Newsflash
Știri

COVID-19: Ce ai de făcut dacă ești depistat pozitiv, pas cu pas

de Florentina Ionescu - oct. 13 2020
COVID-19: Ce ai de făcut dacă ești depistat pozitiv, pas cu pas

Societatea Națională de Medicina Familiei a transmis recent un document informativ care conține date și recomandări pentru pacienții bolnavi de COVID-19, precum și pentru persoanele care au intrat în contact cu persoane cu COVID-19.

Documentul remis redacției și creat de SNMF aduce clarificări utile populației despre atitudini și comportamente în situația epidemică generată de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

scrisoare snmf

„Considerăm util ca fiecare pacient testat PCR să intre în posesia acestui material informativ pentru eliminarea oricăror confuzii după primirea rezultatelor”, au transmis reprezentanții SNMF, amintind totodată că aceste documente trebuie transmise pe cât mai multe canale de comunicare, pentru a ajunge la pacienți și la contacți.

Astfel, pacienții bolnavi de COVID-19 precum și contacții vor ști ce trebuie să facă pas cu pas în eventualitatea în care au fost testați prin metoda RT-PCR.

În documentul principal, intitulat „Scrisoare deschisă de la medicul de familie (MF) către pacientul său” se arată, pas cu pas, care sunt etapele prin care trece persoana testată pentru COVID-19.

„Dragă pacient, în aceste momente dificile, în vârtejul pandemiei de COVID-19, este în interesul nostru, al tău și al meu, să facem ce este mai sigur, mai bine pentru toți. Voi răspunde în cele ce urmează la câteva întrebări importante pentru tine”, se arată în scrisoarea elaborată de SNMF pentru pacienți.

Iată care sunt întrebările frecvente la care documentul oferă răspunsuri clare și detaliate:

  • Ce trebuie să fac dacă am semnele unei boli respiratorii sau alte semne despre care am auzit că pot fi caracteristice pentru COVID-19?
  • Pe cine trebuie să anunț dacă sunt depistat pozitiv?
  • Ce trebuie să fac dacă am fost confirmat pozitiv și am ales să rămân la domiciliu?
  • Ce fac dacă pe parcursul izolării starea mea de sănătate se agravează brusc?
  • Ce trebuie să știe persoanele sănătoase, familia, carantinate în aceeași locuință sau cei declarați contacți direcți?
  • Când trebuie să mă retestez după ce am fost diagnosticat
  • Când și cum mă pot reîntoarce la muncă/școală?
  • Cum obțin documentele necesare pentru perioada de carantină sau izolare?

Dacă doriți să descărcați documentele de la SNMF pentru a le printa, le puteți salva de la linkurile de mai jos, puse la dispoziție de reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei.

Documentul numit Scrisoare este un PDF cu două pagini, poate fi printat în format A4 - pe hârtie sau carton. De asemenea, el poate fi printat ca afiș în format A3. Descărcare Scrisoare de AICI.

Documentul numit Pliant are două părți, în format tiff (imagine pentru print). Este, practic, un pliant A4, față-verso, îndoit.

Descarcărcare Pliant exterior de AICI.

Descarcărcare Pliant interior de AICI.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe