Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Coronavirusul rezistă pe piele de cinci ori mai mult decât virusul gripal

Viața Medicală
Dr. Laura Davidescu luni, 19 octombrie 2020, ora 14:03

Un studiu recent efectuat de cercetători japonezi pe piele prelevată de la persoane decedate de COVID-19 arată că virusul SARS-CoV-2 supraviețuiește ore întregi pe tegument, mult mai mult decât se crezuse anterior.

Coronavirusul rezistă pe pielea umană timp de nouă ore. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii japonezi în urma unui studiu, după cum anunță publicația Japan Times. Această descoperire subliniază necesitatea unei igiene riguroase a mâinilor pentru a contribui la combaterea pandemiei de COVID-19.

Prin comparație, virusul gripal supraviețuiește pe piele mai puțin de două ore, mai arată studiul publicat în Clinical Infectious Diseases Journal.

"Supraviețuirea timp de nouă ore a SARS-CoV-2 pe pielea umană crește mult riscul de transmitere de la o persoană la alta, prin comparație cu transmiterea virusului gripal de tip A, accelerând astfel pandemia", arată autorii studiului.

Echipa de cercetători a făcut testele pe piele colectată de la cadavre, la aproximativ o zi după deces.

Atât coronavirusul, cât și virusul gripal sunt inactivate în 15 secunde prin aplicare de etanol, virucidul utilizat în soluțiile de dezinfectare a mâinilor. 

Faptul că noul coronavirus supraviețuiește atât de mult crește riscul de contagiune, dar acesta poate fi redus printr-o bună igienă a mâinilor. Studiul susține recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, de a ne spăla pe mâini pentru a limita răspândirea virusului, care a infectat deja aproape 40 de milioane de persoane din momentul apariție sale în China, la sfârșitul anului trecut.

foto: Shutterstock

Etichete: coronavirus

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.