Newsflash
Știri

Conf. dr. Emilian Popovici: cum funcționează vaccinurile la varianta braziliană a SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - mar. 10 2021
Conf. dr. Emilian Popovici: cum funcționează vaccinurile la varianta braziliană a SARS-CoV-2

Conf. dr. Emilian Popovici, de la UMF „Victor Babeş” din Timişoara, a explicat ce se știe până în prezent despre varianta din Brazilia a virusului SARS-CoV-2.

Medicul Emilian Popovici vorbește despre concluziile unui studiu de la Universitatea Sao Paolo în colaborare cu Universitatea Oxford și Colegiul Imperial din Londra. 

emilian popovici

„Aș vrea să dau vești bune dar a apărut în prim plan noua variantă braziliană SARS-CoV 2. Concluzii studiu Universitatea Sao Paolo în colaborare cu Universitatea Oxford și Colegiul Imperial din Londra: varianta P.1 (cum a fost ea denumită) prezintă 17 mutații din care 3 la proteina Spike, are o transmisibilitate de 1,4-2,2 ori mai mare decât variantele precedente, 25-61% dintre cei care au dobândit imunitate postinfecțioasă față de variantele non-P.1 se pot reinfecta dacă sunt expuși la varianta P.1 în Manaus (Brazilia) și nu se poate stabili încă dacă generează forme mai grave de boală deoarece sistemul de sănătate s-a prăbușit la Manaus și în consecință nu se poate preciza dacă creșterea mortalității se datorează noii variante virale sau imposibilității de acordare a unei asistențe medicale corespunzătoare”, a scris dr. Emilian Popovici (foto) pe o cunoscută rețea de socializare

Acesta a adăugat că se estimează că varianta P.1 a apărut la Manaus în noiembrie 2020, a fost certificată prin laborator în decembrie 2020 și este responsabilă de repornirea epidemiei în acea zonă.

Nu există dovezi că vaccinurile ar fi mai puțin eficiente față de această variantă! Dar cum paza bună poate trece primejdia rea e bine, spun eu, să nu uităm de măsuri indiferent dacă am fost sau nu vaccinați sau dacă am trecut sau nu prin infecție și nu în ultimul rând, să nu ascultăm ce spun „nepriceputenii” în problemă!”, a conchis dr. Emilian Popovici, care este și vicepreședinte al Societăţii Române de Epidemiologie (SREPI). 

Totodată, reputatul medic epidemiolog a explicat că „imunitatea colectivă a devenit funcțională din momentul in care la Manaus 66% din populație a trecut prin infecție însă din momentul in care a apărut o varianta cu transmisibilitate semnificativ mai crescută și cu mutații la nivelul proteinei spike, aceasta imunitate post infecțioasă dobândită de 66% din populație nu a mai fost suficientă și epidemia de acolo a repornit”.

In concluzie, spune expertul în epidemiologie, cu cât transmisibilitatea unui virus e mai mare, cu atât trebuie sa crească nivelul de imunizare post infecțioasă și/sau post vaccinală pentru a declanșa imunitatea colectivă.

„In rest mutațiile apărute la nivelul proteinei spike permit acestei noi variante sa evite unele din componentele apărării imune , ceea ce justifica acea concluzie privitoare la posibilitatea de reinfectie a celor care au trecut printr-o infecție cu una din variantele precedente”, conchide dr. Emilian Popovici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe