Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Creșterea supravieţuirii în cancerul tiroidian anaplastic

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 28 august 2020

Ultimii cinci ani au adus un progres remarcabil în ceea ce privește genetica în domeniul cancerului tiroidian anaplastic, cu introducerea tratamentelor personalizate, care au crescut semnificativ supravieţuirea.

Un studiu efectuat la MD Anderson Cancer Center și publicat recent în JAMA Oncology a urmărit 479 de pacienţi cu această formă de cancer, diagnosticaţi între anii 2000 și 2019.

S-a observat că la momentul diagnosticului toţi pacienţii aveau o formă avansată a bolii (53% stadiul IV C, 36% stadiul IV B și 11% stadiul IV A), mediana supravieţuirii fiind de 9,5 luni. Însă, în ciuda supravieţuirii globale reduse, ultimii ani au adus o îmbunătăţire remarcabilă a duratei vieţii.

Astfel, dacă cei 227 de pacienţi trataţi între 2000 și 2003 au avut o supravieţuire de 35% la un an și 18% la doi ani, pentru cei trataţi între 2017-2019 s-a obţinut o ameliorare semnificativă, cu supravieţuire de 59% la un an și 42% la doi ani. Aceasta se datorează în parte creșterii testării pentru mutaţia BRAF V600E de-a lungul timpului urmată de rezecţia tumorală completă și tratament ţintit împotriva acestei mutaţii într-un număr tot mai mare de cazuri.

Etichete: cancer tiroidian tiroidă

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.