Newsflash
Știri

Consiliul Concurenței a analizat perspectivele în telemedicină

de Florentina Ionescu - nov. 24 2022
Consiliul Concurenței a analizat perspectivele în telemedicină

Consiliul Concurenței a organizat conferința „Concurența în sectoare inovative”, în cadrul căreia a lansat raportul de toamnă despre evoluția mai multor sectoare economice, printre care și telemedicina.

Evenimentul a avut loc marți, 22 noiembrie, la un hotel din București. În deschiderea conferinței au fost dezbătute subiecte referitoare la mediul concurențial și competitivitatea în sectoare cheie ale economiei românești.

În cadrul celor trei paneluri s-a discutat despre telemedicină, transportul alternativ și investițiile din România. 

Act normativ pentru serviciile medicale la distanță

raport consiliul concurentei capitol telemedicina1

Raportul dat publicității marți a fost realizat pentru anul 2022 și se referă la evoluția concurenței în sectoare cheie din România. Unul dintre aceste sectoare este telemedicina.

„Raportul privind evoluția concurenței în sectoare cheie – 2022 – a fost elaborat în cadrul Direcției Cercetare – Unitatea Economistului Șef și aprobat de Plenul Consiliului Concurenței în cadrul ședinței din data de 08.11.2022”, se precizează în document.

Un capitol amplu este dedicat influenței telemedicinei asupra sistemului medical din România. Serviciile de telemedicină sunt clasificate în șase categorii, se arată în raportul Consiliului Concurenței, după cum urmează:

a) teleconsultația – prin care pacientul discută de la distanță cu medicul în vederea stabilirii diagnosticului, tratamentului și/sau a măsurilor necesare pentru prevenirea bolilor și a complicațiilor acestora;

b) teleexpertiza – prin schimb de opinii medicale între mai mulți medici;

c) teleasistența – ajutorul oferit de un medic unui alt practician, aflat la distanță, care efectuează un act medical sau chirurgical;

d) teleradiologia – transmiterea electronică a imaginilor radiologice cu ajutorul tehnologiilor digitale de captare a imaginii, în scopul interpretării lor de către specialiștii în radiologie-imagistică medicală;

e) telepatologia – transmiterea la distanță a datelor și imaginilor microscopice, în scopul interpretării acestora de către specialiștii anatomopatologi;

f) telemonitorizarea – permite unui medic specialist să monitorizeze și să interpreteze de la distanță datele medicale despre pacient transmise de acesta. 

Telemedicina folosită la pacienții cu AVC a însemnat prognosticuri mai bune 

„Serviciile prin telemedicină reprezintă, așadar, furnizarea nediscriminatorie de servicii medicale și îngrijiri pentru pacienți la distanță, folosind echipamente moderne de investigații imagistice și de laborator avansate, conectate la tehnologiile de telecomunicații și includ întregul spectru de îngrijiri medicale: de la screening-ul medical de prevenție și monitorizare al bolilor cronice la îngrijirea cazurilor acute sau la îngrijirea și reabilitarea post spitalicească. În termeni mai puțin tehnici, telemedicina înseamnă, înainte de toate, modalitatea de a furniza un serviciu medical, respectiv de a obține o opinie medicală utilizând un laptop sau un telefon, fără să te deplasezi într-o unitate medicală”, conform documentului.

Opinia medicilor cu privire la telemedicină

Raportul arată, printre altele, și ce percepție au profesioniștii din domeniul medical. Potrivit opiniilor medicilor, telemedicina este potrivită cu precădere în anumite situații, de pildă în cazul bolnavilor cronici, care se află în evidența spitalului și pentru care există un istoric medical. 

Specialitățile, pentru care s-au înregistrat cele mai mari ponderi ale consultațiilor la distanță din totalul consultațiilor efectuate la nivelul celor șapte unități medicale incluse în analiză, sunt specialități aferente unor ramuri ale medicinei care studiază boli cronice.

Totodată, în rândul acestora se numără și specialitățile medicale în cazul cărora nu este necesară întotdeauna prezența fizică a pacientului în cabinet, precum psihiatria.

Pentru perioada cuprinsă între trimestrul al doilea 2020 și trimestrul al doilea 2022 inclusiv, la nivelul celor șapte spitale publice, jumătate din consultațiile realizate în cadrul specialităților geriatrie și gerontologie, respectiv hematologie, s-au desfășurat la distanță.

De asemenea, una din trei consultații în specialitatea psihiatrie și 1 din 4 consultații de diabetologie, reumatologie și endocrinologie au fost realizate prin telemedicină.

Ponderea consultațiilor în diabetologie și psihiatrie

În contextul aprobării proiectului de Ordonanță de urgență a Guvernului din 14 aprilie 2022, ponderea consultațiilor de diabetologie în totalul consultațiilor la distanță a crescut de la aproximativ 22%, la 40%, această modificare având explicație statistică, rezultată ca urmare a diminuării numărului total de servicii medicale furnizate la distanță.

Cea mai mare pondere a consultațiilor la distanță în totalul consultațiilor a fost înregistrată pentru specialitățile diabetologie și psihiatrie, acestea aflându-se pe primele poziții în fiecare trimestru din perioada analizată.

A treia poziție este ocupată de reumatologie sau endocrinologie, ponderile acestora fiind apropiate, înregistrându-se oscilații între cele două la intervale trimestriale.

În figura de mai jos este un top cu zece dintre cele mai solicitate specialități în funcție de ponderea în total consultații la distanță. 

raport consiliul concurentei capitol telemedicina3

Concluzii și perspective în telemedicină

Consiliul Concurenței subliniază în partea de concluzii că atât gradul de adoptare a serviciilor de telemedicină, cât și estimarea cu precizie a modului în care telemedicina transformă sistemul medical depind de îmbunătățirile ce vor fi aduse dispozitivelor existente și de dezvoltarea de noi tehnologii care vor putea satisface nevoile pacienților și ale furnizorilor. 

Dr. Mihai Craiu: În România, 37% din teleconsultații sunt urmate de prescripție de antibiotic 

„Deși finanțarea actuală se concentrează, în principal, pe facilitățile spitalicești tradiționale, se observă deja un interes sporit în telemedicină (inclusiv prin componenta aferentă digitalizării din PNRR) și, implicit, se așteaptă o creștere a investițiilor în acest domeniu deoarece s-a constatat că este mai eficient și mai puțin costisitor. Reglementările actuale vor fi, de asemenea, modificate pentru a se adapta la telemedicină.”

Pandemia de COVID-19 a ajutat la eliminarea/diminuarea multor bariere care încetineau implementarea platformelor utilizate sub forma clinicilor virtuale cu scopul de a furniza servicii medicale prin telemedicină, potrivit analizei.

Cu toate acestea, există încă provocări pe care trebuie să le abordeze furnizorii de servicii de telemedicină deoarece telemedicina implică transferul electronic al dosarelor de sănătate ale pacienților către medici și este esențial să se asigure o conexiune sigură în ceea ce privește protecția datelor personale.  

Telemedicina, aliatul pacienților seniori ținuți în casă de boală 

raport consiliul concurentei capitol telemedicina2

Există însă un consens la nivelul furnizorilor de servicii de telemedicină că beneficiile aduse de aceasta depășesc cu mult orice potențial obstacol și dezavantaj, au concluzionat reprezentanții Consiliului Concurenței. 

Raportul integral poate fi descărcat în format PDF de pe site-ul Consiliul Concurenței.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe