Newsflash
Știri

Copilărie de epocă

de Dr. Mihail CĂLIN - dec. 27 2012
Copilărie de epocă

   De Sfântul Nicolae, Muzeul Naţional de Istorie a României a oferit copiilor de toate vârstele un cadou deosebit: expoziţia temporară „Bing. Magia jucăriilor“. Realizată în parteneriat cu pasionaţii membri ai Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi, aceasta este consacrată jucăriilor produse de compania germană Gebrüder Bing (ulterior Bing Werke), a cărei activitate în acest domeniu s-a desfăşurat între 1880 şi 1933. Expoziţia face parte din demersurile recente ale MNIR de extindere a ariei de interes dincolo de clasicele aspecte militare şi politice. Jucăriile, ca mijloace de dezvoltare a fanteziei şi personalităţii viitorilor adulţi sunt de fapt „o treabă foarte serioasă“, după cum afirma la vernisaj directorul Ernest Oberländer-Târnoveanu. Iar cele expuse cu această ocazie –  instalaţii industriale, ambarcaţiuni, trenuri şi gări, automobile, aparate de zbor, armament, reproduceri în miniatură ale casei, şcolii, locului de joacă sau de muncă – reprezintă documente istorice de primă mână, reconstituind cotidianul din urmă cu un secol. Deşi etalate într-un spaţiu relativ restrâns, poţi petrece câteva ore admirând aceste capodopere ale industriei de profil de dinaintea inventării şi utilizării pe scară largă a maselor plastice, care au făcut jucăriile mult mai accesibile, dar şi mai puţin rezistente. De altfel, în ciuda timpului care a trecut peste ele – cea mai veche, datând din 1889, este o lanternă cu 12 diapozitive de sticlă, iar cea mai recentă – un hidroavion din 1930 –, majoritatea jucăriilor sunt în stare de funcţionare, mai multe demonstraţii urmând să aibă loc până la închiderea expoziţiei, la 6 februarie 2013. Cei care nu s-ar mai sătura să privească asemenea minunăţii nu trebuie totuşi să se întristeze: dl Oberländer-Târnoveanu şi-a anunţat sprijinul pentru înfiinţarea, alături şi de partenerii de la ACJV, a unui Muzeu Naţional al Copilăriei, cu o secţiune dedicată jucăriilor, care să fie găzduit, după lucrările de consolidare, chiar în clădirea MNIR.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe