Newsflash
Știri

Controale şi sancţiuni pentru spitalele publice

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 13 2014
Controale şi sancţiuni pentru spitalele publice
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a sancţionat zece spitale din Bucureşti şi din ţară pentru nereguli constatate la controalele efectuate – în perioada 17–20 decembrie 2013 – de nou înfiinţata Direcţie Generală de Monitorizare, Control şi Antifraudă.
Dr. Cristian Buşoi, preşedintele CNAS, a făcut cunoscute câteva din neregulile constatate şi măsurile dispuse, în cadrul unei conferinţe de presă organizată, marţi, 4 februarie a.c., la sediul instituţiei. Opt din cele zece spitale controlate au fost sancţionate cu reţinerea a 1% din valoarea de contract aferentă lunilor în care au fost constatate nereguli (între una şi trei luni). Neregulile au fost în special cu privire la: completarea foilor de observaţie clinică generală (FOCG) şi a celor de spitalizare de zi întocmite la nivel de secţii; raportarea spre decontare a unor servicii medicale spitaliceşti efectuate în regim de spitalizare de zi nejustificate; asigurarea medicaţiei pentru pacienţii internaţi, aceştia fiind nevoiţi să-şi procure, de cele mai multe ori, medicamente din surse proprii ş.a. Este vorba de aproximativ 1,5 milioane de lei, care vor fi reţinuţi din viitoarele decontări, începând cu luna februarie, pentru spitalele judeţene de urgenţă din: Bacău, Constanţa, Craiova, Tg. Mureş, Ploieşti, Rm. Vâlcea, Sibiu şi pentru Institutul Oncologic „Prof. dr. Al. Trestioreanu“ Bucureşti.
Preşedintele Buşoi spune că cea mai gravă situaţie a fost constatată la spitalul de la Bacău, unde „nu se ia deloc în serios exerciţiul de a se completa foaia de observaţie“. El afirmă că deşi este o chestiune birocratică, este extrem de necesară pentru că „acolo se regăsesc principalele date ale pacientului, sunt documente cu caracter legal care vor rămâne, putând fi folosite, la nevoie, şi în instanţă“.
Au fost, de asemenea, identificate servicii medicale de radiologie imagistică efectuate în ambulatoriul de specialitate şi decontate de CAS, pentru pacienţi internaţi în spital, în baza unor bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice eliberate de medicii curanţi din cadrul unităţii sanitare. Cazurile au fost descoperite la Spitalul Judeţean Craiova, Spitalul „Sf. Spiridon“ Iaşi şi Institutul Oncologic „Prof. dr. Al. Trestioreanu“, care vor trebui să restituie sumele aferente acestor bilete de trimitere, precum şi pe cele reprezentând valoarea reţetelor prescrise, pe perioada spitalizării pacienţilor internaţi.
Mai mult, zeci de bolnavi figurau internaţi cu urgenţă medicală, deşi nu existau documente care să ateste vreo consultaţie la unitatea de primiri urgenţe (UPU). La Argeş, de exemplu, spune dr. Buşoi, „pacienţi care nici nu au trecut pe la medicul de familie, au venit direct la spital, probabil direct la medic, prin relaţia directă pe care o au cu el şi pentru că nu aveau bilet de trimitere au fost trecuţi la urgenţe“. În acest caz s-a dispus recuperarea sumelor reprezentând contravaloarea FOCG întocmite cu criteriul de internare „urgenţă medicală“, pentru pacienţii care nu figurează consultaţi în UPU.
În aceeaşi zi (4 februarie), ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, anunţa autorităţile locale cu atribuţii în sistemul spitalicesc, demararea la 1 martie a.c., a unei „acţiuni ample de control în toate unităţile sanitare publice“, derulate pe perioada a trei luni. Controalele vor viza în principal „verificarea condiţiilor igienico-sanitare în care sunt acordate serviciile medicale şi (…) instituirea unui standard elementar de curăţenie“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe