Newsflash
Știri

Conf. dr. Mihai Craiu: varicela nu se tratează cu antibiotice

de Dorina Novac - apr. 19 2022
Conf. dr. Mihai Craiu: varicela nu se tratează cu antibiotice

Medicul pediatru Mihai Craiu a menționat că varicela poate fi prevenită prin vaccinare, așa cum precizează atât autoritățile românești cât și ECDC.

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” a subliniat pe pagina pe care o administrează, „Spitalul Virtual pentru Copii”, că varicela nu se tratează cu antibiotice.

varicela

Citește și: Dr. Mihai Craiu: „Varicela poate produce leziuni cerebrale”

Medicul pediatru a subliniat că două lucruri ar trebui să știe toți părinții despre această boală extrem de contagioasă:

  1. Poate fi prevenită prin vaccinare, așa cum precizează atât autoritățile românești cât și ECDC. Două doze, incepând cu 11 luni, cel mai rapid.
  2. Pacientul cu varicelă, având un risc mare de complicații severe, poate fi tratat cu antivirale sau imunoglobuline specifice VZIG. Iar aceste antivirale sunt Aciclovir, Valaciclovir.

„Dacă ne uităm la imaginea referitoare la incidența raportată oficial în România (de către CNSCBT) vom vedea că, anterior pantemiei, suntem relativ constanți... undeva la 200 cazuri la 100.000 populație. De peste 10 ani. Iar dacă privim graficul acestui studiu din China observăm niște coloane de aproximativ 5 ori mai mici, într-o provincie cu o populație de 4 ori mai mare decât a României”, a explicat medicul.

Conf. dr. Mihai Craiu a menționat că nu se recomandă tratamentul cu antibiotice sau cu isoprinosine.

„Și nici cu aspirina (poate apărea o complicație mortală - sindromul Reye - sau ibuprofen după ce a apărut erupția cu vezicule și pustule”, a atras atenția medicul pediatru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe