Newsflash
Știri

Contre pe „Cantacuzino“

de Dr. Mihail CĂLIN - sept. 6 2013
Contre pe „Cantacuzino“
   Demis la sfârşitul lunii iulie, pe când se afla în concediu medical, Radu Iordăchel, fostul director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino“, a apreciat ca ilegală decizia ministrului sănătăţii, pe care a anunţat, în cursul unei conferinţe de presă, că o va ataca în justiţie. Printre neregulile care au stat la baza demiterii, constatate în raportul Consiliului de Administraţie şi confirmate de Corpul de Control al MS, erau menţionate: nepunerea în aplicare a măsurilor de reorganizare şi a hotărârii judecătoreşti cu privire la plata unor drepturi salariale câştigate în instanţă, scoaterea la concurs a unor posturi înainte de intrarea în vigoare a organigramei şi organizarea concursului fără respectarea reglementărilor legale, modificarea unor procese-verbale ale şedinţelor CA, grave probleme de implementare a mai multor proiecte finanţate din fonduri europene derulate de Institut, lipsa de viziune şi absenţa unui plan de redresare pe termen scurt, mediu şi lung şi eludarea atribuţiilor cu privire la reluarea producţiei de vaccin. Fostul director general a respins aceste motive, considerând că ele incriminează mai degrabă MS. Dsa şi-a enumerat realizările din cele două mandate (plata datoriilor din 2009 ale Institutului, „menţinerea lui pe linia de plutire“, reorganizarea, înfiinţarea de noi structuri, realizarea vaccinului pandemic H1N1, desfăşurarea unor proiecte de cercetare şi proiecte POSDRU, obţinerea de fonduri pentru vaccinul BCG de la Primăria Municipiului Bucureşti, reacreditarea ca institut naţional de cercetare-dezvoltare etc.) şi a acuzat o serie de presiuni, abuzuri şi ilegalităţi (numirea în CA a patru reprezentanţi ai MS, în locul unuia singur, cât ar fi avut dreptul, înfiinţarea ilegală a postului de director general adjunct etc.). Dsa a mai reclamat folosirea defectuoasă a unor fonduri de la buget destinate redeschiderii liniilor de vaccin antigripal şi BCG şi finalizării unui laborator de biosecuritate de către directorul general adjunct, precum şi a unor fonduri de la Banca Mondială, pentru un proiect demarat în 2007–2008 pentru linia de vaccin antigripal, care nu poate fi predată din cauza deficienţelor de execuţie. În plus, Radu Iordăchel a acuzat MS că blochează eliberarea unor fonduri destinate achiziţiei de materii prime pentru deblocarea activităţii.
   În replică, Ministerul Sănătăţii a caracterizat atitudinea fostului director general ca „iresponsabilă“. În comunicatul MS sunt menţionate o serie de măsuri luate pentru ca, până la sfârşitul anului, Institutul să funcţioneze eficient şi să-şi onoreze obligaţiile. Astfel, au fost luate măsurile tehnice pentru repornirea producţiei de vaccin gripal, deblocarea activităţii şi retehnologizarea liniei pentru vaccinul BCG; au fost renegociate mai multe contracte obţinându-se economii de cca 25.000 de euro; au fost demarate negocieri pentru semnarea contractului colectiv de muncă, la nivel de unitate şi elaborat un plan de măsuri de rentabilizare a activităţii Institutului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe