Newsflash
Știri

Creiere stoarse pe marginea reformei sănătăţii

de M. V. A. - feb. 27 2013
Creiere stoarse pe marginea reformei sănătăţii
   Dezbaterile despre reforma sistemului medical românesc s-au înmulţit în ultimul an ca melcii după ploaie. Uneori sunt la fel de plicticos-cleioase şi ne-riscante, înşirându-se aceleaşi poziţii îndelung exersate alături de specialiştii în PR. Adevăratele discuţii tot în culise se desfăşoară.
   Dezbaterea organizată săptămâna trecută de Institutul Aspen România a avut însă o particularitate: toate discuţiile au avut loc sub semnul interdicţiei de a identifica public sursa individuală a afirmaţiilor (regula Chatham House); un sistem provenit din lumea britanică tocmai pentru a stimula un dialog viu.
   Într-un astfel de context, o parte din declaraţiile vorbitorilor invitaţi la Institutul Aspen, fiecare provenind din zona de conducere a principalilor jucători din sistemul medical, au fost neobişnuit de sincere. S-a admis, spre exemplu, că unul dintre obstacolele principale aflate în calea definirii pachetului de asigurări medicale de bază este logica politicienilor români, pentru care „cei o sută care au nevoie de medicamente citostatice nu sunt atât de importanţi politic precum cei o mie care au nevoie de expectorante“. Pericolul definirii pachetului de bază în funcţie de setea de popularitate a unor politicieni este prin urmare foarte real. În acelaşi timp, stabilirea acestui pachet, ţinând cont de specificul României, va naşte multe reacţii adverse. În ciuda tuturor acestora, se pare că peste câteva luni vom afla ce conţine acest pachet de bază, promis de ani buni de autorităţile de la Bucureşti.
   Însă principala linie a frontului contradicţiilor iscate în timpul dezbaterii a fost chestiunea posibilităţii finanţării spitalelor private din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Deşi – declarativ – sectorul privat primeşte bine noile măsuri de delimitare între practica la stat şi cea la privat, au existat opinii care susţineau că „statul ar trebui să favorizeze spitalele private, acolo unde serviciile medicale sunt preferate de către pacienţi şi sunt mai ieftine“. Desigur niciunul dintre vorbitori nu regretă dezvoltarea sistemului medical privat în România, dar „acesta nu poate asigura asistenţă medicală celor care sunt dezavantajaţi financiar şi care, din păcate, sunt majoritari în România“.
   Unii au propus câteva reguli pentru reglarea situaţiei în care pacienţii se pot trata în sistemul privat şi, în acelaşi timp, îşi fac tratamentele scumpe în spitale de stat: „dacă îţi trimiţi pacientul din sectorul privat în cel de stat, atunci trebuie să plăteşti spitalului de stat tratamentul pentru acel pacient. O poţi face fie direct, fie prin intermediul unei asigurări făcute de spitalul privat pentru astfel de cazuri“.
   Desigur, au apărut şi inevitabilele comparaţii cu alte sisteme medicale europene. De această dată cu Franţa, care este statul european cel mai generos în zona sănătăţii şi unde, în ciuda acestei generozităţi financiare, „asistăm la o mare presiune pentru a mări cuantumul plăţilor directe din buzunar“. Modelul asistenţei medicale şi ca instituţie socială ar fi sortit falimentului în plină criză economică europeană.
   Concluzia, fără să întrunească unanimitatea, a fost că „se impune un sistem public de sănătate foarte puternic, iar cel privat să-l susţină pe cel public“. Dar din ce bani se poate construi acest sistem public puternic? „Încă din 1996, se scrie despre nevoia de acordare pentru sănătate a 6% din PIB şi au trecut mai mult de zece ani şi suntem tot sub 6%“, a subliniat unul dintre invitaţi. Deşi în 2013 s-au alocat mai mulţi bani, invitaţii Institutului Aspen România ştiau că aceşti bani sunt destinaţi plăţii datoriilor, nu investiţiilor, şi că perspectivele pe următorii doi ani nu sunt prea bune. „Nivelul de colectare a contribuţiilor la sănătate este de doar 56%“, a remarcat unul dintre invitaţi. „A creşte contribuţia obligatorie nu este o soluţie, pentru că va scădea şi mai mult gradul de colectare“.
   În ciuda regulilor ce au favorizat apariţia unei discuţii care să caute soluţii, nu doar să pună diagnostice, dezbaterea de la Institutul Aspen a fost rezu­mată printr-un truism: „nu există soluţii magice pentru problemele noastre“. Asta deşi mulţi politicieni români frecventează adesea destule vrăjitoare.

 

 

La dezbaterea organizată de Institutul Aspen România au participat dr. Vasile Cepoi, consilierul premierului, dr. Raed Arafat, secretar de stat în MS, prof. dr. Doina Pleşca, decanul Facultăţii de Medicină din Bucureşti, Ana Maria Mihăescu, reprezentantul International Finance Corporation, Makis Papataxiarchis, preşedintele ARPIM şi director Janssen România, FranÎois Martelet, membru în boardul European Biopharmaceutical Enterprises, Petru Crăciun, director Cegedim, Regis Lhomme, expert în industria farmaceutică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe