Newsflash
Știri

Consultaţii la distanţă (și alte măsuri) pe perioada pandemiei

de Cristina GHIOCA - apr. 3 2020
Consultaţii la distanţă (și alte măsuri) pe perioada pandemiei

Pe perioada stării de urgenţă, toate persoanele aflate în România vor beneficia de serviciile medicale și medicamentele necesare pentru tratarea infecţiilor cu noul coronavirus, conform unei hotărâri de Guvern aprobate recent, informează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Tot în acest interval, medicii de familie și cei de specialitate din ambulatoriul clinic vor putea acorda consultaţii la distanţă (cel mult opt pe oră), inclusiv persoanelor care prezintă manifestări clinice sugestive pentru infecţia cu noul coronavirus. Medicii de familie vor putea emite în continuare prescripţii medicale pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, fără a mai fi necesară o nouă reevaluare a medicului specialist, respectiv reînnoirea scrisorii medicale iniţiale. Ei vor putea emite și reţete pentru medicamentele care până la data intrării în vigoare a hotărârii erau prescrise de medicii specialiști.

Trimiteri cu valabilitate mai mare

Pe de altă parte, medicii din spital vor putea elibera, la externarea asiguratului și dacă situaţia o impune, prescripţie medicală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile, cu excepţia medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru care durata de prescriere este de până la 30 de zile. De asemenea, se prelungește cu 90 de zile termenul de valabilitate a biletelor de trimitere pentru specialităţile clinice și paraclinice, dar și a recomandărilor medicale pentru dispozitive medicale și a deciziei de aprobare pentru efectuarea investigaţiei PET-CT.

Totodată, pe perioada stării de urgenţă, se suspendă obligativitatea utilizării cardului naţional de sănătate și a documentelor înlocuitoare ale acestuia. Modificări au fost făcute și în ceea ce privește finanţarea furnizorilor de servicii medicale. Astfel, pentru unităţile de specialitate care acordă servicii medicale, investigaţii paraclinice, medicamente în cadrul programelor naţionale de sănătate publică, cât și pentru cele care vor derula astfel de programe în perioada stării de urgenţă, sumele angajate nu vor fi limitate la cele aprobate pentru trimestrul I al anului 2020.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe