Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Consecințele infecției cu SARS-CoV-2 în urologie

Viața Medicală
Dr. Roxana Dumitriu-Stan miercuri, 29 aprilie 2020, ora 09:44

În cadrul infecției cu noul coronavirus este posibilă și afectarea tractului urogenital.

Într-un comunicat al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, conf. dr. Ovidiu Bratu (medic primar urolog în cadrul Spitalului Militar Central din București) vorbește despre faptul că 30% dintre pacienții diagnosticați cu COVID-19 dezvoltă insuficiență renală acută.

Cu toate că această boală infecțioasă afectează cu precădere aparatul respirator, implicarea aparatului genito-urinar este posibilă. Insuficiența renală acută, întâlnită până la 30% din pacienții cu COVID-19, determină o rată a mortalității în cazul acestor pacienți de 60% până la 90%, explică medicul urolog:

dr.-Ovidiu-Bratu

 s-a observat că pacienții care au dezvoltat o formă severă de COVID-19 prezentau valori ale creatininei serice considerabil mai mari față de cei care nu au dezvoltat forma severă a bolii, această diferență fiind regăsită și atunci când au fost comparați pacienți cu forma ușoară de COVID-19 cu pacienți diagnosticați cu pneumonie non-COVID-19.

O explicație pentru afectarea aparatului genito-urinar ar fi interacțiunea dintre virus și receptorii enzimei de conversie ai angiotensinei de tip II, precum și cu proteaza serică TMPRSS2, ceea ce permite accesul viruslui la nivel celular. Ambele enzime au fost identificate la nivelul mai multor organe și țesuturi: rinichi, glande suprarenale, vezica urinară, prostatî, vezicule seminale, epididim, testicule - tubii semniferi și celulele Leydig mature.

În comunicat sunt specificate, de asemenea, și condițiile de desfășurare ale activităților privind gestionarea patologiei urologice. A fost restrânsă activitatea chirugicală și cea a consultațiilor, fiind asigurate urgențele chirurgicale absolute/relative și cazurile oncologice cu risc înalt.

Câteva urgențe pentru care se impune tratament chirurgical:

 • traumatismele aparatului uro-genital, cu instabilitate hemodinamică; insuficiența renală acută 
 • insuficiența renală acută obstructivă cu semne de sepsis - necesită drenaj urinar intern sau extern, de primă intenție fiind nefrostomia percutanată;
 • procese infecțioase localizate la nivel retroperitoneal (abces retroperitoneal/renal) sau genital (abces scrotal/gangrenă Fournier);
 • torsiunea de testicul;
 • priaprism de tip ischemic;
 • hematurie macroscopică cu retenție de cheaguri/tamponadă vezicală, cu instabilitate hemodinamică.

De asemnea se pot realiza intervenții prioritare pentru pacienții oncologici.

 

Etichete: Urologie afectare genito-urinara

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 199 de lei
 • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC