Newsflash
Știri

Coplata, măr al discordiei

de D. D. M. - feb. 6 2013
Coplata, măr al discordiei
   La propunerea Ministerului Sănătăţii, Fondul Monetar Internaţional a acceptat introdu­cerea în spitale, la externare, a unei coplăţi modice, ca meca­nism de control al internărilor nejustificate, fictive şi al raportărilor false.
   Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România, a declarat, marţi, că este bine să existe o coplată uşor de aplicat, la un nivel de 10 lei pe zi de internare, dar autorităţile trebuie să hotărască acest lucru; dacă este prea mică, spunea acesta, coplata nu ar avea nicio semnificaţie, niciun efect. La auzul acestor vorbe, Colegiul Medicilor din România a anunţat, printr-un comunicat de presă, că, dacă propunerea ar fi acceptată, peste 80% din populaţia României nu va mai putea accede la servicii spita­liceşti. Nici Coaliţia Organizaţi­ilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România nu vede cu ochi buni intenţia Guvernului României, de a introduce coplata în sistemul sanitar. Aceasta aminteşte că angaja­men­tul cu FMI contravine anunţului făcut la începutul anului în curs, când Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, aprecia că „România nu este pregătită pentru trecerea la un sistem care să cuprindă coplata“. De altfel, această măsură contravine şi actualei Legi a sănătăţii, care prevede că o astfel de decizie poate fi luată numai în urma negocierii cu asociaţiile de pacienţi, profesionale şi patronale.
   Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriile de specialitate, în medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi persoanelor exceptate prin lege (copii, gravide, pensionari cu venituri mici, veterani de război). Cuantumul şi regula­mentul de aplicare a coplăţii vor fi stabilite în normele la Contractul-cadru, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 martie a.c.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe