Newsflash
Știri

Consimțământul dezinformat

de Alexandra NISTOROIU - mar. 18 2016
Consimțământul dezinformat

     Femeile din Statele Unite care iau în calcul avortul primesc informații medicale greșite în aproape o treime din cazuri, în statele care obligă medicii să le dea materiale pentru consimțământul informat. E vestea îngrijorătoare dată de un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea Rutgers, publicat în Journal of Health Politics, Policy and Law. Studiul a analizat afirmațiile privind dezvoltarea embriologică și fetală din broșurile informative produse în 23 de state cu politici în care e obligatoriu consimțământul informat în cazul avortului. Afirmațiile analizate, într-o proporție de 31%, nu erau exacte din punct de vedere medical. Din 2010, pe întreg teritoriul Statelor Unite au crescut dramatic restricțiile reglementate la nivel de stat în ceea ce privește avortul. Cele mai comun implementate reglementări privesc statutele de consimțământ informat, care cer ca fiecare femeie care vrea să facă o întrerupere de sarcină să primească un pachet de materiale informative autorizate de stat, înainte ca procedura de avort să poată fi efectuată. Cei șapte cercetători, recrutați de American Academy of Anatomists, au descoperit că peste 40% din informațiile publicate în broșurile produse de Michigan, Kansas și Carolina sunt incorecte din punct de vedere medical. Informațiile greșite se refereau la anumite trăsături fizice, precum extremitățile și organele interne, și la viabilitatea fătului, iar direcția „greșelilor“ era aceea de a supraevalua dezvoltarea fătului în primul trimestru de sarcină. Concluzia autorilor studiului este că legislația în vigoare poate produce mai degrabă „consimțământ dezinformat“ și că ar trebui regândită constituționalitatea acestei legislații, arată Cynthia Daniels, autorul principal al cercetării și profesor la Universitatea Rutgers.

 

     Numărul intervențiilor chirurgicale realizate în întreaga lume a crescut constant, cu precădere în regiunile în curs de dezvoltare. Rămâne însă un decalaj enorm între țările bogate și cele sărace în ceea ce privește accesul și calitatea asistenței chirurgicale, arată un nou studiu realizat de școala de medicină a Universității din Stanford. Între 2004 și 2012, numărul anual estimat de operații la nivel global a crescut cu 38%, de la aproximativ 224 de milioane la aproape 313 milioane. Cea mai mare creștere, de 114%, s-a înregistrat în țările relativ sărace. Totuși, aceste țări în curs de dezvoltare încă reprezintă un procent mic din totalul operațiilor: doar 6,3% din intervenții sunt efectuate în cele mai sărace țări, care dau 37% din populația lumii, ceea ce sugerează că există un volum mare de nevoi neacoperite. În țările sărace, cea mai frecventă intervenție chirurgicală este cezariana: 30% din total. Asta înseamnă că alte nevoi chirurgicale importante, precum traumatologia și chirurgia oncologică sunt tratate ca fiind de prioritate scăzută, spune Thomas Weiser, profesor asistent de chirurgie la Stanford, autorul principal al studiului. Studiul a fost publicat online la 1 martie, în buletinul OMS. Pe lângă problema accesului la intervențiile chirurgicale, echipa lui Weiser a identificat și mai multe aspecte îngrijorătoare legate de calitatea și siguranța îngrijrii chirurgicale în țările în curs de dezvoltare, acolo unde echipamentele necorespunzătoare, pregătirea deficitară și carențele din punctul de vedere al mediului steril pot pune în pericol pacienții. Aceste teme sunt tratate separat într-o altă cercetare, publicată la 22 februarie în Lancet Global Health.

 

     Screening-ul depresiei postpartum în Statele Unite are o consecință socială neanticipată: penalizează femeile cu această tulburare, pentru că le scade accesul la asigurări de viață și în caz de dizabilitate, arată un foarte interesant reportaj publicat de The New York Times. În ianuarie, un panel de specialiști numiți de guvern recomanda ca toate femeile însărcinate și tinerele mame să beneficieze de screening pentru depresie. Experții în sănătate publică s-au bucurat, la fel și numeroasele femei care nici nu știuseră de problemele de sănătate mintală asociate perioadei perinatale înainte ca acestea să le afecteze. Dar panelul nu menționa și această consecință a diagnosticului: furnizorii de asigurări de viață și de dizabilitate sancționează uneori femeile cu aceste tulburări, cerându-le mai mulți bani, excluzând tulburările psihice din situațiile acoperite de asigurare sau refuzându-le din start încheierea poliței de asigurare. Și e perfect legal. Asta înseamnă că și femeile care au o formă ușoară sau moderată de depresie acută întâmpină aceleași greutăți în încheierea unei asigurări de care se lovesc pacienții cu depresie cronică severă, deși primele nu au un risc mai mare de sinucidere sau de a nu mai fi apte de muncă față de populația generală. Nu toate femeile sunt dispuse să plătească tarife mai mari pentru asigurări, iar teama le oprește pe unele dintre ele să participe la screeening sau să obțină tratamentul necesar pentru boala de care suferă.
 
 
 
 
 
 
 
 
Depresia postpartum nu este, de cele mai multe ori, o afecțiune care să însoțească pacienta pe tot restul vieții, dar asiguratorii o tratează frecvent ca pe depresia cronică severă
Foto: The New York Times

     Un program național gratuit de servicii de  ambulanță a înjumătățit numărul deceselor legate de sarcină în Etiopia rurală. O arată rezultatele evaluării operaționale a programului, publicate zilele trecute în Journal of Global Health. Autorii argumentează că acest model inovator poate oferi un mecanism cost-eficient de a îmbunătăți sănătatea maternă în Africa Subsahariană. „În ciuda preocupărilor internaționale privind sănătatea maternă și a eforturilor menite să crească ratele instituționale ale nașterilor sigure, prea puțină atenție a fost acordată nevoii de a găsi soluții logistice pentru a aduce femeile însărcinate din Africa rapid în maternități“, spune Peter Byass, epidemiolog la Universitatea Umeå și coautor al articolului care descrie impactul asupra sănătății al implementării serviciului național de ambulanță. Evaluarea programului a cuprins șase districte rurale arbitrar alese din nordul Etiopiei. Zonele în care serviciul gratuit de ambulanță a fost intens folosit au fost martorele unei scăderi semnificative a ratelor mortalității. Serviciul de ambulanță al etiopienilor este unic în Africa Subsahariană: oferă sprijin medical pe patru roți în toate districtele rurale din țară și cuprinde 1.250 de ambulanțe care furnizează asistență la naștere 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Programul a fost lansat cu o investiție de 50 de milioane de dolari americani și se susține prin acorduri de colaborare financiară cu guvernele regionale, care au căzut de acord ca serviciile oferite să fie gratuite.

Familie din provincia Tigray, nordul Etiopiei. Aici, programul național gratuit de ambulanță a înjumătățit numărul nașterilor legate de sarcină înregistrate în această țară
Foto: Aleksandra Pawloff

 

     Țigările electronice au ajutat între 16.000 și 22.000 de fumători englezi să renunțe la fumat în 2014. Este concluzia unui studiu realizat de cercetători de la University College London care îi numără strict pe long-term quitters, cei care s-au lăsat de mai bine de un an de tutun. Echipa UCL a monitorizat creșterea rapidă în folosirea țigărilor electronice folosind sondaje lunare naționale și a estimat că, în 2014, aproximativ 900.000 de fumători au utilizat unul din aceste produse pentru a se lăsa de fumat. Cercetări anterioare arătaseră că, atunci când sunt utilizate cu acest scop, țigările electronice cresc rata de succes cu aproximativ 50% față de grupul celor care nu folosec niciun adjuvant sau al celor care folosesc substitutele clasice pe bază de nicotină, cum sunt plasturii sau guma. Rata de succes crescută înseamnă încă 22.000 de oameni care s-au oprit din fumat, cu sprijinul țigării electronice. „Țigările electronice ajută destul de mulți oameni să se lase de viciu. Nu așa de mulți cum pretind companiile producătoare, dar un număr substanțial totuși“, a concluzionat profesorul Robert West, coordonatorul echipei de cercetare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe