Newsflash
Știri

Costuri mai mari pentru pacienţii îndrumaţi inutil spre spital

de Dr. Alexandra GUȚĂ - ian. 17 2020
Costuri mai mari pentru pacienţii îndrumaţi inutil spre spital

Aproximativ 20% dintre copiii cu traumatisme au fost îndrumaţi inutil către spital, iar în cazul acestora, costurile asociate îngrijirilor medicale s-au dublat, arată rezultatele unui studiu realizat recent în Statele Unite.

Paramedicii au adesea rolul de a tria persoanele de la locul unui accident și de a decide care necesită asistenţă medicală specializată. Supraevaluarea cazurilor poate duce la costuri excesive asociate îngrijirilor medicale.

Un studiu efectuat de Ryan et al.* a evaluat facturile a 609 pacienţi de vârstă pediatrică ce au fost îngrijiţi la unitatea de primiri urgenţe sau admiși la un spital din Florida: copii și adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani care au suferit traumatisme ușoare sau moderate și care au avut un scor de severitate lezional de peste 0,90, care nu au necesitat intervenţie chirurgicală, care au avut o durată a spitalizării mai mică de 24 de ore, ulterior fiind trimiși acasă.

În cadrul studiului au fost utilizate datele financiare ale Agenţiei pentru Asistenţă Medicală din Florida din perioada 2012-2014. 

Din totalul pacienţilor incluși în studiu, 20% au fost îndrumaţi inutil către spital. Costurile asociate îngrijirii acestor pacienţi au reprezentat însă 37,2% din totalul costurilor.

S-a observat că în cazul pacienţilor care nu ar fi avut nevoie de îngrijire medicală, costurile asociate acesteia s-au dublat. Costurile au crescut cu 16,1% pentru fiecare oră de spitalizare suplimentară.

În ceea ce privește mecanismul de producere a traumatismului, incidentele în care au fost implicate arme de foc au fost asociate cel mai frecvent supraevaluării cazurilor. Acestea au fost urmate de accidentele rutiere. Arsurile sau contactul cu substanţele fierbinţi nu s-au asociat cu îngrijiri nenecesare.

Evaluarea severităţii traumatismului

Paramedicii din Florida utilizează Pediatric Trauma Score pentru a evalua un pacient care a fost implicat într-un incident traumatic. Scorul a fost pentru prima dată descris în 1987. Cu cât scorul este mai mare, cu atât riscul mortalităţii este mai mic. Niciun pacient cu scor mai mare de 8 nu a decedat.

În cadrul scorului de severitate sunt punctate pozitiv sau negativ următoarele criterii: greutatea copilului, evaluarea căii aeriene, tensiunea arterială sistolică, evaluarea stării de conștienţă, existenţa unei soluţii de continuitate tegumentară și prezenţa și tipul fracturilor.

Scorul ISS (Injury Severity Score) evaluează gravitatea traumatismelor în diverse segmente anatomice ale corpului: cap și gât, facial, toracic, abdominal etc.

Scorul final se calculează utilizând punctajul obţinut al primelor trei cele mai severe leziuni, întrucât este demonstrat faptul că leziunile care nu pun în pericol viaţa au efect semnificativ asupra mortalităţii atunci când se asociază cu alte leziuni severe.


Notă autor:

*Ryan J.L., Pracht E., Langland-Orban B. et al. Association of mechanism of injury with overtriage of injured youth patients as trauma alerts, Trauma Surgery & Acute Care Open 2019

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe