Newsflash
Știri

Creștere alarmantă a numărului de infecții cu noul coronavirus

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 24 2020
Creștere alarmantă a numărului de infecții cu noul coronavirus

Cel puțin nouă persoane au murit în China, din cauza infecției cu noul tip de coronavirus, informează Reuters. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) urmează să stabilească dacă această epidemie reprezintă o urgență de sănătate publică cu impact global.

În China a fost declanșată alertă epidemiologică. La închiderea ediției se înregistraseră 440 de cazuri de infecții cu noul tip de coronavirus și nouă decese, potrivit Reuters. Virusul se răspândește cu rapiditate. Experții consideră că numărul de cazuri este în realitate mult mai mare, iar o serie de aeroporturi din SUA, Hong Kong, Singapore, Coreea de Sud și Malaesia au început să facă screeningul pasagerilor care călătoresc din zonele afectate. Prima infecție cu acest virus a fost confirmată la data de 31 decembrie 2019.

Recent, reprezentanții OMS s-au întrunit la Geneva pentru a stabili dacă această epidemie reprezintă o urgență de sănătate publică și recomandările care s-ar impune. Deocamdată, experții OMS recomandă igienizarea mâinilor și cea respiratorie, acoperirea gurii și a nasului în momentul în care se tușește sau se strănută și prepararea termică riguroasă a cărnii. De asemenea, se recomandă evitarea contactului cu alte persoane care prezintă simptome sugestive pentru această infecție.

Deși inițial s-a crezut că transmiterea se realizează de la animal la om, specialiștii au anunțat recent că transmiterea este interumană.

Focarul primar și simptomele infecției

Virusul a fost raportat în Beijing, sudul Chinei și Coreea de Sud, dar și în Thailanda și Japonia. Persoanele infectate au călătorit via Wuhan, orașul în care s-a declanșat epidemia. Majoritatea cazurilor au fost legate de Piața de fructe de mare Huanan, unde erau comercializate păsări vii și carne provenită de la diferite animale exotice. Ulterior, piața a fost închisă.

În cazul acestui nou virus, cercetătorii încearcă să-i elucideze originea, modul de transmitere, cât de departe s-a răspândit și ce simptome poate cauza. Până acum, cele mai frecvente simptome raportate au fost: febra, tusea, dispneea și alte tulburări respiratorii. În cazurile mai severe, infecția poate determina pneumonie, sindrom acut respirator, insuficiență renală sau chiar deces.

Agentul patogen responsabil de îmbolnăviri este un virus care a fost încadrat de cercetătorii chinezi în familia „coronavirusurilor”, din care fac parte și virusurile SARS și MERS.

În 2002, o altă epidemie cu alt coronavirus, SARS, s-a soldat cu 774 de morți, cei mai mulți din China.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe