Newsflash
Știri

Cu mâinile curate

Cu mâinile curate
     Infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice sunt din ce în ce mai frecvente. Dacă în urmă cu 30 de ani lista microorganismelor rezistente și multirezistente era relativ scurtă, de circa 10–15 ani această listă este și devine tot mai extinsă. Aceste informații nu reprezintă o noutate, dar lipsa acțiunilor concrete și eficiente pentru prevenirea și controlul extinderii în continuare a rezistenței la antibiotice și chimioterapice reprezintă un subiect de mirare la nivel național și internațional. Acțiunile pentru controlul și prevenirea acesteia sunt cu atât mai necesare cu cât numărul de molecule active este relativ limitat, iar dezvoltarea de noi medicamente este un proces lent (poate dura chiar mai mult de 20 de ani). Încetinirea ritmului de dezvoltare a rezistenței poate fi realizată prin mai multe metode, una dintre cele importante fiind utilizarea corespunzătoare a antibioticelor, tratamentul ghidat conform antibiogramei și respectarea ghidurilor terapeutice.
     Dintre măsurile bine cunoscute (dar nu aplicate în aceeași măsură), păstrează un loc important spălatul pe mâini. Cu toate că pentru mulți poate să pară o măsură desuetă, OMS, CDC și ECDC atrag atenția cu privire la importanța acesteia. În acest sens, Organizația mondială a sănătății (OMS) a realizat campania: „Salvează vieți – spală-te pe mâini!”, care include acțiuni ce vor avea loc la 5 mai și în jurul acestei zile. Campania se adresează în special personalului medical, îndemnat să se spele pe mâini de fiecare dată când trebuie, dar în același timp și managerilor care trebuie să susțină aceste acțiuni de bună practică prin oferirea mijloacelor necesare. Mai mult, liderii în domeniul prevenției și controlului infecțiilor ar trebui să realizeze acțiuni pentru promovarea și susținerea spălatului pe mâini, iar formatorii de opinie ar trebui să-și demonstreze suportul față de campania de scădere a rezistenței la antibiotice. Aproximativ 20.000 de centre care oferă îngrijiri de sănătate în aproximativ 180 de țări din lumea întreagă sunt implicate în această campanie. Pentru a avea efectul scontat, ar trebui să aderăm la mesajul transmis și să susținem spălatul pe mâini în momentele necesare. Deși este cert că spălatul pe mâini reduce infecțiile asociate îngrijirilor de sănătate, iar campania a fost realizată cu succes timp de zece ani, încă există concepții eronate referitoare la spălatul pe mâini și efectele evidente ale acestuia în scăderea numărului de infecții. Centrele care oferă îngrijiri de sănătate se pot alătura acestei campanii în orice moment, cu recomandarea să își stabilească obiectivele la începutul fiecărui an. Tot la fel de important este și ca informațiile să fie aduse la zi periodic.
     În fiecare an, campania are o altă temă. Spre exemplu, anul trecut, OMS a propus ca aceia care impun programele de prevenție și control al infecțiilor să facă echipă cu un coleg din domeniul chirurgiei. Scopul a fost promovarea celor mai bune practici referitor la igiena mâinilor și reducerea infecțiilor asociate cu îngrijirile de sănătate. Anul acesta, tema campaniei este: Fight antibiotic resistance – it’s in your hands. În mesajele transmise pe rețelele de socializare, vor fi folosite două hashtaguri: #handhygene și #antibioticresistance.
     Persoanele responsabile, care pot lua decizii în domeniu, ar putea susține campania prin monitorizarea infecțiilor asociate îngrijirilor de sănătate și îmbunătățirea mijloacelor de control al infecțiilor prin promovarea spălatului pe mâini conform recomandărilor OMS. Pentru ca acestea să fie urmate, personalul trebuie să le cunoască, prin urmare informațiile referitoare la infecțiile asociate îngrijirilor de sănătate și impactul ar trebui transmise, iar persoanele care asigură îngrijirile de sănătate să fie încurajate să le raporteze.
     Responsabilitatea în prevenirea transmiterii germenilor, în special prin spălarea pe mâini, nu este doar a cadrelor medicale, ci și a celorlalți cetățeni. Din aceste motive, este necesar ca personalul medical nu doar să urmeze recomandările și să ofere un exemplu pacienților, dar și să le explice importanța practicării acestora și consecințele care pot apărea dacă nu respectă sfaturile legate de igienă și spălat pe mâini. Ceea ce nu trebuie uitat și trebuie promovat la nivelul populației este și spălatul plăgilor, acțiune care ar reduce mult riscul dezvoltării unei infecții cu potențial grav. Răspândirea infecțiilor provocate de bacterii multirezistente este frecventă și cel mai des este realizată prin intermediul mâinilor contaminate ale personalului medical sau prin diverse echipamente sau instrumente.
     O analiză sistematică publicată recent de OMS* a găsit că spălatul pe mâini reduce considerabil numărul de infecții asociate îngrijirilor de sănătate. Spre exemplu, în cazul infecției cu stafilococ auriu meticilino-rezistent (MRSA), în cazul în care complianța la reguli este de peste 80%, riscul de infecție scade cu 48%. Mai mult, în afara aspectului medical al poverii infecțiilor, există și unul al costurilor. Spre exemplu, un studiu a evidențiat că pentru fiecare dolar cheltuit pentru spălatul pe mâini există un beneficiu de 23,7 dolari, în timp ce alt studiu a concluzionat că, într-un spital cu 200 de paturi, infecțiile cu MRSA apărute ca urmare a lipsei de complianță în ceea ce privește spălatul pe mâini costă 1.779.283 de dolari anual. În Europa, în spitale se produc anual cinci milioane de infecții, cu costuri aproximate la valori între 13 și 24 de miliarde de euro și un surplus de 25 de milioane de zile de spitalizare.
     Pentru a crește complianța în ceea ce privește spălatul pe mâini, este esențială cooperarea, problema fiind una extrem de importantă dacă luăm în calcul faptul că aproximativ 70% din personalul din domeniul îngrijirilor de sănătate nu se spală pe mâini de rutină, iar jumătate din echipele chirurgicale nu fac acest lucru, o parte dintre angajații din sănătate raportând că nu înțeleg sau înțeleg necorespunzător relevanța și importanța spălatului pe mâini.
     Alte date OMS subliniază impactul infecțiilor dobândite în urma îngrijirilor primite în spital arată că unul din zece pacienți care primesc îngrijiri și aproximativ o treime din pacienții supuși unei intervenții chirurgicale vor contracta infecții postoperatorii. Mai mult de jumătate din decesele în spital ale nou-născuților sunt cauzate de infecții, iar între 50 și 70% din injecțiile administrate sunt nesigure.
     Prin susținerea și promovarea acestei campanii, putem ajuta la reducerea infecțiilor cu germeni rezistenți la chimioterapice.

 

*World Health Organization. Evidence of hand hygiene to reduce transmission and infections by multi- drug resistant organisms in health-care settings. 2017

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe