Newsflash
Știri

Coplata nu rezolvă problemele sistemului

de - aug. 31 2012
Coplata nu rezolvă problemele sistemului
   În aceste zile, în România, se discută din nou despre coplată. Aceasta a fost propusă de câţiva ani, a fost făcut un memorandum cu Fondul Monetar Internaţional, care nu are însă niciun fel expertiză în domeniul sănătăţii, şi se tot solicită să apară pentru că există un angajament al Guvernului României.
   Coplata în România nu rezolvă nici finanţarea sistemului şi nici nu raţionalizează accesul la serviciile de sănătate. Din păcate, în maniera în care este gândită, nu va face decât să crească inechităţile în sistemul de sănătate şi va crea conflicte între medici şi pacienţi.
   Până în prezent, nu a fost realizat un studiu de fezabilitate în această direcţie, care să arate dacă măsura este suportabilă de către populaţie, dacă aduce vulnerabilităţi pentru populaţie, care oricum este vulnerabilă. Pacienţii cu venituri mici nu îşi vor mai permite să meargă la medicul de familie din cauza coplăţii şi vor veni în unităţile de primire urgenţe, complicând sau chiar blocând activitatea acestora şi, implicit, crescând costurile. E posibil ca prin introducerea coplăţii să fie agravată în mod real starea de sănătate a unor pacienţi, care nu vor mai ajunge la medicul de familie.
   Pacientul care va plăti va pretinde servicii medicale suplimentare şi vor apărea conflicte cu medicul de familie, pentru că i se va spune că dacă plăteşte trebuie să primească în plus. Pacientul va solicita medicului să îi efectueze toate serviciile medicale de bază, nu doar pe acela pentru care a venit la consultaţie.
   Iniţiatorii acestei legi argumentează necesitatea introducerii ei prin faptul că ar constitui un mijloc de control al eventualelor raportări false ale prestatorilor de servicii medicale. Este un lucru incorect să taxezi beneficiarul pentru o presupusă greşeală a prestatorilor. Practic, ce se ia pe o parte se cheltuieşte pe de altă parte.

Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE,

preşedintele Colegiului Medicilor din România

 

Prea devreme

 

   Într-un comunicat de presă primit la redacţie, Federaţia „Solidaritatea Sanitară“ din România declară că se opune introducerii coplăţii, în absenţa definirii opţiunii strategice privind noul model de sănătate şi a adoptării noii legi a sănătăţii şi în afara creării posibilităţii de recuperare a costurilor cu coplata prin intermediul asigurărilor complementare de sănătate. Federaţia optează pentru creşterea contribuţiilor la sănătate până la 14% angajat-angajator şi introducerea asigurărilor complementare de sănătate.

Dr. M. D.

 

De ce nu un studiu-pilot?

 

   Ministerul Sănătăţii a publicat, la 3 august a.c., pe site-ul propriu, proiectul de hotărâre de guvern pentru modificarea şi completarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011–2012. În acest document, sunt propuse reglementările privind coplata ce poate fi percepută de la asiguraţi pentru serviciile medicale accesate.
   În acest context, joi, 9 august a.c., Camera Federativă a Medicilor din România (CFMR) a organizat, la sediul CNS „Cartel Alfa“, o conferinţa de presă. Au participat dnii dr. Dan Pereţianu (CFMR), Toader Paraschiv (CNS „Cartel Alfa“) şi dr. Florin Chirculescu (Sindicatul „Cantacuzino“).
   După părerea dlui dr. Dan Pereţianu, proiectul propus de MS ar trebui să precizeze care este procentul pe care îl plăteşte asiguratorul către furnizorii de servicii, pentru ca populaţia să ştie cât reprezintă coplata. Conform reprezentantului CFMR, în ţările Uniunii Europene coplata ar fi reglementată între 1 şi 10% din sumele pe care asiguratorii le plătesc furnizorilor de servicii medicale şi ar reprezenta cca 1% din salariul minim pe economie. Printr-un calcul proporţional, dacă un medic de familie ar primi pentru o consultaţie 31 de lei, iar coplata ar fi de 4–5 lei (valorile minimă şi maximă prevăzute în proiectul amintit), aceasta ar însemna 12–16% din costul serviciului prestat. Similar, în ambulatoriul de specialitate, pentru o consultaţie evaluată la 16 lei, coplata de 5–7 lei ar reprezenta 38–43%.
   Ar fi cazul să ne înspăimântăm, dacă am fi siguri că putem conta pe sumele de la care porneşte calculul dlui dr. Pereţianu. Oricum, dsa a mai făcut şi alte afirmaţii sumbre, prezicând că introducerea coplăţii va fi urmată de scăderea dramatică a consultaţiilor în ambulatoriu, cu reversul în asaltarea camerelor de internări şi împovărarea bugetelor spitalelor. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, dsa crede că, înainte de o aplicare generalizată a coplăţii, ar fi necesar un studiu-pilot al efectelor coplăţii, realizat în câteva judeţe din ţară.

Dr. Al. I. TRIFAN

 

Coplata se amână

 

   Guvernul a primit acceptul FMI şi al Comisiei Europene pentru amânarea aplicării coplăţii după îmbunătăţirea legis­laţiei, după cum aflăm dintr-o decla­raţie făcută presei, la finele săptă­mânii trecute, de dl dr. Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii. Coplata pare că se va aplica numai după încheierea nego­cierilor cu reprezentanţii pacienţilor şi ai CNAS, iar pentru aceasta nu este prevăzut un termen. (Dr. M. D.) 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe