Newsflash
Știri

COVID-19 și adresabilitatea la serviciile de Radiologie și Imagistică Medicală

de Florentina Ionescu - mar. 3 2022
COVID-19 și adresabilitatea la serviciile de Radiologie și Imagistică Medicală

Am discutat recent cu prof. dr. Gheorghe Iana, președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România, despre schimbările pe care le-a adus pandemia în această specialitate.

Prof. dr. Gheorghe Iana este medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, cu supraspecializare în Neuroimagistică. Am vrut să aflu de la medicul specialist, care este totodată director medical al Medima Health, în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat adresabilitatea pacientului la serviciile de Radiologie și Imagistică Medicală. 

radiologie imagistica medicala gheorghe iana declaratii
Fotografie creată de MART PRODUCTION, de la Pexels

Acesta a explicat ce a observat în ultimii doi ani în această specialitate. Pandemia a avut două etape, după cum explică profesorul Iana:

„Prima etapă COVID, când toți eram bulversați, când nu înțelegeam ce se întâmplă, a fost dezastru și pentru pacienți, și pentru medici, și pentru accesibilitatea la servicii. Toată lumea era îngrijorată, speriată, [oamenii] nu știau ce să facă. Introducerea sistemului de monitoare – aici îi felicit pe cei care l-au gândit și au propus să îl introducă – a simplificat accesul pacienților cu suferințe cronice, cu boli rare, pacienților oncologici, pacienților neurologici la serviciile de imagistică și asta a permis practic revenirea la o normalitate în care pacienții să poată să aibă acces la servicii de imagistică”.

Desigur această perioadă de la începutul pandemiei a fost o perioadă grea pentru toți medicii, afirmă profesorul Gheorghe Iana, „pentru că după fiecare pacient trebuie să stai să dezinfectezi, să faci o pauză, să ai grijă ca toate circuitele să-ți funcționeze perfect”. 

Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, dotat cu un aparat pentru investigația ficatului 

„A avea un pacient pozitiv înseamnă a-ți compromite o echipă întreagă – de la asistent, recepționer, la medic. Toată echipa medicală o poți compromite de la un singur pacient. Asta a însemnat costuri suplimentare, a presupus efort suplimentar din partea personalului, dar practic tot timpul s-a încercat asigurarea unui flux permanent pentru pacienții care aveau nevoie de investigații medicale. Deci în prima etapă [a pandemiei] accesul a fost destul de greu și serviciile medicale au fost destul de puțin accesate”, a povestit președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România pentru Viața Medicală.

După aceea, a urmat o perioadă de creștere ușoară și, după un timp, s-a revenit aproape la normalitate, mai spune medicul primar:

„Introducerea de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății a posibilității de evaluare prin monitorizarea afecțiunilor cu risc major a generat practic creșterea gradului de accesibilitate a acestor pacienți la serviciile de Radiologie și Imagistică Medicală”. 

Recuperarea pacienţilor post-COVID, o provocare? 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe