Newsflash
Știri

Contraceptive la liber și morfină colorată

de Alexandra NISTOROIU - ian. 15 2016
Contraceptive la liber și morfină colorată
     Mary Pazdur epuizase toate medicamentele care se prescriu în mod obișnuit în cancerul ovarian, dar tumora continua să crească și starea ei de sănătate se deteriora. Ultima ei speranță era ca FDA să aprobe un tratament experimental. La autoritatea federală, șeful comisiei de oncologie era de 16 ani dr. Richard Pazdur, acuzat de mulți dintre militanții pentru drepturile pacienților cu cancer că este un birocrat lent, obstrucționist. El era însă și soțul lui Mary. Lupta ei cu cancerul ovarian s-a încheiat în noiembrie, când Richard a rămas văduv, dar a fost vitală în schimbarea profundă a felului în care FDA aprobă medicamentele oncologice. O spun atât Richard Pazdur, cât și alți specialiști în oncologie, într-un foarte interesant reportaj publicat de New York Times.
     În prezent, Pazdur și echipa lui au reușit să scadă mult timpul necesar avizării tratamentelor inovatoare, lucrând strâns cu industria farmaceutică. Unii experți și-au exprimat însă îngrijorarea (legitimă) că emoțiile unui soț iubitor au scurtcircuitat norme importante de siguranță.
     Pazdur e, probabil, cea mai importantă persoană din oncologie în spațiul american. De când a aflat de diagnosticul soției sale în 2012, aprobările de noi medicamente au devenit mai rapide decât oricând în istoria FDA. Timpul de decizie cu privire la un tratament supus aprobării a scăzut de la șase la cinci luni, ceea ce, într-o industrie atât de dinamică, se poate traduce în mii de vieți salvate și sute de milioane de dolari în vânzări. Pazdur recunoaște că afecțiunea de care a suferit soția sa l-a motivat să caute căi de a lua mai rapid deciziile, dându-i sentimentul urgenței. Dar nu a fost singurul factor. În 2012, FDA a primit mai mulți bani din partea Congresului și noi mecanisme prin care să colaboreze cu producătorii farmaceutici atunci când un medicament în curs de dezvoltare ar putea salva vieți. În aceeași perioadă au fost făcute importante progrese în cercetarea genetică, deci unele medicamente au devenit mai eficiente și mai ușor de testat.
Richard Pazdur, în locuința sa, în noiembrie
sursa: New York Times

 

     De la 1 ianuarie, femeile din statul Oregon pot obține contraceptive hormonale direct de la farmacie, fără a mai fi nevoite să meargă la medic pentru a primi o prescripție. Pilulele și plasturii folosiți la prevenirea unei sarcini nedorite necesită încă o rețetă, dar aceasta va putea fi scrisă și de farmaciștii care termină un program de training, pentru a primi drept de prescriere. La farmacie, femeile trebuie să completeze un chestionar de autoevaluare cu 20 de întrebări. Pe baza lui și a măsurării tensiunii arteriale, farmaciștii vor determina ce metode hormonale ar fi cele mai potrivite și mai sigure. Cele mai mari lanțuri de farmacii din statul american au semnat deja contracte prin care vor asigura pregătirea unui număr semnificativ de farmaciști: 150 din cei patru mii de farmaciști licențiați în acest stat au urmat deja programul de formare și se estimează că, până la sfârșitul lui februarie, numărul lor va crește la 800, conform Pharmacy Times.
     Ca și în cazul contraceptivelor prescrise de medic, rețetele vor fi decontate în baza asigurărilor medicale, pentru toate pacientele. Legea, inițiată de republicani dar susținută de democrați, este menită să faciliteze accesul la contraceptive și să încurajeze folosirea lor, pentru a preveni sarcinile neplanificate și avortul. Statul California a votat o lege similară, ce va intra în vigoare în lunile următoare. Pe coasta de vest a SUA, și alte state iau în calcul promulgarea unei legislații asemănătoare.

 

     Guvernul italian a pornit o investigație după ce cinci femei însărcinate au murit în decursul unei săptămâni, scrie The Guardian. Ministerul italian al sănătății a trimis investigatori la patru spitale din nordul Italiei, o regiune cu una dintre cele mai mici rate ale mortalității materne din lume. Moartea celor cinci femei, însărcinate în șapte, opt sau nouă luni, a tras un semnal de alarmă într-o țară cunoscută pentru siguranța nașterilor. În cel mai recent caz, Giovanna Lazzari, o femeie de 30 de ani, a murit de Anul Nou, în timpul unei cezariene efectuate în regim de urgență la un spital din Brescia. Era gravidă în opt luni și fusese internată de două zile, pentru febră. „M-a sunat în toiul nopții, avea dureri și s-a plâns că doctorii nu o băgau în seamă“, a declarat soțul acesteia pentru agenția de știri Ansa. Apoi medicii l-au chemat la spital și i-au spus că fătul nu a supraviețuit, după care pacienta a murit din cauza unei hemoragii, scrie ziarul britanic citând presa italiană. Cu doar două zile înainte, o scriitoare de 35 de ani ajunsese într-un alt spital de urgență cu febră și durere abdominală. Pierduse deja copilul când i s-a rupt apa și a suferit un infarct care i-a fost fatal. Cele cinci morți din ultima săptămână a anului au șocat Italia, care, în ultimii cinci ani, înregistrase doar patru decese materne la fiecare 100.000 de nașteri vii. Pentru comparație, în România, în aceeași perioadă au fost raportate peste
30 de decese legate de naștere la 100.000 de nașteri vii.

     Medicii din armata americană nu ar mai trebui să participe la hrănirea cu forța a prizonierilor, scrie o echipă de eticieni în domeniul medical, într-un articol de perspectivă din PLoS Medicine. Ca răspuns la criticile dure din partea comunității medicale, armata americană a limitat recent implicarea psihologilor în interogatorii și în asistența psihologică oferită în închisori precum cea de la Guantanamo (Cuba). Departamentul apărării ar trebui să interzică participarea personalului sanitar la interogatorii sau la hrănirea cu forța a prizonierilor care au intrat în greva foamei, sunt de părere Leonard Rubenstein, cercetător în sănătate publică și etică la Johns Hopkins, și colegii săi.

 

     Autoritatea de reglementare din Marea Britanie (MRHA, corespondentul FDA) a aprobat un dispozitiv tip țigară electronică creat de British American Tobacco, care va putea fi astfel vândut ca aparat pentru renunțarea la fumat. Este primul produs de acest tip care primește licență de comercializare în regat, scrie Reuters. Decizia de a aviza dispozitivul e-Voke înseamnă că acum poate fi prescris de medicii din sistemul public de sănătate pacienților care vor să se lase de fumat. O serie de experți consideră că țigările electronice constituie o alternativă mai puțin riscantă la fumatul țigărilor normale, dar insuficient se știe despre cât de sigure sunt pe termen lung. Agenția guvernamentală de sănătate publică le consideră cu aproape 95% mai sigure decât țigările. Mai mult de două milioane de adulți folosesc țigări electronice în Marea Britanie și dintre ei o treime sunt foști fumători, iar aproape două treimi fumători. MRHA va continua să încurajeze companiile care aplică pentru a obține autorizație pentru dispozitive de tipul țigării electronice și alte produse care conțin nicotină, precum medicamentele menite să substituie dependența de tutun. Mărturisim că atitudinea MRHA ni se pare, totuși, greu de înțeles, dat fiind că studiile au arătat că țigările electronice nu reduc, ci mențin dependența de nicotină, și că expunerea la vaporii proveniți de la țigările electronice duce la scăderea imunității și creșterea sensibilității la infecții bacteriene la nivel pulmonar.

 

     Cum a ajuns Uganda să fie bine cotată la capitolul „calitate a morții“? E întrebarea la care încearcă să răspundă un interesant reportaj realizat de NPR, difuzat în primele zile ale anului. Coloranți alimentari, apă, conservant și o jumătate de kilogram de pudră de morfină. Sunt ingredientele din rețeta de morfină lichidă a doctoriței Anne Merriman, specialistul britanic în îngrijire paliativă care a fondat Hospice Africa în Uganda în 1993 și a ajutat la crearea formulei pe care angajații din hospice-urile din Uganda o utilizează de 22 de ani pentru a fabrica morfina lichidă.
Un pacient cu durere de spate debilitantă primește o sticlă de morfină lichidă în timpul unei vizite la domiciliu din partea unui reprezentant Hospice Africa Uganda
Foto: African Palliative Care Association
 
Cea mai ușoară doză e colorată în verde, cele mai puternice în roz și albastru. O sticluță de 50 ml este necesarul pentru o săptămână pentru majoritatea pacienților. Aceste sticluțe verzi, albastre și roz au schimbat felul în care oamenii mor în Uganda și sunt unul dintre motivele principale pentru care Uganda are cel mai mare punctaj la calitatea morții dintre toate țările cu venituri mici, potrivit Quality of Death Index publicat de Economist Intelligence Unit. În anii ’90, două dintre cele mai mari obstacole în calea oferirii unui sfârșit de viață decent pacienților din Uganda era lipsa de medici și de morfină. Organizația lui Merriman a dezvoltat programe de educație profesională pentru îngrijirea paliativă, care au mutat responsabilitatea pe umerii asistentelor, de pe cei ai medicilor. Tot cu ajutorul Hospice Africa, a devenit obligatoriu ca studenții mediciniști din această țară să studieze managementul durerii, înainte chiar ca asta să se întâmple într-o țară ca Germania. Și apoi au început să facă morfină lichidă pentru pacienții care aveau nevoie de ea. O legislație clară a permis și ca de mai bine de un deceniu guvernul din Uganda să ofere gratuit morfină pacienților de pe listele medicilor care sunt incluși într-un registru special, după ce au beneficiat de training din partea Hospice Africa Uganda, pentru ca prescripțiile să fie sigure.

 

     Dependența de droguri e o afacere profitabilă. Și nu doar pentru traficanți. Potrivit Reuters, corporația Acadia Healthcare Co. Inc. cumpără Priory Group, un important furnizor de servicii de sănătate mintală din Marea Britanie cunoscut pentru celebritățile din lista sa de pacienți, cu nu mai puțin de 850 de milioane de dolari. Aceasta este cea mai mare achiziție făcută până în prezent de lanțul internațional de servicii de psihiatrie și tratare a adicției (care cuprinde peste 250 de centre de sănătate mintală în SUA, Marea Britanie și alte regiuni). Pe lista de pacienți celebri ai grupului achiziționat se numără modelul Kate Moss și muzicianul Eric Clapton.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe