Newsflash
Știri

Cum se efectuează bronhoscopia în contextul COVID-19

de Florentina Ionescu - apr. 10 2020
Cum se efectuează bronhoscopia  în contextul COVID-19

Secţiunea de Bronhologie a Societăţii Române de Pneumologie (SRP) a alcătuit un ghid privind efectuarea bronhoscopiei în contextul pandemiei de COVID-19 la pacienţii suspecţi de sau confirmaţi cu infecţie cu virusul SARS-CoV-2.

bronhoscopia-in-contextul-covid-19Potrivit recomandărilor, se va aloca un spaţiu separat pentru bronhoscopiile efectuate la aceste persoane. Spaţiul în care se efectuează procedura, adică anticamera și camera pentru bronhoscopie, trebuie să fie dotat cu toate circuitele funcţionale pentru depozitarea echipamentului contaminat după folosire, precum și pentru dezinfecţia personalului.

Totodată, materialele consumate în urma acestor proceduri trebuie să aibă un circuit total separat de acela al materialelor rezultate în urma bronhoscopiilor standard, făcute la pacienţii nonCOVID-19.

În setul de recomandări, experţii din Secţiunea de Bronhologie a SRP au detaliat indicaţiile bronhoscopiei. Astfel, aceasta este contraindicată ca procedură de rutină la pacienţii suspecţi de sau confirmaţi cu COVID-19, deoarece poate determina o agravare considerabilă a stării clinice a bolnavilor.

Această procedură este necesară doar în cazul în care metodele de diagnostic mai puţin invazive sunt neconcludente și există suspiciunea unui diagnostic alternativ, care ar avea impact major asupra conduitei terapeutice, sau dacă bronhoscopia este efectuată ca intervenţie salvatoare de viaţă.

Când se face în regim de urgenţă și când se amână

În situaţiile în care bronhoscopia este necesară pentru alte indicaţii, respectiv la pacienţii cu tumori bronhopulmonare, adenopatii mediastinale sau hilare, infiltrate pulmonare sau stenoză uşoară/moderată de trahee, ea trebuie amânată până când aceștia sunt declaraţi vindecaţi de COVID-19, precizează sursa citată. Criteriile sunt două teste negative pentru virusul SARS-CoV-2, la un interval de 24 de ore unul de celălalt.

Pe de altă parte, o bronhoscopie în regim de urgenţă, fie ea flexibilă sau rigidă, poate fi efectuată în caz de hemoptizie masivă, stenoză benignă sau malignă, corp străin sau neoplazie care produce o obstrucţie endobronşică semnificativă.

Măsuri înaintea procedurii

În situaţia în care nu se impune efectuarea în regim de urgenţă a bronhoscopiei, medicii trebuie să ţină cont de câteva măsuri generale înaintea acestei proceduri:

Se va face o anamneză amănunţită, referitoare la prezenţa febrei, a simptomelor de tip infecţios ori a simptomelor respiratorii.

Bronhoscopia trebuie amânată până la ameliorarea semnificativă a acestor simptome, punctează experţii SRP.

În situaţia în care procedura nu poate fi reprogramată, ea trebuie să fie efectuată doar dacă se iau toate măsurile de precauţie care s-ar lua în cazul bronhoscopiei la un pacient suspect de COVID-19 (măsuri pe care le puteţi citi aici)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe