Congresul Naţional de Cardiologie, desfăşurat recent la Sinaia, aflat la a 50-a ediţie, a prilejuit, pe lângă evocarea unor momente de seamă din istoria Societăţii Române de Cardiologie, şi discursul prof. dr. Michel Komajda, preşedintele Societăţii Europene de Cardiologie. Împărtăşirea actualităţilor din specialitate şi a colaborărilor interdisciplinare de către personalităţi în domeniu din ţară şi străinătate, lansarea compendiumului de ghiduri ale ESC etc. şi alte manifestări ale acestui eveniment complex sunt oglindite într-o relatare semnată de dna dr. Camelia Cristina Diaconu.

 "> Congresul Naţional de Cardiologie - ediţie jubiliară - Viața Medicală
Știri

Congresul Naţional de Cardiologie - ediţie jubiliară

de Dr. Camelia Cristina DIACONU - oct. 19 2011
Congresul Naţional de Cardiologie - ediţie jubiliară

Congresul Naţional de Cardiologie, desfăşurat recent la Sinaia, aflat la a 50-a ediţie, a prilejuit, pe lângă evocarea unor momente de seamă din istoria Societăţii Române de Cardiologie, şi discursul prof. dr. Michel Komajda, preşedintele Societăţii Europene de Cardiologie. Împărtăşirea actualităţilor din specialitate şi a colaborărilor interdisciplinare de către personalităţi în domeniu din ţară şi străinătate, lansarea compendiumului de ghiduri ale ESC etc. şi alte manifestări ale acestui eveniment complex sunt oglindite într-o relatare semnată de dna dr. Camelia Cristina Diaconu.

 

Între 29 septembrie şi 1 octombrie 2011 a avut loc, la Sinaia, ediţia aniversară – a 50-a – a Congresului Naţional de Cardiologie, moment important pentru toţi membrii Societăţii Române de Cardiologie (SRC), prezenţi în număr foarte mare la congres, alături de medici de alte specialităţi – nu mai puţin de 2.300 de medici participanţi şi 40 de invitaţi străini. Din Comitetul de organizare al Congresului au făcut parte dr. Dan Deleanu, prof. dr. Doina Dimulescu, conf. dr. Adriana Ilieşiu, dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu şi prof. dr. Dragoş Vinereanu.
În deschiderea evenimentului, dr. Dan Deleanu, preşedintele SRC, a menţionat că această ediţie jubiliară a Congresului oferă oportunitatea reamintirii unor momente de seamă din istoria Societăţii Române de Cardiologie, fără de care nu s-ar fi putut atinge nivelul ridicat la care a ajuns aceasta în ultimii ani. Prin nivelul ştiinţific înalt, acţiunile de educaţie medicală, buna colaborare cu alte specialităţi medicale şi unitatea de care a dat dovada de-a lungul timpului, SRC a devenit azi una dintre cele mai solide şi respectabile societăţi profesionale medicale din ţară. De asemenea, participarea sa activă, în ultimii ani, în acţiuni de prevenţie cardiovasculară, de ameliorare a asistenţei medicale cardiologice, în special prin programul de tratament invaziv al infarctului acut de miocard, au făcut din SRC un partener de discuţie cu autorităţile statului în luarea unor decizii importante în domeniul cardiologiei.
 
   Ziua Mondială a Inimii – 29 septembrie – a fost marcată la Sinaia prin acţiuni dedicate populaţiei, precum măsurarea riscului cardiovascular, într-un cort special amenajat de Fundaţia Română a Inimii (preşedinte, prof. dr. Dan Gaiţă) în Parcul „Ghica“, cursuri de resuscitare cardiovasculară în cadrul programului „Copii! Şi voi puteţi salva o viaţă“ şi prin „Înviorarea de dimineaţă“. Fundaţia Română a Inimii, înfiinţată în anul 2009, este iniţiatoarea unor campanii susţinute de prevenţie populaţională, stabilindu-şi ca obiectiv, încă de la înfiinţare, scăderea mortalităţii cardiovasculare cu 10% în următorii cinci ani.
   Festivitatea de deschidere a Congresului, găzduită de Sala de Teatru a Cazinoului din Sinaia, a reunit într-un moment omagial personalităţi renumite ale specialităţii, premiate în cadrul acestei ediţii jubiliare pentru întreaga lor activitate în slujba cardiologiei româneşti. Prof. dr. Eduard Apetrei a relatat o scurtă istorie a cardiologiei din ţara noastră, prezentă, de altfel, şi sub forma unei cărţi, în mapele participanţilor. SRC a apărut la 13 august 1947, având ca preşedinte pe prof. dr. Daniel Danielopolu şi ca secretar pe prof. dr. Bazil Teodorescu. Începând cu anul 1961, s-au organizat în România consfătuiri anuale de cardiologie. Profesorul Apetrei a menţionat că, în peste 60 de ani de la înfiinţare, SRC a favorizat interacţiunea dintre practicieni, cercetători, educatori şi industria farmaceutică, jucând un rol important în diagnosticul şi tratamentul bolnavilor cardiovasculari din România. La ora actuala, Societatea Română de Cardiologie este cea mai puternică societate ştiinţifică din România, noii echipe de conducere revenindu-i sarcina de a continua dezvoltarea SRC, pentru a răspunde aşteptărilor cardiologilor din România.
   În cadrul festivităţii de deschidere au fost acordate medalii de onoare ale SRC foştilor preşedinţi ai societăţii, care, prin efortul lor dedicat, şi-au pus amprenta asupra dezvoltării acesteia: prof. dr. Eduard Apetrei, prof. dr. Cezar Macarie, prof. dr. Carmen Ginghină,prof. dr. Radu Căpâlneanu.

SRC, printer cele mai active member ale ESC

   Profesorul Michel Komajda, preşedintele Societăţii Europene de Cardiologie (ESC), a ţinut un discurs, în deschiderea Congresului, exprimându-şi satisfacţia că se află în România, la un eveniment ştiinţific important pentru Societatea Română de Cardiologie. În continuare, a prezentat câteva aspecte legate de activitatea Societăţii Europene de Cardiologie, menţionând că aceasta este şi societatea medicilor cardiologi români. SRC este, potrivit preşedintelui ESC, chiar una dintre membrele cele mai active ale Societăţii Europene. ESC are, la ora actuală, peste 70.000 de membri din ţările europene şi mediteraneene şi cuprinde cinci asociaţii (de ecocardiografie, ritmologie, insuficienţă cardiacă, prevenţie şi reabilitare, respectiv intervenţii percutane), cinci comitete, 19 grupuri de lucru şi 54 de societăţi naţionale. De asemenea, ESC editează şi publică şapte dintre cele mai importante reviste ştiinţifice de cardiologie din lume. ESC a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, de la 44 de societăţi naţionale membre în urmă cu zece ani, la 54 în 2011. A crescut, de asemenea, şi numărul societăţilor afiliate ESC (ţări din afara Europei), ajungând la 34 anul acesta, ESC fiind pe cale să devină o societate globală. Profesorul Komajda a făcut referire la ultimul Congres European de Cardiologie, care a avut loc la Paris la sfârşitul lunii august, menţionând că a fost atins un număr record de participanţi (aproape 33.000), din care 254 au provenit din România. În continuare, vorbitorul a mulţumit tuturor celor care au participat la evenimentul de la Paris, apreciind calitatea contribuţiei ştiinţifice a medicilor români la acel congres. Preşedintele şi-a exprimat convingerea că viitorul ESC constă în educaţie, inclusiv la distanţă, punctând rolul important pe care societăţile naţionale îl joacă în acest sens. Nu au fost uitate nici programele de cercetare ale ESC, rolul registrelor naţionale şi europene, al ghidurilor ESC. Din punctul de vedere al domniei sale, implementarea ghidurilor Societăţii constituie una dintre cele mai importante activităţi ale societăţilor naţionale; cu această ocazie, a felicitat SRC pentru iniţiativa de a traduce în limba română şi de a distribui ghidurile actualizate ale ESC. Site-ul Societăţii Europene de Cardiologie a fost îmbunătăţit, adăugându-i-se un nou motor de căutare, în special pentru a veni în sprijinul generaţiei mai tinere de medici cardiologi, care este în principal „electronică“. În încheiere, prof. dr. Michel Komajda a felicitat SRC pentru rolul său activ în dezvoltarea cardiologiei şi şi-a exprimat speranţa că rolul SRC va fi unul şi mai important în această parte a Europei.

Ghidurile ESC pentru toţi participanţii

   Un eveniment important al Congresului Naţional de Cardiologie l-a constituit lansarea Compendiumului de ghiduri prescurtate ale Societăţii Europene de Cardiologie 2011, care s-a regăsit – gratuit – în mapele tuturor participanţilor înscrişi la Congres, alături de volumul Progrese în cardiologie, lucru îmbucurător, având în vedere că Societatea Europeană de Cardiologie oferă acest compendiu la un preţ deloc neglijabil. Este de apreciat şi lansarea rapidă a compendiului de către Societatea Română de Cardiologie, varianta europeană în limba engleză fiind lansată la Paris, la Congresul European de Cardiologie, cu numai o lună în urmă. Ediţia în limba română a fost îngrijită de prof. dr. Carmen Ginghină, coordonator naţional al ghidurilor, şi dr. Dan Deleanu, preşedintele SRC. Compendiumul actual include, în plus faţă de cel editat în 2009, şase ghiduri actualizate: Prevenţia, diagnosticul şi tratamentul endocarditei infecţioase, Diagnosticul şi managementul sincopei, Ghidul pentru diagnosticul şi tratamentul hipertensiunii pulmonare, Ghidul de management al fibrilaţiei atriale, Ghidul de management al bolilor cardiace congenitale la adulţi, Revascularizarea miocardică, şi două ghiduri noi: Evaluarea preoperatorie a riscului cardiac şi managementul cardiac perioperator în chirurgia non-cardiacă şi Actualizarea recomandărilor Ghidurilor Societăţii Europene de Cardiologie asupra terapiei cu dispozitive în insuficienţa cardiacă. Se speră că, şi cu ajutorul acestui compendiu, calitatea învăţământului medical cardiologic, universitar şi, mai ales, postuniversitar va creşte, prin sincronizarea învăţământului românesc cu cel european.

Terapia BCI şi perspective imagistice

   Programul ştiinţific al acestui an a fost extrem de complex şi variat, de la obişnuitele sesiuni de comunicări orale şi conferinţe la minicursuri, expert meeting-uri, ateliere de lucru, mese rotunde şi sesiuni comune cu Societatea Europeană de Cardiologie sau cu Grupul de lucru de insuficienţă cardiacă al Societăţii Americane de Insuficienţă Cardiacă, sesiuni interdisciplinare cardiologie–geriatrie/neurologie/pneumologie, simpozioane comune româno-elveţiene, româno-maghiare, sesiunea tânărului investigator etc. Totodată, au avut loc la Sinaia 17 simpozioane ale firmelor farmaceutice expozante. Sesiunile de comunicări orale au fost structurate pe teme ca: insuficienţa cardiacă, valvulopatii, cardiomiopatii congenitale, cardiopatie ischemică, ecocardiografie, ECG – electrofiziologie, cardiologie intervenţională, factori de risc etc., acoperind practic întregul spectru al bolilor cardiovasculare. În cadrul conferinţelor, susţinute de personalităţi de marcă ale cardiologiei româneşti şi mondiale, au fost prezentate teme foarte variate, de la concepte moderne în ateroscleroză, abordarea multidisciplinară a riscului cardiovascular, fibrilaţia atrială, opţiuni terapeutice în boala coronariană stabilă, la terapia endovasculară non-coronariană, terapia ablativă în aritmii, actualităţi în cardiologia neonatală, ritmologie, implantarea percutană a valvei aortice, ghidurile de resuscitare cardiorespiratorie ale European Resuscitation Council 2010. Toţi participanţii s-au bucurat de prezenţa la Sinaia a unui număr mare de experţi români şi străini, personalităţi importante ale cardiologiei mondiale, ca Michel Komajda, Fausto Pinto (vicepreşedintele Societăţii Europene de Cardiologie), J. Camm, J. Butler, A. Lorber, M. Boulus, Udo Sechtem, G. Nicolosi, J. Eikelboom, J. P. Collet, F. Faletra, I. Ungi, Mihai Gheorghiade, C. Wolpert, A. Pittaras, Gh. Cerin…
   În cadrul conferinţei despre opţiunile terapeutice în boala cardiacă ischemică stabilă, prof. dr. Eduard Apetrei a vorbit despre terapiile alternative, aplicate celor 20–35% din pacienţii coronarieni cu angină stabilă în pofida tratamentului corect administrat. Pentru aceşti bolnavi s-au folosit de-a lungul timpului diverse proceduri alternative, ca revascularizaţia transluminală percutanată prin endocard (cu laser), revascularizaţia transmiocardică prin epicard cu laser, terapia genetică şi tratamentul cu unde de şoc extern (introdus recent în cardiologie), care utilizează unde electromagnetice, piezoelectrice sau electrohidraulice, ce produc pe termen scurt vasodilataţie şi pe termen mediu şi lung angiogeneză; acest tratament cu unde de şoc a fost introdus şi în România din luna februarie a acestui an.
   Atelierul de lucru având ca temă perspectivele imagistice în fiziopatologie şi luarea deciziilor a avut doi invitaţi străini de marcă: G. L. Nicolosi (Italia) şi Udo Sechtem (Germania). Profesorul Nicolosi a susţinut conferinţa cu titlul: „Rolul variabil şi relevanţa clinică a ecocardiografiei în accidentul vascular cerebral cardioembolic“, plecând de la recomandările recente ale Asociaţiei Europene de Ecocardiografie în ceea ce priveşte utilizarea ecocardiografiei în diagnosticul şi managementul pacienţilor cu surse cardiace de embolie. Aceste recomandări au la bază necesitatea abordării uniforme şi raţionale a problemei de către medici şi instituţii clinice, inclusiv pentru evitarea situaţiilor cu implicaţii medico-legale. Profesorul Sechtem a prezentat o succesiune de cazuri clinice care vin să susţină diagnosticul de boală coronariană funcţională, dincolo de anatomie, punctând facilitatea acestui diagnostic în urma efectuării coronarografiei cu injectare de acetilcolină, tehnică relativ simplă. În cadrul aceluiaşi workshop, prof. dr. Carmen Ginghină a reiterat rolul ecocardiografiei în evaluarea leziunilor cardiace ocupatoare de spaţiu, prin prisma experienţei Clinicii de Cardiologie „C. C. Iliescu“.

„Semiologia uitată“ şi fibrilaţia atrială

   Un alt atelier de lucru original, care a suscitat un viu interes, dovedit prin numărul mare de auditori, a avut o temă cu titlu incitant: „Semiologia uitată – suflu continuu: ce se ascunde în spatele acestei cortine sonore?“, fiind moderat de prof. dr. Carmen Ginghină şi prof. dr. Ion Bruckner. Organizarea acestui tip de atelier a plecat de la faptul că, în condiţiile solicitărilor multiple la care sunt supuşi medicii, rezerva lor de timp este limitată şi economisirea acesteia se realizează prin scurtarea timpului alocat contactului direct cu pacientul; aceasta este o economie neproductivă, deoarece se pierd informaţii care ar putea fi cheia rezolvării cazului… În spatele cortinei sonore a suflului continuu se ascund diverse situaţii funcţionale sau organice cu evoluţii neaşteptate, suflul putând fi continuu numai un timp limitat. Prezentările cazurilor clinice exemplificatoare pentru tema discutată au constituit dovada că primul pas al oricărui diagnostic pleacă de la semiologie, care nu trebuie neglijată, chiar în contextul mijloacelor sofisticate de diagnostic pe care le avem acum la îndemână. S-a relevat faptul că trecerea rapidă la investigaţii paraclinice complexe, fără un examen obiectiv riguros al pacientului, poate fi sursă de eroare, rezultatele acestor investigaţii trebuind integrate obligatoriu în contextul clinic.
   În cadrul conferinţei dedicate fibrilaţiei atriale, moderată de profesorii G. A. Dan şi J. Camm, prof. dr. Cezar Macarie a discutat despre terapia antitrombotică la pacientul coronarian cu fibrilaţie atrială. Tripla terapie antitrombotică (anticoagulant oral, aspirină, clopidogrel) nu are o indicaţie clară în ghidurile de practică medicală privind managementul fibrilaţiei atriale şi al intervenţiei coronariene percutane. Pentru a reduce riscul de sângerare, tripla terapie trebuie să aibă o bună indicaţie, o durată limitată de administrare (după implantarea de stenturi metalice în sindroamele coronariene acute – două-patru săptămâni, până la trei luni; după implantarea de stenturi farmacologic active – şase luni, după care se va continua toată viaţa cu anticoagulant oral), evitarea utilizării stenturilor active de rutină. La pacienţii cu risc trombotic crescut (scor GRACE sau TIMI mare) care necesită terapie pe termen lung (12 luni) cu anticoagulant oral şi clopidogrel 75 mg, alternând cu aspirină 75–150 mg, se recomandă protecţie gastrică, această terapie având în ghiduri o indicaţie de clasa IIa, nivel de evidenţă C.

Mentori şi elevi

   Sesiunea „Imagistica decizională în practica de cardiologie“ a fost concepută ca o succesiune de cazuri clinice la care „imaginea“ a fost cheia succesului. Toate cazurile au fost expuse de tineri cardiologi şi comentate ulterior de un grup de experţi în imagistică, de la radiologia convenţională la tomografia computerizată, rezonanţă magnetică nucleară, cateterism etc. Dr. B. A. Popescu a scos în evidenţă faptul că ecocardiografia rămâne prima tehnică imagistică folosită la orice pacient cardiac, datorită disponibilităţii, versatilităţii, costului redus, lipsei efectelor adverse şi acurateţei. Ecocardiografia tridimensională îşi face loc din ce în ce mai mult în practica zilnică, datorită nu numai imaginilor obţinute, ci şi posibilităţii de cuantificare a unor parametri foarte utili, ca volumele ventriculare şi fracţia de ejecţie. La finalul acestei sesiuni, a fost lansat şi volumul al V-lea al cărţii „Imagistica la bolnavii cardiaci – din pagina cărţii la ecranul computerului“, sub redacţia prof. dr. Carmen Ginghină, din colecţia „Tineri elevi ai unei vechi Şcoli“. Cartea a fost oferită celor prezenţi în sală şi are ca autori o echipă de medici rezidenţi şi specialişti din Clinica de Cardiologie „C. C. Iliescu“, sub îndrumarea mentorului lor. Aşa cum menţionează dna prof. dr. Carmen Ginghină în prefaţă, „Cartea ar putea concura la categoria celor care contează pentru doctorul ce simte instruirea permanentă ca o necesitate interioară şi care, la capătul lecturii, are sentimentul că autorul i-a vorbit despre subiecte ardente pentru viaţa sa profesională de fiecare zi. Pentru a capta atenţia prin conţinut şi formă, titlurile multor prezentări sunt voit misterioase şi incitante: Marile dureri sunt mute; Nopţi albe – câte mecanisme cardiologice?; Fiecare bolnav are propria sa hartă coronariană; 20 de ani fără diagnostic la un caz de angor şi modificări electrocardiografice etc.“.
   Vineri, 30 septembrie, Clinica de Cardiologie a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“ a lansat şi un calendar al cursurilor sale pentru anul universitar 2011–2012, pentru a veni în sprijinul medicilor cardiologi care doresc să îşi perfecţioneze pregătirea postuniversitară.

Alegeri pentru conducerea SRC

   Tot vineri au avut loc şi alegerile pentru conducerea Societăţii Române de Cardiologie, mandatul 2011–2014. Structura viitorului consiliu de conducere al SRC în următorii trei ani va fi următoarea:conf. dr. Ioan Mircea Coman – preşedinte;prof. dr. Dragoş Vinereanu, dr. Radu Ciudin – vicepreşedinţi; dr. Bogdan Alexandru Popescu – secretar; dr. Ovidiu Chioncel – trezorier. Membrii consiliului de conducere al SRC sunt: prof. dr. Carmen Ginghină, prof. dr. Daniel Lighezan, prof. dr. Dragoş Vinereanu, prof. dr. Dan Gaiţă, prof. dr. Mircea Cinteză, conf. dr. Şerban Bălănescu, conf. dr. Adriana Ilieşiu, conf. dr. Florin Mitu, dr. Marian Croitoru, dr. Daniel Gherasim, dr. Ioana Ghiorghiu, dr. Călin Pop, dr. Radu Vătăşescu. Viitor preşedinte al SRC (mandatul 2014–2017) a fost ales dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu.

Programe naţionale şi minicursuri

   Programul zilei de sâmbătă, 1 octombrie, a inclus o transmisie live din sala de operaţie a Spitalului din Novara, Italia, în timpul unei operaţii de reparare a valvei mitrale degenerative, urmată de întrebări în direct şi discuţii, transmisie inclusă în cadrul unei conferinţe moderate de S. Mihăileanu (Franţa) şi G. Cerin (Italia).
   Lansarea, la precedentul congres naţional de cardiologie, a primului registru român pentru infarctul miocardic acut cu supradenivelare de ST, coordonat de dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, a fost un moment de referinţă pentru cardiologia românească. Prof. dr. Dragoş Vinereanu a vorbit despre rezultatele primului an al programului naţional de tratament invaziv prin angioplastie coronariană primară în infarctul miocardic cu supradenivelare de ST. În acest program au fost incluşi 4.052 de pacienţi, din care 3.547 au fost reperfuzaţi prin angioplastie primară. Din 2011, a fost lansat şi registrul naţional de intervenţii coronariene percutane în infarctul miocardic acut. Potrivit profesorului Vinereanu, datele prelucrate pe 2.625 de pacienţi din acest registru au indicat o mortalitate intraspitalicească de 6,7%, în comparaţie cu mortalitatea intraspitalicească din registrul RO-STEMI, de 13,16%. În acest an, s-a discutat despre regiuni de dezvoltare a RO-STEMI (A. Petriş), despre prezentul şi viitorul acestui program (G. Tatu-Chiţoiu, D. Deleanu), abordarea prespital în programul STEMI (Raed Arafat).
   În cadrul conferinţei pe tema terapiei endovasculare non-coronariene, moderată de prof. dr. R. Căpâlneanu şi prof. dr. A. Lorber (Israel), au fost dezbătute aspecte legate de programul de terapie intervenţională în bolile cardiace congenitale şi nu numai: defectul septal atrial, stentarea arterei renale, a leziunilor carotidiene severe. Sesiunile cu titlul „Cum tratăm“ au constituit prilejul de actualizare a modalităţilor terapeutice optime pentru bolnavul cu hipotensiune arterială (prof. dr. T. Nanea), ca şi a modalităţilor de diagnostic al ischemiei la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică (prof. dr. Doina Dimulescu). Sesiunea comună a Grupului de lucru de insuficienţă cardiacă şi a Societăţii Americane de Insuficienţă Cardiacă a dezbătut posibilităţile actuale, din păcate încă destul de limitate, de îmbunătăţire a evoluţiei pacienţilor cu insuficienţă cardiacă acută, prof. dr. Mihai Gheorghiade (SUA), prof. dr. Cezar Macarie, dr. Ovidiu Chioncel şi dr. J. Butler (SUA) numărându-se printre speakeri.
   Una dintre conferinţele de tipul state-of-the-art a abordat o temă „vedetă“ a cardiologiei: hipertensiunea arterială, fiind moderată de prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu şi prof. dr. Maria Dorobanţu. Sesiunea interdisciplinară cardiologie-pneumologie a avut ca subiect „Hipertensiunea pulmonară – abordarea diferenţiată a formelor clinice“. Conf. dr. I. M. Coman a prezentat hipertensiunea pulmonară din bolile cardiace congenitale, prof. dr. M. Bogdan a trecut în revistă formele de HTP idiopatică sau secundară, iar prof. dr. Carmen Ginghină – HTP asociată bolilor cordului stâng. Noutăţile în ritmologie au fost grupate într-o conferinţă care i-a avut ca speakeri pe C. Wolpert (Germania), G. A. Dan, D. Cozma, R. Vătăşescu.
   Minicursurile s-au dovedit a fi instrumente extrem de utile celor mai tineri şi mai puţin tineri, prin subiectele practice dezbătute: „Măsurăm corect tensiunea arteriala?“ – prof. dr. Daniela Bartoş; „Cât de mult este bine să scădem TA?“ – prof. dr. Minerva Muraru; „HTA şi sindromul de apnee în somn“ – prof. dr. Crina Sinescu; „Noutăţi în blocarea SRAA“ – prof. dr. M. Cinteză, „Abordarea factorilor de risc asociaţi HTA“ – prof. dr. Mariana Rădoi.
   Manifestările de tip „hot session“ au oferit clarificări asupra unor subiecte ca „Antagoniştii de aldosteron în patologia cardiovasculară“ – prof. dr. Marius Vintilă, „Dificultăţi de diagnostic şi tratament în pericardita constrictivă“ – conf. dr. Adriana Ilieşiu; „Blocurile dependente de frecvenţa cardiacă“ – prof. dr. Dan Dominic Ionescu; „Fiziopatologia resincronizării cardiace“ – prof. dr. Dan Dobreanu etc.
   Organizatorii nu au pierdut din vedere nici alcătuirea unui program social atractiv, la care au participat personalităţi ale culturii şi divertismentului ca Ion Caramitru, Marin Cazacu, Horia Brenciu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe