Newsflash
Știri

Consumul de alimente bio în România e de 50 de ori mai mic ca media europeană

de L. Budin - iul. 21 2022
Consumul de alimente bio în România e de 50 de ori mai mic ca media europeană

Piaţa produselor organice ar putea creşte la noi dacă autorităţile ar începe să facă achiziții publice și să furnizeze alimente organice spitalelor și școlilor, au declarat doi oficiali europeni.

Diego Canga Fano şi Henri Delanghe, reprezentanți ai Direcţiei Generale Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene, se află în România pentru a ajuta autoritățile să elaboreze planul naţional de acţiune, pentru a creşte suprafaţa alocată acestui tip de agricultură.

eu-organic-logo-600x400_0
Sursă: Comisia Europeană

 

Într-un interviu pentru Agerpres, cei doi au declarat că România are un potenţial uriaş de creştere în acest sector, în contextul în care un român consumă în medie alimente organice de numai 2 euro/an, în timp ce în Uniunea Europeană consumul este de peste 50 de ori mai mare, respectiv 102 euro anual.

Comisia Europeană doreşte ca toate statele membre să aibe o abordare comprehensivă pe partea de cerere şi ofertă, dar şi de sustenabilitate.

Guvernul român ar putea juca un rol important și privind informarea şi educarea consumatorului, iar în România ar trebui să existe mai multe stimulente pentru achiziţiile publice de produse organice.

După exemplul altor țări europene, autorităţile române ar putea să înceapă să facă achiziţii publice de produse ecologice și să introducă alimente organice în cantinele publice din spitale, şcoli, universităţi, în căminele de bătrâni sau în unităţile armatei, a explicat Diego Canga Fano.

Agricultura ecologică implică o utilizare redusă de îngrăşăminte şi pesticide, de medicamente veterinare, având deci efecte pozitive asupra sănătății, mediului, climei, biodiversităţii, a subliniat, la rândul său, Henri Delanghe. Inclusiv efectele sociale sunt importante.

În Uniunea Europeană, ţinta este ca 25% din suprafaţa agricolă să fie cultivată ecologic până în 2030. La ora actuală, în România, doar 3,5% din suprafaţa agricolă este cultivată ecologic.

Keto vs. dieta mediteraneeană în diabet și prediabet

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe