiași ordin, pe perioada instituirii stării de urgență în țara noastră este permisă schimbarea specialității în care a fost admis rezidentul doar dacă specialitatea pentru care se optează este anestezie și terapie intensivă, boli infecțioase, medicină de urgență, igienă, epidemiologie, microbiologie medicală și medicină de laborator, pentru rezidenții aflați în primele 36 de luni de la începerea pregătirii.

În ordinul 74534 din 28 martie 2020, semnat de dr. Raed Arafat, se arată că pe durata stării de urgență, personalul medical de specialitate și nu numai nu poate refuza detașarea / delegarea dispusă în condițiile din ordin. Totodată, dacă detașarea sau delegarea se face în alte localități decât cele de domiciliu, unitățile administrativ teritoriale sau cele sanitare unde este detașat / delegat a obligația de a-i asigura cazarea și hrana.

ordinul 74534 prima parte
Ordinul 74534 din 28 martie 2020
ordinul 74534 a doua parte
Ordinul 74534 din 28 martie 2020

Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe