Newsflash
Știri

Controale DSP București în centrele de îngrijire pentru vârstnici

de Florentina Ionescu - mai 26 2020
Controale DSP București în centrele de îngrijire pentru vârstnici

Direcția de Sănătate Publică București a anunțat ieri ce a descoperit în urma acțiunii de control în centrele de îngrijire a persoanelor dependente.

Ca urmare a apariției cazurilor confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2 în centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru persoane dependente, atât din rândul personalului medical și de îngrijire, cât și din cadrul persoanelor internate, personalul de specialitate din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) a Municipiului București a efectuat un control în 24 mai, se arată într-un comunicat remis redacției.

centre ingrijire varstnici

În urma acțiunii de control, inspectorii DSP București au constatat următoarele (fiind vorba, spun reprezentanții instituției, de unul dintre căminele de persoane vârstnice din sectorul 4):

  • Au fost identificate 75 de persoane (atat din randul personalului angajat al centrului si cat si din randul beneficiarilor) confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2;
  • Nu au fost instituite, de catre personalul medico-sanitar si administrativ, toate masurile care sa previna aparitia sau raspandirea de boli transmisibile (neefectuarea dezinfectiei terminale prin nebulizare, nu au fost stabilite spatii special amenajate pentru echiparea/dezechiparea personalului angajat, nu au fost actualizate procedurile specifice).

Au fost recomandate urmatoarele masuri:

  1. Respectarea, in continuare, a masurii de limitare a internarilor precum si interzicerea vizitelor apartinatorilor.
  2. Supravegherea zilnica, clinica si epidemiologica, atat a beneficiarilor din camin cat si a personalului, cu monitorizarea temperaturii si a simptomtologiei, cu anuntarea telefonica imediata la DSPMB, cu repetarea exsudatelor nazale si faringiene la aparitia simptomelor.
  3. Cohortarea, dupa testare, a suspectilor in saloane/dormitoare si izolarea lor, pana la aflarea rezultatului, cand se va actiona conform metodologiei.
  4. Intensificarea masurilor de curatenie si dezinfectie precum si efectuarea curateniei terminale/dezinfectiei terminale, inclusiv prin nebulizare, atat in saloane/dormitoare cat si in spatiile comune.
  5. Reinstruirea personalului cu privire la obligativitatea purtarii echipamentului de protectie.
  6. Actualizarea procedurilor specifice, in conformitate cu metodologia supravegherii infectiei cu COVID-19.

Pentru neinstituirea si neaplicarea de catre personalul medico-sanitar si administrativ a masurilor care sa previna aparitia sau raspandirea de boli transmisibile, a fost aplicata amenda contraventionala, persoanei responsabile, conf prevederilor HG nr. 857/2011, in valoare de 20.000 de lei.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe