Newsflash
Știri

Copiii și bolile de rinichi

de Dan Dumitru MIHALACHE - mar. 25 2016
Copiii și bolile de rinichi
     Peste un milion de români suferă de boala cronică de rinichi (BCR), printre care și mulți copii, însă puțini sunt diagnosticați. Pacienții cu BCR au un risc crescut de a necesita tratament de substituție a funcțiilor renale prin dializă sau transplant și de a dezvolta evenimente cardiovasculare. Acest risc poate fi redus, însă, dacă boala este diagnosticată în stadii incipiente.
     Societatea Română de Nefrologie (SRN) a celebrat, joi 10 martie, la București, Ziua mondială a rinichiului, prin organizarea unei conferințe de presă, ocazie cu care a tras un semnal de alarmă cu privire la frecvența și pericolul pe care îl reprezintă BCR în rândul populației generale.
     Prof. dr. Gabriel Mircescu, președintele în exercițiu al SRN, a arătat că între 1,5 și 2 milioane de români suferă de această boală, aproape 12.000 de bolnavi se aflau în hemodializă la sfârșitul anului trecut, aproximativ 3.500 au fost transplantați și 623 sunt tratați prin dializă peritoneală. În 2020, se estimează că numărul bolnavilor tratați prin mijloace de substituție a funcției renale va ajunge la 21.500, o încărcare financiară deosebită pentru sistemul de sănătate. Tratamentul unui bolnav prin hemodializă costă aproximativ 17.500 de euro pe an și durează atât timp cât trăiește bolnavul, iar rata medie de supraviețuire este de peste zece ani.
     În 85% din cazuri nu există manifestări clinice ale BCR, pacienții devenind suferinzi când funcția renală este mai mică de 30–40%. Dintre aceștia, doar o mică parte (13%) sunt văzuți inițial de nefrologi, cei mai mulți fiind în evidența medicilor cardiologi și diabetologi.
     Populația la risc de a avea BCR sunt persoanele cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardiovasculare sau cu rude de gradul întâi aflate în dializă sau transplant. Persoanele de peste 65 de ani au, în proporție de 62%, BCR, femeile fiind mai afectate decât bărbații, la fel persoanele din mediul rural, față de cele din urban. Sunt date care sugerează dezvoltarea unor programe multidisciplinare adresate acestor grupe de risc, consideră profesorul Mircescu. Prevenția și intervenția în această boală trebuie să fie multidisciplinare, cu implicarea nu numai a nefrologilor, ci și a medicilor de familie, specialiștilor în diabetologie, nutriție, cardiologie, medicină internă, psihologilor.
     Măsurile de tratament includ, pe lângă intervenția activă a personalului medical, și menținerea unui stil de viață sănătos: reducerea aportului de sare, controlul greutății, renunțarea la fumat și evitarea medicamentelor inutile (antiinflamatoare, de exemplu). Tratamentul medicamentos este foarte eficient, dar el trebuie indicat în special în stadi­ile incipiente ale bolii, pentru a avea rezultate maxime.
     Din păcate, BCR este ignorată până în stadii avansate, au spus specialiștii prezenți la conferința de presă – doi din trei pacienți sunt diagnosticați cu boală cronică de rinichi doar când ajung la sub 15% funcție renală. De aceea, SRN a demarat elaborarea unor protocoale comune de îngrijire cu celelalte societăți implicate – de diabetologie, cardiologie etc.
     Manifestările din anul acesta s-au desfășurat sub sloganul: „Bolile de rinichi și copiii. Acționați imediat pentru a putea fi prevenite!“. Activitățile de comunicare au fost axate pe împărtășirea factorilor de risc de apariție a bolilor de rinichi la copii, măsurile principale de prevenire și importanța depistării precoce a simptomelor. Campania a avut scopul de a scoate în evidență importanța educației și promovării unui mod sănătos de viață începând din fragedă copilărie până la bătrânețe.
     Dr. Mihai Gafencu, pediatru, cu competență în nefrologie, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu“ Timișoara, spune că principalii factori de risc de apariție a bolilor de rinichi la copii sunt: patologia malformativă, apoi bolile rinichiului, inclusiv foarte multe boli rare și, nu în ultimul rând, infecțiile repetate, care dau apoi un bagaj riscant de viață și pentru adult: „Respectivul copil va fi adultul care va dezvolta o BCR, mai mult ca sigur“, afirmă dr. Gafencu.
     Dr. Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, a spus că nedepistarea BCR din timp înseamnă încălcarea unui drept al pacientului. El a explicat că, de câțiva ani, împreună cu profesorul Mircescu lucrează la un plan de introducere a managementului de caz, plecând de la medicul de familie până la medicul specialist, cu abordarea integrată a pacientului și monitorizarea rezultatelor, „iar casa de asigurări să utilizeze aceste rezultate ca modalitate de plată, stimulând în felul acesta o abordare interdisciplinară și cu eficacitate și eficiență“.
     Ziua mondială a rinichiului, lansată în anul 2006, este rezultatul unei inițiative comune a Societății internaționale de nefrologie și a Federației internaționale a fundați­ilor rinichiului și se sărbătorește în cea de-a doua zi de joi a lunii martie în peste o sută de țări din lume. Prin manifestările ocazionate de această zi se încearcă aducerea în atenția publicului larg, a medicilor și autorităților a problematicii bolilor rinichilor, care, deși frecvente și periculoase, pot fi tratate eficient dacă sunt descoperite la timp.
     În afară de București, SRN a organizat manifestări dedicate acestei zile și în Constanța, Timișoara, Brașov, Vaslui, Câmpia Turzii, Dej, Iași, Deva, Jimbolia, Arad, Buziaș, Lugoj și Abrud, cu scopul de a celebra rinichii sănătoși și promova măsurile de prevenție a afecțiunilor renale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe