Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Controlul tutunului în lume şi la noi

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 26 noiembrie 2010

   În a patra sesiune a conferinţei părţilor (COP4) a Convenţiei-Cadru privind Controlul Tutunului a OMS, desfăşurată la Punta del Este (Uruguay), între 15 şi 20 noiembrie a.c., au fost adoptate în unanimitate decizii ce susţin eforturile de control al tutunului în întreaga lume, în condiţiile în care multe ţări se confruntă cu creşterea presiunii din partea industriei tutunului. (...)

   Părţile Convenţiei (171 la număr) au adoptat Declaraţia propusă de ţara-gazdă, reafirmând angajamentul puternic de a prioritiza măsurile în domeniul sănătăţii şi de a schimba informaţii despre activităţile industriei tutunului, care încearcă să interfereze cu implementarea politicilor de sănătate publică.
   Conferinţa a decis că: • ingredientele aromate ce cresc atractivitatea produselor din tutun trebuie reglementate, pentru a reduce numărul noilor fumători, în special tineri • serviciile de asistenţă a renunţării la fumat trebuie să fie integrate în sistemele naţionale de sănătate pentru a le face mai disponibile, în vederea creşterii numărului de persoane care vor să abandoneze fumatul • părţile trebuie să stabilească o infrastructură şi să augmenteze capacitatea de a sprijini educarea, comunicarea şi trainingul, pentru conştientizare şi promovarea schimbărilor sociale.
   A fost discutat raportul depre politica preţurilor şi taxelor produselor de tutun şi s-a stabilit un grup de lucru capabil să pregătească principiile pentru implementare. Negocierile privind combaterea comerţului ilicit al produselor de tutun vor continua, în vederea încheierii lor în 2012. Alte arii de lucru includ: • controlul şi prevenţia tutunului fără fum şi a „ţigaretelor electronice“ • responsabilitatea privind efectele consumului de tutun asupra sănătăţii • publicitatea transfrontalieră. 
   „Pentru România, Ziua Naţională fără Tutun este o manifestare tradiţională care are rolul de a atrage atenţia asupra modalităţilor de control a tabagismului, consecutive unor lucruri bune care s-au întâmplat în acest sens în ţara noastră, printre care apariţia programelor antifumat, dezvoltarea legislaţiei în domeniu, apariţia pictogramelor etc. Aceste lucruri trebuie să fie coerente şi continuate cel puţin cu aceeaşi intensitate pentru a avea succesul pe care ni-l dorim. Noi, prin această zi naţională, avertizăm, pe de o parte, fumătorul de pericolul la care se expune prin inhalarea fumului de ţigară pe o perioadă lungă de timp, iar pe de altă parte, tragem un semnal de alarmă asupra necesităţii protecţiei fumătorului pasiv“, a afirmat dl prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, cu ocazia manifestării ce a avut loc la 18 noiembrie a.c.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.